Pomarańcze – jakie odmiany wybrać? Jakie mają wartości odżywcze i zdrowotne?

barmalini GettyImages

Pomarańcza to popularny owoc cytrusowy, ceniony nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale też za bogactwo wartości zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witamin, minerałów i fitozwiązków jest cennym składnikiem diety, znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie i przemyśle farmaceutycznym.

Pomarańcza jest najczęściej hodowanym drzewem owocowym na świecie. Występuje w ponad stu krajach, głównie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym (w chłodniejszych rejonach drzewa pomarańczowe wymagają zamkniętych pomieszczeń), ponieważ potrzebuje znacznych ilości słońca i wody. Obecnie do największych producentów pomarańczy należą Brazylia, Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Meksyk i Hiszpania. Dojrzałe drzewo pomarańczowe osiąga około 9 m wysokości i daje do 1000 owoców rocznie.

Pomarańcza – gatunki

Istnieje bardzo wiele odmian pomarańczy. Rozróżnia się wśród nich 5 podstawowych gatunków:

  • pomarańcza chińska (pomarańcza słodka) – najpopularniejszy gatunek, o kulistych owocach, z pomarańczową skórką i słodkim miąższem (kolor zależy od odmiany), spożywany głównie na surowo lub w postaci soków; wytwarza się z niego także dżemy, konfitury, a aromatyczna skórka jest doskonałym dodatkiem do ciast,
  • pomarańcza bergamota – owoce o średnicy 6–8 cm mają żółtozieloną skórkę i gorzko-kwaśny miąższ; z owoców, kwiatów i liści produkowany jest eteryczny olejek bergamotowy stosowany m.in. do produkcji herbaty earl grey, a także olejek nerolowy, który ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, aromaterapii i medycynie,
  • pomarańcza gorzka – spłaszczone, mięsiste owoce o grubej ciemnopomarańczowej skórce mają gorzki smak; spożywa się je najczęściej w postaci przetworów (konfitur, marmolad), służą też do wyrobu likieru Curaçao, a otrzymywany z nich olejek wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym, aromaterapii i medycynie,
  • pomarańcza limetka (limonka) – niewielkie (średnica około 5 cm), okrągłe lub jajowate owoce mają delikatną, żółtawozieloną skórkę i kwaśny miąższ; wykorzystuje się je głównie do produkcji napojów orzeźwiających lub jako dodatek do drinków, pozyskuje się z nich także olejki eteryczne i kwas cytrynowy,
  • pomarańcza olbrzymia (pomelo) – największe owoce wśród cytrusów (o masie do 2 kg) o żółtej, żółtozielonej lub różowej, grubej skórce, wypełnione słodko-kwaśnym miąższem; spożywa się je na surowo, kandyzowane, w postaci marmolad lub soków.

Jak wybrać najlepsze cytrusy na święta? Katarzyna Bosacka radzi:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pomarańcza, czyli źródło witamin i minerałów

Pomarańcze stanowią bogate źródło witaminy C, która jest skutecznym antyoksydantem (zwalczając nadmiar wolnych rodników w organizmie, przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych, opóźnia procesy starzenia się). Kwas askorbinowy hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wzmacnia odporność (bierze udział w produkcji białych krwinek), jest niezbędny do wytwarzania kolagenu i syntezy wielu hormonów, ułatwia przyswajanie żelaza, wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi.

Pomarańcze zawierają sporo beta-karotenu (prowitaminy A) – przeciwutleniacza, który hamuje procesy oksydacyjne, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia. Ponadto beta-karoten wpływa korzystnie na wzrok.

Pomarańcze dostarczają dużo witamin z grupy B. Regulują one pracę układu nerwowego – łagodzą napięcie, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Biorą także udział w procesach metabolicznych, odpowiadają za stan skóry, włosów i paznokci, zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Pomarańcze zaleca się kobietom w ciąży. Ich obecność w diecie służy prawidłowemu rozwojowi płodu dzięki podaży kwasu foliowego (B9), który ma właściwości krwiotwórcze.

Makro- i mikroelementy zawarte w pomarańczach to m.in. wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen. Owoce stanowią przede wszystkim bardzo dobre źródło potasu, którego funkcją w organizmie jest m.in. kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek, mięśni, regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, a także poprawa koncentracji.

Wartości odżywcze w skórce pomarańczy

Wiele cennych substancji zawierają białe błonki pomarańczy. To tam znajduje się najwięcej błonnika pokarmowego, który chroni przed chorobami układu krążenia (obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi) i układu pokarmowego, wspomaga przemianę materii, a także daje poczucie sytości, dzięki czemu można zmniejszać wartość energetyczną diety. Z tego względu pomarańcze są wskazanym elementem diety odchudzającej, zwłaszcza że średniej wielkości pomarańcza (150 g) zawiera tylko około 70 kcal. Świetną propozycją dietetyczną jest także sok z pomarańczy, którego szklanka dostarcza witamin, minerałów i zaledwie 112 kcal.

W białych błonkach pomarańczy znajdują się flawonoidy, które ułatwiają przyswajanie witaminy C i wzmacniają jej działanie, chronią przed rozwojem nowotworów i stanami zapalnymi w organizmie. Skórka owocu zawiera również terpeny. Związki te działają bakteriobójczo i antywirusowo, wpływają korzystnie na układ krążenia (m.in. poprawiają stosunek „dobrego” i „złego” cholesterolu) i obniżają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Stanowiące podgrupę terpenów monoterpeny to substancje, które nadają pomarańczom walory zapachowe. Dzięki nim olejki eteryczne pozyskiwane z owoców działają antydepresyjnie, odprężająco, mają korzystny wpływ na układ pokarmowy i skórę, a w związku z pięknym aromatem wykorzystywane są do produkcji perfum.

Data aktualizacji: 22.12.2020,
Opublikowano: 22.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej