Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości

Fot.: Mara Zemgaliete / stock.adobe.com

Pomidor to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych w Polsce warzyw. Stanowiąc podstawę wielu smacznych dań i przetworów, jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia substancji – witamin, minerałów, błonnika oraz wyjątkowo silnych przeciwutleniaczy.

Pomidory, uznawane za warzywo w klasyfikacji towarów spożywczych, z botanicznego punktu widzenia są owocami. Pochodzą z Ameryki Południowej, zwykle mają kulisty kształt. Ich wielkość zależy od odmiany – od niewielkich pomidorków cherry, po okazy większe od grejpfruta. Najczęściej spotyka się pomidory czerwone, choć istnieją także żółte, zielone, pomarańczowe i czarne.

Odmiany pomidorów

Spośród tysięcy odmian pomidorów w Polsce najczęściej spotykane są następujące gatunki:

  • gruntowe – najbardziej popularne, o regularnym, okrągłym kształcie i czerwonym kolorze; soczyste, kwaskowe, smaczne zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu,
  • malinowe – okrągłe, o różowawej skórce i delikatnym, słodkim miąższu; najsmaczniejsze są surowe (w sałatkach, kanapkach itd.),
  • gargamele – duże, ciężkie, bezkształtne okazy o intensywnie czerwonej barwie, intensywnym zapachu oraz soczystym, twardym, słodko-kwaśnym miąższu; najlepiej sprawdzają się jako baza do zup i sosów,
  • śliwkowe – średniej wielkości, podłużne owoce (na dole zakończone czubkiem) o zwartej strukturze; słodkie, aromatyczne, świetnie nadają się do wszelkich dań z pomidorów,
  • bawole serca – bardzo duże, podłużne, kształtem przypominające serce, niemal pozbawione pestek, za to o dużej zawartości miękkiego, bardzo słodkiego miąższu; polecane do sosów i przecierów,
  • koktajlowe – niewielkie owoce o barwie czerwonej, pomarańczowej lub żółtej, bardzo soczyste, kwaskowe, z dużą ilością pestek; nadają się do sałatek, koreczków i celów dekoracyjnych.

Pomidor – wartości odżywcze

Pomidory to niezwykle cenne źródło składników odżywczych. Zawierają mnóstwo witamin oraz makro- i mikroelementów. Mają bardzo dużo witaminy C (100 g owocu zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania), a także witaminy K, E, A, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Jeśli chodzi o minerały, pomidory najbogatsze są w potas (około 280 mg w 100 g owocu pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania). Dostarczają również sporo fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz rzadko spotykanych w produktach spożywczych mikroelementów, takich jak mangan, miedź czy kobalt. Pomidor to także dobre źródło błonnika – w 100 g owocu jest go około 1,2 g (dzienne zapotrzebowanie to 25–40 g).

Jedna z najcenniejszych substancji zawartych w pomidorach to likopen, któremu owoce zawdzięczają intensywnie czerwoną barwę. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenoidów. Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować tej substancji samodzielnie, dlatego należy dostarczać ją z pożywieniem. Co ciekawe, w procesie obróbki cieplnej pomidorów wartościowy antyoksydant nie ulega biodegradacji i zachowuje swoje własności. W przetworach (sosach, ketchupach, koncentratach) likopenu jest nawet 2–3 razy więcej niż w świeżych owocach i staje się on łatwiej przyswajalny dla organizmu, dlatego produkty te zasługują na stałe miejsce w diecie. Prozdrowotne właściwości mają także suszone pomidory, w których przypadająca na 100 g zawartość składników odżywczych (zwłaszcza błonnika i potasu) jest zdecydowanie wyższa niż w owocach przed ususzeniem.

Pomidory nie lubią zimna. Aby zachowały jędrność, walory smakowe i wartości odżywcze, należy je przechowywać w temperaturze powyżej 7°C.

Właściwości pomidorów

Ze względu na bogactwo wartości odżywczych pomidorów ich stała obecność w diecie wiąże się z szeregiem skutków prozdrowotnych. Pomidory:

  • opóźniają procesy starzenia się i działają antynowotworowo – przeciwutleniacze (likopen, witaminy) zwalczają szkodliwe wolne rodniki,
  • obniżają ryzyko chorób serca i układu krążenia – błonnik, potas, witamina C, miedź i magnez wpływają korzystnie na pracę serca, likopen zmniejsza ryzyko zawałów, a także spowalnia zmiany miażdżycowe, witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, witaminy z grupy B podnoszą ilość „dobrego” cholesterolu we krwi i ograniczają odkładanie się „złego”, witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, kobalt i żelazo biorą udział w tworzeniu hemoglobiny,
  • wzmacniają odporność – witamina C jest niezbędna do produkcji limfocytów (aby nie dopuścić do jej straty, nie należy łączyć pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym niszczący kwas askorbinowy),
  • wspomagają trawienie – błonnik wspiera pracę jelit i usuwa resztki pokarmowe, mangan poprawia przemianę materii,
  • działają moczopędnie – potas powoduje obniżenie ciśnienia krwi,
  • regulują pracę układu nerwowego – witaminy z grupy B i brom łagodzą napięcie, redukują stres,
  • wpływają korzystnie na samopoczucie – kwas foliowy wspomaga produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny (hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój, sen, apetyt), potas poprawia koncentrację.

Dzięki pomidorowej diecie można uzyskać zgrabną sylwetkę i zdrową cerę. Zawierający zaledwie 18 kcal w 100 g pomidor zapewnia na długo uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika. Moczopędne działanie potasu pozwala na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, dlatego pomidory są doskonałą podstawą diet odchudzających. Z kolei zawarte w nich witaminy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na stan skóry. Działają przeciwzmarszczkowo, nawilżają, rozjaśniają przebarwienia, łagodzą zmiany trądzikowe.

Kto powinien unikać pomidorów?

Ostrożność przy spożywaniu pomidorów zaleca się karmiącym mamom, a także osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową, zgagę. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym pomidory przed spożyciem należy obierać ze skórki.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 14.12.2017,
Opublikowano: 01.08.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej