Refluks żółciowy – przyczyny, objawy, leczenie i dobór diety

Fot.: chombosan / stock.adobe.com

Refluks żółciowy jest zaburzeniem czynnościowym, którego przyczyny nadal są badane. Leczenie farmakologiczne nie zawsze przynosi efekty, ale zastosowanie odpowiedniej diety może zdecydowanie zmniejszyć natężenie objawów i chronić przed ewentualnymi komplikacjami. 

Refluks żółciowy to zespół objawów, które wynikają z przenikania treści dwunastniczej do żołądka. Często w jego przebiegu pojawia się również odpływ żołądkowo-przełykowy, co zwiększa natężenie dolegliwości i może mieć znaczenie dla dalszego przebiegu choroby.

Mechanizm powstawania i przyczyny refluksu żółciowego

Żółć jest wydzielana wraz z sokiem trzustkowym przez brodawkę Vatera do dwunastnicy. Jeśli perystaltyka jelit jest właściwa, a zwieracz żołądka (odźwiernik) funkcjonuje prawidłowo, zawartość dwunastnicy przesuwa się do jelita cienkiego, którego śluzówka jest odporna na działanie substancji znajdujących się w treści pokarmowej.

Refluks żółciowy powstaje, kiedy zwiększone napięcie ściany dwunastnicy, jej skurcze lub obniżenie siły zwieracza umożliwiają przepływ żółci w kierunku odwrotnym do normalnego. Nie tylko żółć, ale i zmieszane z nią enzymy trzustkowe powodują wtórne uszkodzenie ściany żołądka i nieprzyjemne dolegliwości. Dodatkowo zasadowa żółć wchodzi w reakcję z kwasem solnym wydzielanym w żołądku. Produkty tego oddziaływania również mają działanie drażniące.

Zobaczcie także, czym jest refluks żołądkowo-przełykowy:

Zobacz film: Jak wygląda leczenie refluksu żołądkowo-przełykowego? Źródło: 36,6

Przyczynami refluksu żółciowego są:

  • zaburzenia motoryki jelit wynikające z uszkodzenia zaopatrujących je nerwów (co zdarza się np. po usunięciu pęcherzyka żółciowego albo innych zabiegach dokonywanych w tej okolicy),
  • idiopatyczne (czyli niezwiązane z żadną określoną przyczyną) obniżone napięcie zwieracza żołądka, który prawidłowo powinien otwierać się jedynie w szczycie fali perystaltycznej, przemieszczającej treść pokarmową w kierunku dwunastnicy – stan ten może wynikać np. z wad rozwojowych, kiedy unerwienie ściany żołądka nie jest odpowiednio wykształcone pod względem funkcjonalnym lub anatomicznym,
  • stan po częściowej resekcji żołądka, powodującej zaburzenia jego motoryki, uszkodzenie dróg przewodzenia nerwowego albo zmiany anatomii okolicy odźwiernika (pociąganie, częściowe przecięcie włókien mięśniowych itp.),
  • zniekształcenia odźwiernika wynikające z wcześniej istniejących, zbliznowaciałych wrzodów tej okolicy,
  • zwiększone ciśnienie w dwunastnicy, będące skutkiem zwężenia drogi odpływu do jelita albo ucisku na jego ścianę z zewnątrz (np. przez guz sąsiedniego narządu).

Refluks żółciowy – objawy

Podstawowym objawem refluksu żółciowego są nawracające dolegliwości bólowe w nadbrzuszu, pojawiające się najczęściej 30–60 minut po posiłku, na czczo albo po przegłodzeniu.

Dodatkowymi symptomami zespołu są m.in.: uczucie pełności w obrębie jamy brzusznej, odbijanie z odczuwaniem gorzkiego smaku, nieprzyjemny zapach z ust, nawracająca czkawka, nudności, a jeśli do żołądka przedostają się duże ilości żółci – wymioty gorzką, żółciową treścią.

Objawy nasilają się, jeśli (co często się zdarza) do refluksu żółciowego dołącza się refluks żołądkowo-jelitowy. Chorzy skarżą się dodatkowo na częste występowanie zgagi, bóle w klatce piersiowej, uciążliwy odruch wymiotny.

Rozpoznanie refluksu żółciowego

Diagnostyka opiera się przede wszystkim na potwierdzeniu cofania się żółci. Najłatwiejszą i najczęściej stosowaną metodą jest badanie endoskopowe – gastroduodenoskopia – które pozwala na bezpośrednią obserwację zawartości żołądka (i ewentualne pobranie próbek do późniejszego badania laboratoryjnego).

Metody obrazowe opierają się na:

  • podaniu posiłku z kontrastem, który uwidacznia na wykonanych później zdjęciach radiologicznych cofanie się treści do żołądka lub nawet do przełyku,
  • dożylnym wstrzyknięciu niewielkiej ilości substancji radioaktywnej, wydzielającej się do dróg żółciowych, której obserwacja urządzeniem rejestrującym aktywność podanego izotopu pozwala na określenie, jak przemieszcza się żółć.

Przybliżoną wielkość refluksu można ocenić za pomocą sondy założonej do żołądka na dłuższy czas albo poprzez wprowadzenie do żołądka czujnika mierzącego odczyn pH zawartej w nim treści.

Leczenie refluksu żółciowego

Refluks żółciowy leczy się środkami przyspieszającymi perystaltykę jelit albo wpływającymi na wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego. Niektóre leki mogą też stymulować odpowiednio funkcję nerwów układu autonomicznego (wegetatywnego). Mogą to być preparaty farmaceutyczne albo różnego typu mieszanki ziołowe.

Reakcja na terapię jest indywidualna, więc dobór leczenia wymaga niekiedy wielu prób. Podstawowe znaczenie w ograniczeniu objawów ma prawidłowe odżywianie.

Refluks żółciowy – dieta

Refluks żółciowy wymaga zachowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Należy jeść często (5 posiłków dziennie), regularnie, nie dopuszczać do przegłodzenia. Nie zaleca się spożywania alkoholu, palenia papierosów, konsumpcji potraw tłustych, smażonych, wędzonych, ostro przyprawionych albo zawierających rośliny strączkowe lub produkty kiszone. Powinno się unikać picia mocnej kawy i herbaty oraz napojów gazowanych. Trzeba również zrezygnować ze spożywania owoców cytrusowych.

Do zalecanych składników diety należą:

  • chude mięsa i ryby (najlepiej gotowane lub duszone),
  • chude mleko, sery, jogurty,
  • ryż, makarony i kasze,
  • pieczywo pszenno-żytnie.

Indywidualnie dobrana, sprawdzona dieta pozwala na zachowanie dużego komfortu i ograniczenie dolegliwości. 

Zobaczcie także, jak zbudowany jest nasz układ pokarmowy:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 11.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Ból brzucha po jedzeniu – przyczyny, o czym świadczy i jak się go pozbyć

Ból brzucha po jedzeniu to przypadłość, która dotyka wiele osób. Najczęściej świadczy o niestrawności, lecz przyczynami mogą być także choroby przewodu pokarmowego: refluks żołądka, choroba wrzodowa, zatrucie, nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego oraz choroby pęcherzyka żółciowego.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Płukanie żołądka – wskazania do przeprowadzenia i przebieg zabiegu

Płukanie żołądka to zabieg umożliwiający usunięcie z żołądka substancji, które mogą okazać się groźne dla życia i zdrowia. Polega ono na wprowadzeniu do narządu sondy żołądkowej – miękkiej gumowej rurki, za pomocą której wtłacza się do niego wodę, a następnie ją usuwa.

Czytaj więcej
Przepuklina rozworu żołądkowego – przyczyny, objawy, leczenie

Przepuklina rozworu żołądkowego nazywana jest potocznie przepukliną żołądka. Schorzenie dotyczy układu pokarmowego, polega na osłabieniu lub uszkodzeniu przepony. Leczenie opiera się zarówno na środkach farmakologicznych, jak i na operacji oraz lekkostrawnej diecie.

Czytaj więcej
Zgaga - jakie są jej przyczyny, objawy i jak ją leczyć?

Choroba refluksowa może doprowadzić do stanu zapalnego i zmian metaplastycznych w przełyku. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% ma ją codziennie. Zgaga występuje częściej u mężczyzn i osób w wieku powyżej 40 lat.

Czytaj więcej
Jak sobie poradzić z niestrawnością i wzdęciami z powodu przejedzenia? Poznaj 8 domowych sposobów

Wzdęcia i niestrawność to częste przypadłości, które mogą zakłócać przyjemność biesiadowania w czasie świąt. Winne są nie tyle same potrawy, co ich nadmiar i długie godziny spędzone za stołem w pozycji siedzącej. Jak sobie poradzić z objawami niestrawności domowymi sposobami?

Czytaj więcej
Święta w wersji light. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Niestety to, co przyjemne dla ducha, dla ciała już takie nie jest. Poza niestrawnością możemy także nabawić się przy świątecznym stole kilku nadprogramowych kilogramów. Co można przygotować w wersji light? Podpowiedzi znajdziecie poniżej!

Czytaj więcej
Burczenie w brzuchu – co powoduje tę dość krępującą dolegliwość?

Burczenie w brzuchu może być spowodowane przez wiele przyczyn. Z jednej strony stanowić może oznakę prawidłowej pracy układu trawiennego, z drugiej zaś informować o głodzie. Niekiedy bywa objawem chorobowym i pojawia się w przebiegu np. alergii pokarmowej.

Czytaj więcej
Sok z selera – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić sok z selera?

Sok z selera stał się w ostatnim czasie niezwykle popularnym daniem. Jego picie promuje wielu celebrytów, a na portalach społecznościowych tworzone są konta propagujące jego prozdrowotne właściwości. Napój najczęściej przygotowuje się z odmiany naciowej.

Czytaj więcej