Pomidory suszone – wartości odżywcze, właściwości, przygotowanie

Fot. KateSmirnova / Getty Images

Pomidory suszone to niezwykle smaczna, aromatyczna postać jednego z ulubionych warzyw Polaków. Można wykorzystać je na wiele sposobów w sztuce kulinarnej. Ze względu na fakt, że powstają przez odparowanie wody, zawierają większą ilość składników odżywczych niż świeże pomidory.  

Pomidory suszone powstają pod wpływem działania wysokiej temperatury. Część składników odżywczych ulega w tym procesie biodegradacji. Mimo to w określonej ilości pomidorów suszonych znajduje się więcej cennych dla zdrowia związków niż w porcji świeżych warzyw o tej samej wadze. Substancje te ulegają bowiem zagęszczeniu po odparowaniu wody.

Pomidory suszone – składniki odżywcze

Pomidory suszone mają intensywny smak, więc spożywa się ich zwykle niewiele – w charakterze dodatku do sałatek czy sosów. Przeciętna porcja to kilkanaście gramów (5–6 sztuk). Zawiera ona około 8 g węglowodanów (z czego aż 2 g to błonnik), 2 g białka (bogatego w aminokwasy egzogenne) i 0,5 g tłuszczów (głównie – wielonienasyconych). Ta niewielka garść suszonych pomidorów w 10% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a w kilku procentach na witaminy K, A, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Dostarcza także znaczne ilości minerałów – potasu (14% dziennego zapotrzebowania), manganu (12%), sodu (11%), miedzi (10%), żelaza (7%), magnezu (7%), fosforu (5%), cynku (2%). Przede wszystkim jednak suszone pomidory to wyjątkowo zasobne źródło karotenoidów – likopenu, luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu. Są to barwniki, których rolą jest ochrona roślin przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Dla ludzkiego organizmu są cenne ze względu na ich właściwości przeciwutleniające.

Właściwości suszonych pomidorów

Wyżej wymienione związki wykorzystywane są w wielu procesach metabolicznych. Odpowiednia podaż składników odżywczych pozwala na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji. W przypadku suszonych pomidorów na szczególną uwagę zasługują substancje, w które te smakowite warzywa są najbardziej zasobne – karotenoidy, witamina C i potas.

Karotenoidy przeciwdziałają szkodliwej aktywności wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia się organizmu, ograniczają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych, zapobiegają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego i narządu wzroku. Substancje te mają także właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wzmacniają odporność organizmu i wspierają jego walkę z różnego rodzaju infekcjami.

Silne działanie przeciwutleniające ma także witamina C. Ponadto jest ona potrzebna do produkcji leukocytów (wspomaga system immunologiczny) i kolagenu (wpływa na stan skóry, dziąseł, stawów, mięśni, ścięgien, naczyń krwionośnych), zwiększa przyswajalność żelaza (przeciwdziała niedokrwistości), osłabia działanie histaminy (zmniejsza odczyny alergiczne).

Potas to pierwiastek niezbędny do efektywnego działania mózgu i prawidłowego przewodnictwa nerwowego. Zapewnia odpowiednie napięcie mięśniowe, równowagę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Jego rolą jest także normowanie ciśnienia krwi, rytmu serca, pracy nerek.

Pomidory suszone – kalorie, dieta odchudzająca

Zagęszczenie substancji odżywczych sprawia, że suszone pomidory mają stosunkowo wysoką wartość energetyczną. Ważąca 100 g porcja (bez zalewy) to około 220 kcal. Liczba ta wzrasta w przypadku pomidorów suszonych w zalewie z oliwy lub oleju. Mimo to stanowią one odpowiedni składnik jadłospisu osób, które dbają o linię. Dostarczają szeregu minerałów i witamin, o których niedobór łatwo w diecie redukcyjnej. Pomidory suszone w oliwie to dodatkowo dobre źródło tłuszczu, który ułatwia wchłanianie witamin A i K. Już kilka sztuk warzyw zapewnia znaczną podaż błonnika, który jest jednym z największych sprzymierzeńców procesu odchudzania. Ułatwia on bowiem pasaż jelitowy, zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, zapewnia na długo uczucie sytości.

Jak zrobić suszone pomidory?

Do suszenia najlepiej nadają się niewielkie, mięsiste, podłużne pomidory, jakie dostępne są w Polsce w drugiej połowie lata (np. odmiana lima). Oryginalny włoski przepis na suszone pomidory zakłada trzymanie ich w pełnym słońcu przez 4–5 dni. Warzywa przekrawa się na połówki lub ćwiartki. Często zaleca się wydrążenie gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Przygotowane pomidory układa się skórką do dołu na blasze lub desce przykrytej folią aluminiową (błyszczącą warstwą do góry). Można je delikatnie doprawić solą, pieprzem czy ziołami. Warto osłonić warzywa pojedynczą warstwą gazy (tak, by ich nie dotykała) przed owadami. Na noc pomidory należy chować w suche miejsce, by nie wchłaniały wilgoci.

Zastosowanie powyższej procedury bywa trudne w polskich warunkach klimatycznych, więc można korzystać z alternatywnych rozwiązań. Pomidory przygotowuje się w identyczny sposób. Następnie umieszcza w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami (by mogła odparować woda), nagrzanym do temperatury nie wyższej niż 100°C. Im niższa będzie temperatura (optymalnie – 50–60°), tym więcej składników odżywczych zachowają warzywa. Od ich wielkości i temperatury suszenia uzależniony jest czas trwania całego procesu. Można skrócić go nieco, używając termoobiegu. Suszenie należy przerwać, gdy pomidory mają pomarszczone brzegi, ale nadal miękki i elastyczny środek. Następuje to zwykle po kilku godzinach. Do suszenia pomidorów nadaje się też elektryczna suszarka do grzybów. Skraca ona czas obróbki warzyw, ale wielu smakoszy uważa, że pozbawia je wspaniałych właściwości organoleptycznych.

Aby ususzone pomidory na długo zachowały swoje właściwości, układa się je wraz z wybranymi dodatkami – plasterkami czosnku, kaparami, papryką chili itp. – w wysterylizowanych słoikach. Następnie zalewa (tak, by zostały całkowicie przykryte) podgrzaną oliwą z oliwek lub innym olejem roślinnym (najlepiej rzepakowym, który pozwala na uzyskanie optymalnej proporcji kwasów omega) i ustawia do góry dnem do czasu wystygnięcia. Tak przygotowane pomidory suszone mogą zachować przydatność do spożycia nawet przez kilka lat.

Tymczasem prawdą jest, że nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem: 

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 07.08.2018,
Opublikowano: 07.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej