Rdest japoński – właściwości i zastosowanie. Jak używać rdestu japońskiego?

Fot. undefined undefined / Getty Images

Rdest japoński to roślina pochodząca z Azji Wschodniej. Rozprzestrzeniła się w Europie w XIX wieku. Na uwagę zasługuje jej korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i moczopędne.

Rdest japoński uważany jest w Polsce za gatunek inwazyjny. Stanowi zagrożenie dla rodzimej flory. Niegdyś, ze względu na walory ozdobne, uprawiany był w ogrodach botanicznych i parkach. Jest ponadto rośliną miododajną i paszową. Nadaje się do fitomelioracji i fitoremediacji zanieczyszczonych gleb. Powszechnie stosuje się ją w fitoterapii. Surowiec leczniczy to bogaty w substancje czynne korzeń z kłączami i ziele.

Rdest japoński – wiadomości ogólne

Rdest japoński (z łac. Reynoutria japonica) to gatunek wieloletniej rośliny zaliczany do rodzaju rdestowiec (z łac. Reynoutria) i rodziny rdestowatych (z łac. Polygonaceae). Znany jest też jako rdestowiec japoński i ostrokończysty. Roślina porasta rodzime tereny południowej Azji, w tym północną część Chin, Japonię, Tajwan i Koreę. Z czasem rozprzestrzeniła się na inne kontynenty. W Polsce rdest japoński pospolicie występującą na terenie całego kraju. W środowisku naturalnym najczęściej spotkać go można w rejonach górzystych, zaroślach nadrzecznych, przy brzegach rowów, na poboczach dróg i nasypach kolejowych.

Rdestowiec japoński jest w Polsce zwalczany. Roślina rozprzestrzenia się bardzo szybko, a jej kłącza wytwarzają substancje hamujące rozwój innych roślin. Jej usuwanie powinno być przeprowadzane przed okresem kwitnienia, które przypada od sierpnia do września. Eliminuje się ją mechanicznie, wykopując lub kosząc. Niestety roślina z łatwością odrasta. Rdestowiec japoński zaliczany jest do stu najbardziej inwazyjnych gatunków świata. Może powodować daleko idące zmiany w środowisku przyrodniczym.

Zobaczcie, przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o ziołach:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn 

Rdest japoński – surowiec leczniczy

Rdestowiec japoński ma bogate zastosowanie lecznicze. Surowiec zielarski to korzeń rdestu japońskiego wraz z kłączami (z łac. Rhizoma cum radicibus Reynoutriae japonicae) oraz ziele rdestowca (z łac. Herba Reynoutriae japonicae). W ich składzie znajdują się m.in.: pochodne antracenu (chryzofanol, emodyna, parietyna, cytreorozeina, kwestyna), pochodne stilbenu (polidatyna, resweratrol), flawonoidy (luteolina, kwercetyna, apigenina), fitosterole, kwas protokatechowy.

Właściwości i zastosowanie rdestu japońskiego

Rdest japoński ma następujące właściwości lecznicze: wykrztuśne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, moczopędne, neuroprotekcyjne (ochronne wobec neuronów, czyli komórek układu nerwowego). Dodatkowo działa antyoksydacyjnie (neutralizuje wolne rodniki tlenowe), antybakteryjnie, antywirusowo, antygrzybiczo, przeciwzapalnie, antymutagennie, przeciwalergicznie.

Rdest japoński wpływa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych i osłonowo na wątrobę. Przyspiesza również jej regenerację. Roślina stosowana jest w leczeniu astmy, uciążliwego kaszlu, infekcji dróg oddechowych, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym krwi, chorobach serca. Ze względu na obniżanie stężenia cholesterolu we krwi i zdolność do hamowania agregacji (zlepiania) krwinek wykazuje działanie przeciwzawałowe. Używa się jej w reumatyzmie, artretyzmie, reumatoidalnym zapaleniu stawów i cukrzycy. Rdest japoński znany jest ze zwalczania zakażeń bakteryjnych i grzybiczych, stąd też często wspomaga terapię boreliozy.

Podkreśla się jego działanie immunostymulujące i zdolność do hamowania procesów autoagresji immunologicznej. Usprawnia procesy detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu ze szkodliwych i zbędnych substancji. Roślina przyspiesza regenerację tkanek, a w związku z tym intensyfikuje gojenie ran. Ze względu na właściwości estrogenne rdestowca wykorzystuje się go w łagodzeniu objawów towarzyszących okresowi przekwitania u kobiet lub przerostowi gruczołu krokowego u mężczyzn.

Jak używać rdestu japońskiego?

Z działania rdestu japońskiego korzystać można na wiele sposobów. Ze świeżego korzenia przygotować można odwar, intrakt, ekstrakt etanolowy czy macerat wodny. Popularnością cieszy się nalewka z suchych i rozdrobnionych kłączy. Z ich użyciem można też wytworzyć wino czy ocet rdestowy. W sprzedaży dostępne są suplementy diety w kapsułkach zawierające wyciąg z kłącza. Opakowanie 100 kapsułek (po 500 mg) kosztuje około 55 zł.

Rdestowiec japoński – jak parzyć?

Herbata z rdestowca japońskiego jest dość prosta do przygotowania. Napar uzyskuje się, zalewając 1 łyżkę rozdrobnionego surowca 1 szklanką wrzątku. Miksturę odstawia się pod przykryciem na 30–40 minut, po czym przecedza. Zalecane dzienne spożycie to pół szklanki 4 razy dziennie, najlepiej godzinę przed posiłkiem. Powinno się go przyjmować 3–4 tygodnie, a między kolejnymi powtórzeniami zrobić dwutygodniową przerwę. Terapia rdestem japońskim nie powinna trwać dłużej niż pół roku.

Bibliografia:

1. L. Rutkowski, Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, PWN, Warszawa 2006.

2. L. Witkowska-Żuk, Rośliny leśne, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2013.

3. B. Kowalczyk, Rdestowiec japoński (Reynoutria japonica Houtt.) – gatunek inwazyjny i leczniczy – rozprzestrzenianie się w gminie Krzyżanowice (Kotlina Raciborska), [w:] „Annales Academiae Medicae Silesiensis”, 2009, 63(6), s. 48–53.

4. D. J. Beerling, J. P. Bailey, A. P. Connolly, Fallopia japonica (Houtt.) Ronse Decraene (Reynoutria japonica Houtt.; Polygonum cuspidatum Sieb. & Zucc.), [w:] „Journal of Ecology”, 1994, 82, s. 959–979.

Data aktualizacji: 11.07.2019,
Opublikowano: 11.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej