Pomidory kiszone - smaczne i zdrowe. Jak zrobić kiszone pomidory? Właściwości zdrowotne 

Fot. Maryna Iaroshenko / Getty Images

Pomidory kiszone są prostym w przygotowaniu przetworem o korzystnym wpływie na organizm. Zawarte w nich związki działają przeciwnowotworowo, podnoszą odporność i zapewniają prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Pomidory kiszone zawierają kwas mlekowy regulujący pracę jelit. 

Pomidory są warzywami o szerokim zastosowaniu w kuchni. Otrzymuje się z nich smaczne, sałatki, zupy oraz aromatyczne sosy. Doskonałą propozycją są również pomidory kiszone będące bogatym źródłem witaminy C, która odpowiada m.in. za zwiększenie odporności.

Pomidory - wartość odżywcza, kaloryczność i właściwości zdrowotne

Pomidory kiszone, jak też świeże są niskokalorycznymi warzywami odznaczającymi się wysoką wartością odżywczą. W 100 g warzyw znajduje się jedynie około 18 kcal. Pomidory są cennym źródłem witamin i minerałów. Dostarczają sporych ilości witaminy C, beta karotenu, witamin z grupy B oraz E i K. W składzie pomidorów występują: potas, magnez, żelazo, cynk, fosfor oraz wapń. Jednym z ważniejszych składników pomidorów jest likopen należący do karotenoidów. Związek ten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Przyczynia się do hamowania szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych, a tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu. Likopen działa przeciwnowotworowo, zwłaszcza w stosunku do raka szyjki macicy i prostaty. Pomidory posiadają właściwości moczopędne i regulujące wartości ciśnienia tętniczego. Zawarte w nich składniki obniżają poziom “złego” cholesterolu i poprawiają profil lipidowy. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałów serca i udaru mózgu.

Pomidory kiszone - dlaczego warto je jeść?

Pomidory kiszone nie są tak popularnym przetworem, jak kiszone ogórki czy kapusta. Podobnie jak inne kiszone warzywa wykazują pozytywny wpływ na organizm. Proces kwaszenia warzyw, potocznie nazywany kiszeniem jest sposobem konserwacji żywności, dzięki któremu zachowuje ona świeżość na długi czas. Opiera się na fermentacji mlekowej zachodzącej pod wpływem bakterii kwasu mlekowego należących do szczepów o działaniu probiotycznym. Bakterie te korzystnie działają na organizm. Przyczyniają się do wspomagania procesów trawiennych oraz regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej. Jedzenie kiszonych pomidorów oraz innych warzyw tego rodzaju wspiera działanie fizjologicznej mikroflory jelitowej, która stanowi ważną barierę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu. 

Szczepy probiotyczne obecne w kiszonkach zmniejszają stężenie “złego” cholesterolu, zwiększają przyswajalność żelaza oraz detoksykację organizmu. Ponadto są ważnym elementem leczenia i profilaktyki stanów zapalnych jelit, biegunek poantybiotykowych oraz infekcji wywołanych przez rotawirusy. Kwas mlekowy obecny w kiszonych pomidorach wzmacnia odporność organizmu i przyczynia się do regulowania pracy jelit. W ten sposób przeciwdziała zaparciom, a także przyspiesza pasaż jelitowy ograniczając kontakt toksycznych substancji ze ścianami przewodu pokarmowego. Wskutek kiszenia w pomidorach wzrasta zawartość witaminy C. Związek ten należy do przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników tlenowych. Zapewnia prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed infekcjami i wykazuje właściwości antynowotworowe. Kiszone pomidory są również dobrym źródłem składników mineralnych:

  • wapnia - odpowiada za mocne kości i zdrowe zęby, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi,
  • magnezu - usprawnia pracę układu nerwowego, poprawia zdolności poznawcze (pamięć, uwagę, koncentrację), działa uspokajająco, przeciwdziała arytmii, stanowi budulec kości i zębów;
  • potasu - reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo zasadową organizmu, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • żelaza - uczestniczy w procesie wytwarzania krwinek czerwonych, pobudza system odpornościowy, wspomaga działanie układu nerwowego.

Pomidory kiszone - jak zrobić?

Pomidory kiszone można przygotować zarówno z tradycyjnych, zwykłych pomidorów, jak też z koktajlowych. Można je spożywać jako lekką przekąskę lub dodatek do potraw. Z kiszonych pomidorów przyrządzi się również smaczną zupę o słodko-kwaskowatym smaku.

Składniki:

  • pomidory, najlepiej małe, twarde i mięsiste,
  • kawałek korzenia chrzanu (około 5 centymetrów),
  • 2 gałązki kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liście wiśni, czarnej porzeczki lub winogron,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli niejodowanej.

Zastosowana w przepisie ilość wody i soli powinna starczyć na dwa słoiki o pojemności 1 litra.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z solą zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W wyparzonym słoiku umieść połowę przypraw.
  3. Pomidory - surowe i niesparzone, ułóż ciasno w słoiku. Nie ściskaj ich mocno, aby nie doszło do uszkodzenia warzyw.
  4. Na wierzch słoika dodaj pozostałe przyprawy.
  5. Całość zalej ciepłą solanką. Pomidory nie powinny wystawać ponad poziom płynu.
  6. Słoik zakręć wyparzoną nakrętką.
  7. Kiszone pomidory przez 3-7 dni przechowuj w temperaturze pokojowej. 

Zobaczcie, dlaczego nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem. Wiedzieliście o tym?

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 07.08.2018,
Opublikowano: 08.08.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej