Produkty, które ukoją Twoje nerwy

Fot. Seb Oliver / Getty Images

Życie w codziennym biegu, natłok obowiązków, brak czasu na regularne i wartościowe posiłki, brak odpoczynku i snu stają się niemal stylem życia. Taki tryb funkcjonowania powoduje rozdrażnienie, spadek koncentracji czy huśtawki nastroju. Sprawdź, jakie produkty pomogą wesprzeć pracę mózgu, przy czym ukoją Twoje nerwy. 

Stres i jego wpływ na organizm

Stres może być czynnikiem napędzającym i mobilizującym do działania, jednak ten długotrwały ma negatywny wpływ na organizm. Nerwy związane z codziennymi obowiązkami, praca, szkoła, a nawet aktywność fizyczna, podnoszą poziom kortyzolu (hormonu stresu) we krwi. Stres powoduje dyskomfort psychiczny, może pojawić się także bezsenność, pogorszenie pamięci, brak apetytu lub napady głodu, rozdrażnienie, ospałość i spadki nastroju. Co więcej, chroniczny i tłumiony przez organizm stres podwyższa ciśnienie krwi, co w konsekwencji może doprowadzić do chorób serca, udaru mózgu, choroby wrzodowej czy zaburzeń miesiączkowania.

Od czego należy zacząć?

Istnieje wiele sposobów na to, aby uspokoić umysł i ciało po ciężkim dniu. Mogą to być różnego rodzaju masaże, wizyta na basenie, saunie czy zwykły odpoczynek z dobrą książką czy filmem. Jednak mało kto wie, że bardzo duże znaczenie ma dieta. Odbiorcą wszystkich nerwów jest mózg, a jego funkcjonowanie zależy od tego jakie składniki odżywcze są mu dostarczane oraz w jakiej ilości.

Mózg czerpie energię z glukozy, która jest wyodrębniana z węglowodanów dostarczonych wraz z pożywieniem. Cukry, które powinny być dostarczane organizmowi to węglowodany złożone. Strawienie ich zajmuje trochę czasu, dlatego energia jest uwalniana stopniowo i może być odpowiednio rozdysponowana. Węglowodany proste (czyli np. słodycze) powodują szybkie przeniknięcie glukozy do krwi i wyrzut insuliny oraz nie zawierają dodatkowych wartości odżywczych w przeciwieństwie do węglowodanów złożonych. Źródłem węglowodanów złożonych są pełnoziarniste produkty (pieczywo, makaron), otręby pszenne, płatki owsiane, kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna), rośliny strączkowe, ryż brązowy.

Zobaczcie, jak cukier wpływa na nasz mózg i czy możemy się od niego uzależnić:

Zobacz film: Wpływ cukru na mózg. Cukier jak narkotyk: ludzie uzależnieni od cukru. Źródło: Co nas truje

Jakie składniki odżywcze pomogą ukoić nerwy?

Bardzo ważnym elementem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a zarazem odpowiadającym w dużej mierze za dobre samopoczucie, są witaminy z grupy B. Witaminy te wspierają przemianę węglowodanów, dostarczają komórkom nerwowym energii, poprawiają koncentrację i wpływają korzystnie na kondycję psychiczną organizmu. Na przykład witamina B₆ jest niezbędna do wytwarzania neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina. 

Serotonina zmniejsza napięcie nerwowe, podatność na stres, działa uspokajająco, relaksująco i nasennie. Dodatkowo witamina B₆ ułatwia wchłanianie magnezu, który również ma duże znaczenie dla układu nerwowego. Niedobór może obniżyć sprawność umysłową, powoduje przedwczesne starzenie się komórek nerwowych oraz może wywołać depresję i lęki. Natomiast witamina B₁ poprawia pamięć, usprawnia myślenie oraz jest niezbędna do produkcji acetylocholiny – substancji przekazującej bodźce nerwowe. Kwas foliowy (B₉) usprawnia pracę układu nerwowego oraz zmniejsza napięcie. Kobalamina (B₁₂) jest niezbędna do wytworzenia osłonki mielinowej otaczającej i chroniącej komórki nerwowe oraz usprawnia przewodzenie impulsów. Źródłem witamin z grupy B są produkty pełnoziarniste zbożowe, ryż brązowy, warzywa strączkowe, drożdże, otręby pszenne, jaja, tłuste ryby (tuńczyk, makrela), pestki słonecznika.

Bardzo ważną rolę w produkcji neuroprzekaźników, w tym serotoniny odgrywa witamina C. Dodatkowo, poprawia pamięć, chroni mózg przed degeneracją komórek mózgowych i pomaga usuwać metale ciężkie z mózgu. Jej źródłem są maliny, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, brokuły, natka pietruszki, marchewka.

Warto do jadłospisu wprowadzić np. w formie przekąski pestki dyni i słonecznika, orzeszki ziemne, natomiast na obiad przyrządzić halibuta, tuńczyka, pierś z kurczaka czy cielęcinę, ponieważ są źródłem tryptofanu. Jest to aminokwas, który zmniejsza nadpobudliwość i napięcie, podatność na stres, działa uspokajająco, reguluje nastrój oraz bierze udział w wytwarzaniu serotoniny.

Magnez jest bardzo ważnym minerałem dla organizmu. Transportuje tlen, zmniejsza poziom kortyzolu we krwi i chroni układ nerwowy, bierze również udział w produkcji serotoniny, uspokaja, poprawia procesy myślenia, jest wykorzystywany w leczeniu chronicznego stresu i stanów lękowych. Źródłem magnezu jest pełnoziarniste pieczywo, kakao, ryż brązowy, kasza gryczana, pestki dyni i słonecznika, orzechy, fasolka szparagowa, sałata rzymska.

Czego należy unikać?

  • kofeiny – podnosi poziom kortyzolu, powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, wypłukuje magnez;
  • nadmiaru soli – podnosi ciśnienie krwi, pogłębia napięcie;
  • wysoko przetworzonej żywności;
  • braku snu i odpoczynku.
Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 04.12.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Pacjenci po zmianach w mózgu po przejściu COVID-19. Niepokojące badania 

O tym, że zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 może wpływać na działanie układu nerwowego, badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze analizy pokazują, że u osób, które przeszły COVID-19 mogą się pojawić nawracające bóle głowy, zaburzenia kojarzenia, koncentracji i pamięci, lęki oraz objawy depresji. Czy dolegliwości zostaną z pacjentami już na stałe? 

Czytaj więcej
Udar mózgu - jak wygląda rehabilitacja po chorobie?

Rehabilitacja po udarze to długotrwały proces, który nie zawsze gwarantuje pełne przywrócenie utraconych funkcji. Zajmuje się nią interdyscyplinarny zespół specjalistów, m.in. neuropsycholog, fizjoterapeuta i logopeda.

Czytaj więcej
Nawyki, które postarzają twój mózg. Na co uważać?

Mózg to centrum dowodzenia naszego organizmu. Podobnie, jak w przypadku innych narządów - z biegiem czasu - zaczyna działać mniej sprawnie. Co gorsza, często jest to skutek naszych niezdrowych nawyków. Które zachowania mu nie służą? 

Czytaj więcej
7 etapów w chorobie Alzheimera - czym się charakteryzują?

Etapy choroby Alzheimera różnią się od siebie nasileniem objawów, takich jak zaburzenia pamięci i problemy z codziennym funkcjonowaniem. Chorzy mają kłopoty z komunikacją, a z biegiem czasu z wykonywaniem najprostszych czynności, np. ubieraniem się.

Czytaj więcej
Lek na schizofrenię został wycofany z obrotu. Dlaczego? 

Główny Inspektorat Farmaceutyczny zdecydował o wycofaniu z obrotu preparatu stosowanego w leczeniu schizofrenii. Co stoi za tą decyzją i o jaki farmaceutyk chodzi? 

Czytaj więcej
Masz kłopoty z zasypianiem? Poznaj techniki, dzięki którym zaśniesz nawet w 10 sekund!

Oglądasz w łóżku telewizję, a może sprawdzasz coś w telefonie? Takie zachowania mogą utrudnić zasypianie. Na szczęście istnieją techniki, które pozwalają zasnąć nawet w 10 sekund. Sprawdź, jak szybko zasnąć? 

Czytaj więcej
Marihuana sprzyja schizofrenii. Badacze mają nowe ustalenia 

Naużywanie marihuany może się przyczynić do rozwoju chorób psychicznych. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Dani dowiedli, że narkotyk - zwłaszcza u młodych mężczyzn - może prowadzić do rozwoju schizofrenii. 

Czytaj więcej
Powszechnie stosowany związek chemiczny sprzyja chorobie Parkinsona. Gdzie go znajdziemy?

Trichloroetylen (TCE) to związek chemiczny, który wykorzystywany jest m.in. do chemicznego czyszczenia ubrań.  Najnowsze badania pokazują, że substancja może być bardzo niebezpieczna i przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona. W jaki sposób?

Czytaj więcej