Przyczyny wzdęcia brzucha to zwykle błędy żywieniowe i choroby układu pokarmowego

Fot: WavebreakMediaMicro / fotolia.com

Co powoduje wzdęcia? Przyczyny wzdęcia występującego często lub przewlekle mogą leżeć w złym odżywianiu. Wzdęciom sprzyjają m.in. tłuszcze i cukry w dużej ilości i zbyt szybkie jedzenie. Jeśli wzdęty brzuch jest jedną z kilku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może być oznaką choroby.

Wzdęcie brzucha z powiększeniem jego obwodu objawia się uczuciem gniecenia, pełności i ucisku w brzuchu. Na skutek nagromadzenia gazów brzuch się powiększa i może boleć. Czasem pojawia się również ból klatki piersiowej oraz duszność. Podczas wzdęcia słyszalne jest przelewanie i bulgotanie w brzuchu.

Zobacz także: Co na wzdęcia - domowe sposoby, zioła, dieta na wzdęcia

Przewlekle wzdęty brzuch – przyczyny: błędy żywieniowe i tryb życia

Częste wzdęcia przyczyny związane mogą mieć z dietą i sposobem jedzenia. Nadmierne wydzielanie gazów i ich gromadzenie w brzuchu i jelitach często spowodowane jest spożywaniem zbyt dużych ilości jedzenia. Przejedzenie utrudnia procesy trawienne, może skutkować zaleganiem nadmiaru niestrawionych resztek w układzie pokarmowym i ich fermentacją. W wyniku fermentacji wydziela się gaz, który jest przyczyną wzdęcia brzucha.

Sposób żywienia wpływa na kondycję układu pokarmowego i jego pracę. Zbyt szybkie i łapczywe jedzenie sprawia, że do żołądka dostaje się duża ilość powietrza. Może ono powodować wzdęcia po posiłku.

Bardzo często za wzdęcia odpowiada nadmierne spożycie cukru. Jak rozpoznać taki problem? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego mamy wzdęcia po spożyciu cukru. Źródło: Co nas truje

Ważne jest też to, co się je. Po czym są wzdęcia? Przeważnie po posiłkach składających się w większości z tłuszczów i cukrów. Ciężkostrawne są:

  • dania smażone,
  • tłuste mięso,
  • przetwory mięsne jak np. kiełbasa,
  • produkty o dużej zawartości skrobi, m.in. ziemniaki,
  • tłusta śmietana,
  • czekolada,
  • sery dojrzewające i topione,
  • orzechy.

Przyczyny wzdęcia brzucha i gazów również wiążą się z jedzeniem. Duże ilości gazów wytwarzają się w układzie pokarmowym podczas trawienia roślin strączkowych i kapustnych, takich jak: groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, kapusta, brukselka, kalafior i brokuły. Mogą występować również u osób jedzących duże ilości świeżych warzyw i owoców.

Zobacz film: Odchudzanie - jakie błędy popełniamy najczęściej? Źródło: 36,6.

Zobacz także: Przyczyny i zapobieganie przelewania w brzuchu

Jeśli wzdęcia pojawiają się po spożyciu konkretnych produktów, można podejrzewać nietolerancję pokarmową. Nie każdy organizm wytwarza enzymy trawiące:

  • laktozę – cukier zawarty w mleku krowim i jego przetworach,
  • fruktozę – cukier zawarty w owocach i używany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca w np. napojach gazowanych,
  • gluten – mieszanka białek roślinnych, zawierają go m.in. pszenica, żyto i jęczmień oraz produkty wytworzone z tych zbóż.

Oprócz wzdęcia nietolerancja pokarmowa może objawiać się biegunkami i zaparciami, bólem głowy, nudnościami i wymiotami, czasem też zmianami skórnymi.

Przyczyny wzdęcia po jedzeniu to również spożywanie fast foodów, żywności wysokoprzetworzonej, dużej ilości słodyczy oraz picie słodkich napojów gazowanych.

Niezwiązany z jedzeniem powód wzdęć występujących często lub przewlekle to interakcje między zażywanymi lekami. Objawy ze strony układu pokarmowego mogą dawać m.in. antybiotyki powodujące zaburzenia w składzie flory bakteryjnej jelita grubego, niektóre leki stosowane w nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy oraz zatruciach pokarmowych i biegunkach. Leki te powinny być zażywane zgodnie z zaleceniami lekarza, lepiej skonsultować też stosowanie leków dostępnych bez recepty, czy w połączeniach z innymi środkami nie spowodują dolegliwości m.in. ze strony układu pokarmowego.

Przyczyną wzdęcia i bólu brzucha może być też stres. Silne lub długo utrzymujące się napięcie nerwowe sprawia, że w organizmie zachodzą zmiany i powodują zaburzenia w działaniu wielu układów, w tym układu pokarmowego.

Wzdęcia występują często u osób, które prowadzą siedzący tryb życia. Aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na trawienie, dlatego ruch pozawala zapobiegać gromadzeniu się gazów w brzuchu i jelitach.

Przewlekle wzdęty brzuch – przyczyny: choroby układu pokarmowego

Jeśli wzdęciu brzucha towarzyszą inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, należy udać się do lekarza. Mogą to być objawy chorób, takich jak:

  • zespół jelita drażliwego – oprócz wzdęć występują biegunki i zaparcia, ból brzucha, czasem nudności, zmęczenie, niepokój i bóle głowy,
  • stany zapalne jelit – nieswoiste zapalenia jelit, w tym choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • choroby pasożytnicze, w tym lamblioza wywołana przez lamblie,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy – najczęściej wywołane przez bakterię Helicobacter pylori,
  • po operacjach jamy brzusznej, zwłaszcza laparoskopowych, podczas których do brzucha wtłaczany jest dwutlenek węgla.

Wzdęty brzuch może być skutkiem zakażenia Helicobacter pylori, nawet jeśli nie rozwinęła się choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy.

Przyczyny wzdęcia brzucha występującego nagle

Wzdęcie brzucha pojawiające się nagle razem z takimi objawami jak ból brzucha, nudności i wymioty oraz zatrzymanie stolca oznacza niedrożność jelit. To stan realnie zagrażający życiu i wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Przyczyny niedrożności jelit mogą być różne, mają podłoże mechaniczne lub porażenne. Mechaniczne zablokowanie jelit może nastąpić na skutek m.in. obecności guza czy przepukliny. Porażenna niedrożność wywołana jest przeważnie przez ostre infekcje w jamie brzusznej i zapalenie otrzewnej.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 07.08.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej