Roszponka – substancje odżywcze, właściwości, przepisy

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Roszponka to roślina, która z botanicznego punktu widzenia nie należy do sałat, ale zaliczana jest do nich w sztuce kulinarnej. Smakiem przypomina nieco popularną sałatę masłową. Jest jednak lepszym od niej źródłem witamin A i C oraz potasu, żelaza i miedzi.

Roszponka warzywna (tak brzmi jej pełna nazwa) to roślina z rodziny kozłkowatych, tak samo jak kozłek lekarski, zwany potocznie walerianą. Jej drobne liście o łopatkowatym kształcie są jadalne. Smak roszponki jest łagodny, lekko orzechowy. Doskonale komponuje się z serami, wędlinami, innymi warzywami, a nawet owocami. Co więcej, roszponka ma liczne właściwości lecznicze.

Roszponka – wartości odżywcze

Składająca się z 93% z wody roszponka ma niewielką wartość energetyczną. Zawiera około 2% białek, 0,4% tłuszczów i 3,6% węglowodanów, z których połowę stanowi nieprzyswajalny błonnik. Ważąca 100 g porcja roszponki ma zaledwie 20 kalorii. Sałatka (roszponka bywa określana i taką nazwą) to jednak doskonałe źródło witamin, minerałów i fitozwiązków.

Stugramowa porcja roszponki dostarcza aż 38,2 mg witaminy C (niemal połowę referencyjnej wartości spożycia – RWS) i 7092 IU prowitaminy A (142% RWS). Zawiera również witaminy z grupy B, głównie B6 – pirydoksynę (14% RWS). W tej samej ilości sałatki znajduje się 459 mg potasu (23% RWS), 2,2 mg żelaza (28% RWS) i 0,1 mg miedzi (10% RWS), a także nieco fosforu, cynku, magnezu, wapnia i manganu.

Oprócz beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, w roszponce obecnych jest wiele innych karotenoidów, np. luteina, zeaksantyna, neoksantyna. Sałatka obfituje także w związki polifenolowe (m.in. kwas chlorogenowy, rutynę, luteolinę i kaempferol), chlorofil i olejki eteryczne.

Antyoksydacyjne właściwości roszponki

Roszponka to źródło dużej ilości substancji o właściwościach przeciwutleniających. Karotenoidy, flawonoidy, chlorofil, witamina C, miedź czy cynk przeciwdziałają szkodliwej aktywności wolnych rodników, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Spożywanie warzyw takich jak roszponka wspomaga profilaktykę nowotworów, miażdżycy i powiązanych z nią dolegliwości sercowo-naczyniowych, a także chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Antyoksydanty wpływają korzystnie na stan skóry i jej przydatków, pozwalając na długo zachować młody wygląd.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść roszponkę:

Zobacz film: Roszponka - najzdrowsza odmiana sałaty. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Roszponka – witaminy i minerały

Oprócz działania przeciwutleniającego witaminy A i C mają szereg innych właściwości. Ta pierwsza jest niezbędna do utrzymania prawidłowych funkcji narządu wzroku. Z kolei witamina C wspomaga odporność organizmu, uczestnicząc w tworzeniu przeciwciał. Obie substancje mają ogromny wpływ na stan skóry, naczyń krwionośnych, stawów, ścięgien i kości, ponieważ są niezbędne do syntezy kolagenu i elastyny. Uczestniczą też w wielu innych przemianach metabolicznych. Prekursorem tych przemian, np. produkcji hemoglobiny czy glikogenu, jest również obecna w roszponce witamina B6. Pirydoksyna odpowiada ponadto za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Podobne funkcje pełni w organizmie potas, który niezbędny jest także do utrzymania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Warto wzbogacać dietę o roszponkę ze względu na zawarte w niej żelazo i miedź, które w organizmie pełnią przede wszystkim rolę krwiotwórczą. Ich niedobór stanowi najczęstszą przyczynę anemii.

Roszponka a odchudzanie

Ze względu na niewielką wartość energetyczną i niski indeks glikemiczny roszponka jest odpowiednia dla osób dbających o linię lub walczących z nadwagą. Co więcej, warzywo dostarcza szeregu substancji, które stymulują trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Dania z roszponką – o ile stanowią element prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej – mogą więc wspomagać odchudzanie.

Wpływ roszponki na samopoczucie

Roszponka zawiera wiele związków – m.in. potas, witaminy B – które regulują pracę układu nerwowego, wpływają na prawidłowe funkcje mózgu, takie jak myślenie, zapamiętywanie. Dzięki zawartym w zielonych listkach olejkom eterycznym sałatka, podobnie jak jej krewniak – kozłek lekarski, działa uspokajająco. Obniża aktywność ośrodkowego układu nerwowego, a tym samym redukuje stres, ułatwia zasypianie, łagodzi dolegliwości bólowe na tle napięciowym.

Jakie warzywa są najlepsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Roszponka a rukola

Choć roszponka nie należy do sałat, w kulinariach stanowi dla nich świetną alternatywę. Ma delikatną strukturę, wyborny smak i więcej cennych dla zdrowia substancji niż rośliny z rodziny astrowatych, takie jak sałata rzymska, lodowa czy masłowa. Roszponkę porównuje się często z rukolą, botanicznie spokrewnioną z rodziną kapustowatych, ale także zaliczaną do sałat. Obie rośliny cieszą się w Polsce porównywalną popularnością, trafiają na sklepowe półki w niemal identycznych opakowaniach, łączone są ze sobą w miksach. Mimo to rukola i roszponka zdecydowanie różnią się smakiem, wyglądem, a także składem chemicznym. Nie można stwierdzić, która z roślin jest zdrowsza. Rukola zawiera mniej witamin A i C niż roszponka, za to jest skarbnicą witaminy K, której w sałatce nie ma w ogóle. W roszponce jest więcej żelaza i potasu, ale rukola przewyższa ją pod względem ilości magnezu i wapnia. W tej sytuacji najkorzystniej jest wzbogacać codzienny jadłospis o oba gatunki zielonych roślin.

Jak jeść roszponkę?

Sałatkę zdecydowanie najlepiej jest spożywać na surowo, ponieważ poddana obróbce termicznej, traci wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego najczęściej pojawia się roszponka w przepisach na kanapki, sałatki (zarówno wytrawne, jak i na słodko, z dodatkiem owoców). Smaczne, zielone listki można jednak – podobnie jak szpinak czy szczaw – przygotować na ciepło, wykorzystujące je do sosów, farszów, zup. Roszponka znajduje także zastosowanie jako element dekoracyjny potraw.

Data aktualizacji: 07.02.2019,
Opublikowano: 27.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej