Przepis na wigilijny bigos z grzybami i śliwkami. Musisz spróbować!
Getty Images
Bigos to tradycyjna potrawa, która
musi zagościć na świątecznym stole. Poza pysznym smakiem, bigos zawiera wiele
cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na odporność
organizmu. Jak go przyrządzić? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na wigilijny
bigos.
Zalej
grzyby 1,5 szklanki wody i zostaw na noc, by się namoczyły. Następnego dnia
pokrój kapustę na drobniejsze kawałki (nie płucz jej przed). Podgrzej na dnie
dużego garnka olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj
kapustę i wszystkie przyprawy, zalej całość litrem wody i gotuj na średnim
ogniu przez godzinę, regularnie mieszając.
Po godzinie, dodaj do mieszanki
powidła śliwkowe, namoczone grzyby, suszone śliwki, przecier pomidorowy i wino.
Gotuj całość na małym ogniu przez kolejną godzinę. Pamiętaj, że bigos nabiera
intensywniejszego smaku, przy każdym kolejnym podgrzaniu. Smacznego!
Zobacz także: Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie?
Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie? Źródło: Dzień Dobry TVN
Autor:
Katarzyna Dyła
Data aktualizacji: 20.12.2019,
Opublikowano: 20.12.2019 r.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.