Probiotyki naturalne – czym są i kiedy powinno się je stosować?

Fot. gojak / Getty Images

Probiotyki naturalne mają nieodzowny wpływ na ludzkie zdrowie. Zażywane są podczas antybiotykoterapii, w przebiegu chorób układu pokarmowego i o podłożu alergicznym. W sposób szczególny wskazane są osobom o obniżonym poziomie odporności, gdyż wykazują działanie immunomodulujące. Probiotyków używa się w produkcji żywności funkcjonalnej.

Probiotyki naturalne przynoszą bardzo duże korzyści dla funkcjonowania organizmu człowieka. Przede wszystkim zapewniają zwiększenie ogólnej odporności organizmu, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo wnikania chorobotwórczych drobnoustrojów. Dodatkowo mają wpływ na wchłanianie glukozy, cholesterolu i tłuszczów ze światła przewodu pokarmowego. Probiotyki naturalne można znaleźć w powszechnie dostępnych produktach spożywczych. Ich doskonałym źródłem są kiszonki domowej roboty i mleczne napoje fermentowane, takie jak kefiry czy maślanki.

Dlaczego warto jeść kiszonki? To nie tylko źródło bakterii probiotycznych!

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: Dzień Dobry TVN

Co to jest probiotyk naturalny?

Termin „probiotyk” został użyty po raz pierwszy w latach 60. XX wieku do określenia substancji wydzielanych przez mikroorganizmy, które mają zdolność stymulowania wzrostu innych mikroorganizmów, jako pojęcie przeciwstawne względem antybiotyku. Probiotyki to pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów, które po spożyciu wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Mogą być przyjmowane w formie gotowych preparatów, ale większą popularnością cieszą się probiotyki naturalne, które można znaleźć w wybranych produktach spożywczych.

Źródła probiotyków naturalnych

Doskonałym źródłem naturalnych probiotyków są kiszonki domowej roboty, takie jak kapusta czy ogórki. Dodatkowo dostarczają one duże ilości witaminy B2, B3, B12, B6 i PP. Kupne kiszonki mają znikome działanie probiotyczne, które jest ograniczone przez konserwowanie sorbinianem sodu.

Cennym źródłem naturalnych probiotyków są mleczne napoje fermentowane z probiotycznym jogurtem naturalnym na czele, który po raz pierwszy został wprowadzony na rynek w 1994 roku. Można je spożywać same lub dodawać do wielu potraw. Wśród nich wymienia się m.in. kefir, kwaśne mleko, maślankę i mleko acidofilne. Żeby mogły być uznane za probiotyczne, powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium w 1 gramie lub 100 mln bakterii Lactobacillus. Informacje o zawartości szczepów probiotycznych znajdują się na etykiecie produktu, który oznacza się przez dodanie przedrostka „bio”, „sano” lub „acti”. Warto wybierać te o najmniejszej ilości składników. Najlepszy naturalny probiotyk dla dzieci stanowi mleko matki.

Ich kolejnym źródłem jest produkowany na bakteriach kwasu mlekowego i drożdżach kwas chlebowy. Produkt ten jest dość trudno dostępny w sklepach, ale można go z powodzeniem przyrządzić w domu. Kwas chlebowy ma miano napoju narodowego w Rosji, Białorusi i Ukrainie. Popularnością cieszą się produkty probiotyczne pochodzenia nie mlecznego, otrzymywane na bazie fermentacji soków owocowych lub warzywnych przez odpowiednie szczepy bakteryjne. Prowadzone są także badania nad uzyskaniem fermentowanego mięsa, które może stanowić nośnik bakterii probiotycznych.

Kiedy powinno się brać probiotyk?

Kuracja probiotykami zalecana jest w przebiegu schorzeń układu pokarmowego, takich jak zespół jelita drażliwego, zapalenie jelit i biegunki. Probiotyki zapewniają odbudowę flory bakteryjnej jelit, zapobiegają wzdęciom i zaparciom oraz poprawiają trawienie. Mogą przyczyniać się do regeneracji błony śluzowej poprzez zwiększenie szybkości podziałów, a także przez wzrost liczby komórek w kosmkach jelita. U osób z wrzodami żołądka bakterie probiotyczne łagodzą dolegliwości i leczą stany zapalne. Szczepy probiotyczne wykazują zdolność ograniczania wzrostu patogennej bakterii Helicobacter pylori. Wpływają korzystnie na układ nerwowy i koncentrację oraz likwidują toksyny. Wskazane są przy schorzeniach alergicznych, a zwłaszcza atopowym zapaleniu skóry.

Fakty i mity o probiotykach. Co wiesz o bakteriach w jelitach?

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Probiotyki naturalne spożywa się również przy antybiotyku. Niestety nierzadko jedzenie produktów fermentowanych nie wystarcza i zalecane jest przyjmowanie doustnych preparatów osłonowych. Organizm potrzebuje probiotyków, kiedy narażony jest na działanie przewlekłego stresu. Powinny je przyjmować zwłaszcza osoby palące papierosy, spożywające alkohol czy ze złymi nawykami żywieniowymi, a zwłaszcza dietą bogatą w żywność typu fast food i wysoko przetworzoną, a ubogą w produkty mleczne. Probiotyki naturalne przywracają też równowagę bakteryjną, która została zaburzona w wyniku stosowania antykoncepcji. Poprawiają profil lipidowy u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Zalecane są przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych, pochwy i pęcherza moczowego.

Trwają badania nad antynowotworowym wpływem probiotyków. Dotychczas opublikowane doniesienia wskazują, że niektóre szczepy probiotyczne wykazują aktywność antymutagenną i antykancerogenną, przez co zmniejszają ryzyko nowotworów jelita i żołądka. Badacze wskazują na możliwość zastosowania ich w prewencji chorób układu krążenia oraz wykorzystania w profilaktyce i leczeniu otyłości. W sposób szczególny wskazane są osobom o obniżonym poziomie odporności, gdyż wykazują działanie immunomodulujące. Bakterie probiotyczne indukują wydzielanie cytokin przez komórki epitelialne jelita. Zwiększają wchłanianie składników mineralnych i witamin.

Jak działa probiotyk?

Mechanizm działania probiotyków nie został jak dotąd całkowicie poznany. Badacze wskazują, że może polegać m.in. na:

  • modyfikacji pH jelit,
  • produkcji laktozy,
  • antagonizmie w stosunku do znajdujących się w organizmie patogenów przez produkcję czynników przeciwbakteryjnych i przeciwmikrobowych,
  • stymulowaniu komórek immunomodulujących.

Probiotyki powinno się przyjmować w trakcie antybiotykoterapii. Jak mądrze je wybrać? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: W czasie leczenia wspomagasz się probiotykami? Dowiedz się, jak robić to bezpiecznie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Kwieciński A., Probiotyki – nowe zastosowania w terapii, „Farmaceutyczny Przegląd Naukowy”, 2008, 2, s. 14-18.

2. Zaręba D., Ziarno M., Alternatywne probiotyczne napoje warzywne i owocowe, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2011, 2, s. 160-168.

3. Kołożyn-Krajewska D., Dolatowski Z.J., Probiotics in fermented meat products, „Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria”, 2009, 8, s. 61-74.

4. Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Wojtyła A., Kruszewski M., Probiotyki i prebiotyki jako aktywny składnik żywności funkcjonalnej, „Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism”, 2012, 18(2), s. 79-83.

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 05.10.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

kreolko 30.10.2018r.

probiotyki jak najbardziej na wzmocnienie odporności, mi lekarz kazał brac flostrum przez kilka miesięcy żeby wzmocnić odporność, bo jak mówił nie da się od tak żeby odpornośc podszkoczyła i najlepiej cały rok o nią dbać a nie dopiro jak nas łapie przeziębienie

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Czy COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju półpaśca i chorób jelitowo- żołądkowych? Naukowcy mają nowe ustalenia

COVID-19 może wywoływać u pacjentów szereg powikłań. U osób, które przechodziły infekcję, pojawiają się problemy z układem krążenia, oddechowych, czy neurologicznym. Najnowsze badania pokazują, że zakażenie koronawirusem może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także przyczynić się do rozwoju półpaśca. 

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Jak wyglądają wrzody odbytu? Leczenie domowe i specjalistyczne

Wrzody odbytu to rzadka choroba, która dotyczy głównie osób młodych. Objawy mogą początkowo przypominać hemoroidy. Jednak w wielu przypadkach schorzenie przebiega bez żadnych dolegliwości. Wrzody odbytu zawsze wymagają konsultacji lekarskiej i wdrożenia odpowiedniego leczenia.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Przetoka okołoodbytnicza – przyczyny, objawy, leczenie i możliwe powikłania po operacji

Przetoka okołoodbytnicza to patologiczny, wąski, niegojący się kanał, który łączy powierzchnię skóry w okolicy odbytu ze światłem kanału odbytu lub odbytnicy. Istnieje wiele możliwych przyczyn jej powstawania, a najczęstsza to stan zapalny gruczołów okołoodbytowych.

Czytaj więcej
Konsekwencje obecności zrostów na jelitach – przyczyny i leczenie

Zrosty na jelitach (zrosty pooperacyjne) są nieprawidłowymi wytworami łączącymi tkanki oraz narządy. To jedne z najczęstszych powikłań zabiegów przeprowadzanych na jamie brzusznej oraz miednicy. Szacuje się, że mogą powstawać nawet u 90% pacjentów.

Czytaj więcej
Na czym polega operacja Hartmanna? Wskazania do zabiegu

Operacja Hartmanna to zabieg polegający na usunięciu zmian chorobowych z częścią jelita grubego oraz na zamknięciu kikuta odbytnicy i wyłonieniu stomii. Wskazania do zabiegu obejmują powikłania raka jelita grubego, a także choroby uchyłkowej esicy.

Czytaj więcej