Przepisy na zdrową kolację dla dzieci

Fot. Image Source / Getty Images

Kolacja to bardzo ważny element codziennego menu. Dziecko powinno być najedzone przed pójściem spać, ale jednocześnie nie przejedzone. Warto, żeby posiłek był odpowiednio skomponowany, ale czy taki zdrowy posiłek dziecko zje chętnie? Oto praktyczne pomysły, aby tak się stało! 

W ramach akcji #jembozdrowe w programie 36,6 °C zaprezentowano zdrowe przepisy na kolację dla dzieci. Oto one (a dodać trzeba, że bardzo ważne jest odpowiednie ułożenie na talerzu):

  • Robot

Składniki: chleb pełnoziarnisty, marchew, żółta papryka, ser żółty, pomidory, rzodkiewka, oliwki zielone i czarne, ogórek zielony, ser mozzarella.

Warzywa i ser kroimy. Wszystkie składniki układamy na talerzu.

  • Ryby

Składniki: naleśniki (mąka pszenna razowa ok. szklanka mąki, 1 jajko, ¾ mleka, 0,5 szklanki wody gazowanej, odrobinę oliwy i smażymy na suchej patelni); farsz – twaróg wymieszany z łyżką jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem i rzodkiewką; ozdoby – oliwki zielone, czarne, marchew, sałata zielona, koper, gotowany burak, papryka.

Warzywa kroimy. Naleśniki smarujemy farszem, składamy na ćwiartki, ozdabiamy warzywami.

  • Sowa

Składniki: tortilla razowa (jeden placek), jajko na twardo, gotowane szparagi, ser żółty, papryka czerwona, marchew, oliwki zielone i czarne.

Warzywa kroimy. Tortillę układamy na talerzu zawijając pod spód krawędzie. Na nią nakładamy kolejne składniki.

  • Renifer

Składniki: kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana serkiem wiejskim, awokado, ogórek, czarne oliwki, pomidor, rzodkiewka, papryka czerwona, sałata.

Więcej informacji o akcji #jembozdrowe znajdziecie tutaj.

Warzywa kroimy. Kromkę chleba układamy na talerzu i ozdabiamy pozostałymi składnikami.

  • Żaba

Składniki: ugotowana fasolka zielona pokrojona drobno, zielony groszek przegotowany i szczypiorek, zielony ogórek, marchew, papryka czerwona i żółta, oliwki czarne.

Mieszamy fasolkę z groszkiem i szczypiorkiem. Układamy na talerzu. Pozostałe warzywa kroimy i układamy.

  • Homar

Składniki: 50 g spaghetti razowego ugotowane według przepisu z opakowania, skropione oliwą po ugotowaniu, ugotowane buraki, papryka czerwona, oliwki zielone, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe.

Warzywa kroimy. Układamy na talerzu makaron i ozdabiamy pozostałymi składnikami.

  • Panda

Składniki: twaróg wymieszany z jogurtem – buraki gotowane, ugotowany groszek cukrowy, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, główki zielonych szparagów.

Polecamy: Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej

Na talerzu z twarogu układamy kształt pandy przy pomocy miski, warzywa kroimy i układamy na talerzu.

Żywienie dzieci jest bardzo ważne i to już od najmłodszych lat. Dzięki temu maluchy wyrobią sobie zdrowe nawyki żywieniowe, które zaprocentują w przyszłości. Zła dieta prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych i to w coraz młodszym wieku. Cukrzyca typu 2, problemy z układem krążenia, a nawet rozwój nowotworów mają swoje podłoże w znikomej aktywności, spożywaniu żywności wysokoprzetworzonej oraz bogatej w cukier i sól. Warto, aby w diecie najmłodszych tych produktów nie było wcale!

Odzwyczajenie się od soli i cukru nie jest łatwe, ale jest możliwe, a pamiętajmy, że dzieci biorą przykład z rodziców - jeśli oni nie będą jeść warzyw, to ich pociechy również wzgardzą tym, co leży u podstaw Piramidy Żywienia. 

Zobaczcie na filmie, czy dzieci powinny jeść parówki:

Zobacz film: Czy dzieci powinny jeść parówki? Źródło: 36,6 

Data aktualizacji: 14.05.2019,
Opublikowano: 09.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej