Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi
instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki
Agnieszka
Cegielska to znana prezenterka i specjalistka z dziedziny zdrowego odżywiania i wykorzystania darów
natury w diecie. Tym razem podzieliła się z nami zaskakującym przepisem na
hummus z buraków, który jest bombą witaminową na odporność i ma działanie antynowotworowe.
Musisz spróbować!
„Zawsze
gotuję więcej buraków, bo można je przechować w lodówce i na drugi dzień
przygotować z nich smaczny hummus.
Takie
warzywne pasty na bazie skarbów natury są bardzo dobrym rozwiązaniem, bo
przełożone do szklanego naczynia i trzymane w lodówce mogą nas dokarmiać nawet
kilka dni.
Taki hummus
idealnie smakuje z dobrym chlebem albo z innymi warzywami surowymi lub
gotowanymi.”- mówi Agnieszka Cegielska
Przepis na hummus z buraków z kozim
serem i orzechami włoskimi
Składniki:
Gotowane buraki
Kawałek serka
koziego
4 ząbki
czosnku surowego albo podprażonego na maśle klarowanym
Ugotowane
buraki i kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy świeżą
kolendrę, czosnek, awokado, serek kozi i orzechy włoskie.
Orzechy
należy wcześniej namoczyć albo podprażyć na maśle razem z czosnkiem – będą łatwiejsze
do strawienia.
Na koniec
dolewamy oliwę, łyżkę masła klarowanego i wszystkie przyprawy. Blendujemy i
odstawiamy na chwilkę do lodówki, chociaż powiem szczerze, że taki hummus tuż
po przygotowaniu, jeszcze delikatnie ciepły, jest przepyszny, można go doprawić
jeszcze czarnuszką w ziarnach albo mieloną i świeżą kolendrą.
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.