Pyłek kwiatowy – właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Fot. bhofack2 / Getty Images

Pyłek kwiatowy jest produktem, który, obok wosku i miodu, pochodzi z ula. Ceniony jest przez medycynę naturalną za bogactwo składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie organizmu człowieka. Stanowi wstępnie przetworzoną przez pszczoły formę zebranego pyłku z kwiatów.

Pyłek kwiatowy wskazany jest przede wszystkim w stanach przewlekłego zmęczenia, braku energii czy przy zaburzeniach nastroju, np. na skutek przewlekłego stresu. Pozwala ponadto poprawić koncentrację, zapamiętywanie i ogólne funkcjonowanie mózgu.

Skąd się bierze pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy jest wstępnie przetworzonym surowcem, który pszczoła zbiera z kwiatów i transportuje do ula w formie niewielkich kuleczek. Tam, po wstępnym przetrawieniu, stanowi on pokarm dla młodych osobników. Zbadano, że każda niewielka kuleczka składa się z około 10 tys. ziaren pyłków różnych roślin, z których bardzo wiele ma działanie lecznicze. Aby go pozyskać, pszczelarze zakładają przy wlocie do ula pewien rodzaj przeszkody, która sprawia, że część pyłku owad pozostawia na zewnątrz i dzięki temu można go zebrać i przeznaczyć do sprzedaży. Ten, który trafia do wnętrza, jest konieczny do produkcji miodu i pierzgi, czyli formy zakonserwowanego pyłku.

Kupując pyłek kwiatowy, określany również pszczelim, należy zwrócić uwagę, aby miał formę niewielkich, różnokolorowych kuleczek. Dominujący kolor świadczy o rodzaju roślin, z których został zebrany. O dobrej jakości substancji stanowi bardzo przyjemny zapach. Jeśli produkt po otwarciu czuć pleśnią, nie nadaje się do spożycia – jest to wynik złego przechowywania. Jeśli ma formę miałkiego proszku, oznacza to, że dostały się do niego szkodniki – również wtedy zabronione jest jego używanie.

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania pyłku kwiatowego jest uczulenie na produkty pochodzące od pszczół. Spożycie substancji może w takich przypadkach wywołać objawy alergii typu: katar, zaczerwienienie spojówek, łzawienie, ból głowy, a u niektórych również biegunkę, pokrzywkę i połączone z wymiotami nudności. Jeżeli ktoś podejrzewa u siebie tego typu alergię, powinien przyjąć niewielką dawkę produktu i bacznie obserwować organizm, czy nie wystąpią w ciągu doby objawy potwierdzające uczulenie. Jeśli nie pojawią się żadne niepokojące symptomy, można poddawać się działaniu coraz popularniejszej formy medycyny naturalnej, jaką jest apiterapia (oznacza dobroczynny wpływ produktów wytwarzanych przez pszczoły na organizm człowieka).

Jakie właściwości ma pyłek kwiatowy?

Właściwości pyłku kwiatowego doceniane były już przez starożytnych Greków i Egipcjan. Jego zalety i bogactwo składników naturalnych potwierdzono również współczesnymi badaniami. Przede wszystkim jest cennym źródłem białka, które stanowi od 20 do 40% jego składu. Zawiera też wiele mikro- i makroelementów, takich jak: krzem, siarka, miedź, wapń, żelazo, magnez, srebro, cynk, chrom i molibden. Jedna dawka pyłku ma w sobie więcej wapnia niż np. jogurt czy białe sery. Zawartość żelaza natomiast porównywalna jest do zalecanej przy niedoborach tego pierwiastka wątróbki. Występują w nim również łatwo rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach witaminy, np.: C, B1, B2 oraz PP. Wspomagają one wiele procesów metabolizmu organizmu, a witamina PP uszczelnia dodatkowo naczynia krwionośne i przeciwdziała ich pękaniu, np. zapobiega widocznym pajączkom czy siniakom.

Zastosowanie pyłku kwiatowego cenione jest zwłaszcza przy zdiagnozowanych niedoborach białka w organizmie. Jest ważnym składnikiem diet odchudzających, które często powodują obniżenie poziomu wielu ważnych elementów, które powinny być dostarczone wraz z pożywieniem. Selen, mangan i cynk wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, a żelazo, miedź, kobalt i mangan są wskazane przy anemii. Dodatkowo pyłek ma działanie przyspieszające regenerację organizmu, zwłaszcza po chorobach, operacjach czy zabiegach, ale również po radio- i chemioterapii. Zalecany jest jako składnik diety wspomagającej leczenie: wrzodów żołądka, zapalenia wątroby, dróg żółciowych i miażdżycy. Powinny go przyjmować zwłaszcza osoby, których dieta nie jest prawidłowa i zawiera duże ilości żywności przetworzonej, np. konserwowej czy typu fast food. Udowodniono też jego działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które porównuje się do niektórych antybiotyków. Wspomaga również odtruwanie organizmu i przyspiesza wydalanie z niego toksyn.

Pyłek kwiatowy stosowany jest także w kosmetyce, np. zawarty w nim cynk korzystnie wpływa na kondycję i porost włosów.

Pyłek kwiatowy – jak go stosować?

Jeżeli ktoś zastanawia się, jak stosować pyłek kwiatowy, odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy zażywanie około 20 do 40 g substancji dziennie. Łączną dawkę w celach leczniczych i regeneracyjnych najlepiej jest podzielić i przyjmować przed posiłkami. Profilaktycznie wystarczy dodawać jedną czubatą łyżkę do letniej herbaty, wody, jogurtu lub porcji owsianki. Należy pamiętać, że pyłek nie jest słodki i np. rozpuszczony w wodzie trzeba dosłodzić do smaku – dobrze jest więc go mieszać z miodem (a nie z cukrem), ponieważ dodatkowo wzmacnia on działanie zawartych w nim leczniczych substancji.

Pyłek kwiatowy można dodawać do wielu produktów. Pasuje także do owsianki, którą można zjeść na śniadanie. Sprawdźcie sami: 

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 27.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Gonia 10.08.2018r.

Kilka razy widziałam na bazarku, chyba się skuszę

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej