Polskie Super Foods. Pietruszka i kapusta kiszona vs spirulina i woda kokosowa

Fot. Polskie Super Foods / x-news.pl

Super Foods, czyli jedzenie, które słynie ze swoich zdrowotnych właściwości, zwykle kojarzy nam się z zagraniczną żywnością. Tymczasem nasze rodzime warzywa, owoce czy zboża lub inne produkty potrafią zdziałać cuda dla zdrowia. Przekonajcie się, czego nie może zabraknąć w naszej diecie. 

Super foods to zdrowa żywność. Mówiąc dosadniej - bardzo zdrowa, pełna witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowej żywności przypisuje się między innymi właściwości antynowotworowe. Jednak pamiętajmy, że super foods jest terminem marketingowym i wcale zagraniczna żywność nie jest lepsza od naszej rodzimej, polskiej. 

Polecamy: Slow Food – czym jest? Jakie są cele i kierunki działania ruchu?

Warto też wiedzieć, że często żywność z dalekich krajów wcale nie jest taka zdrowa, ponieważ musiała przebyć bardzo daleką podróż i być na nią odpowiednio przygotowana. Kupowanie produktów suszonych w kraju, gdzie występują naturalnie, to zdrowy pomysł. Podobnie, jak jedzenie produktów, które pochodzą z Polski, a więc mamy gwarancję, że są świeże.

Tak jest w przypadku natki pietruszki, która zawiera więcej witaminy C niż cytrusy i z powodzeniem może zastąpić tak popularną spirulinę. Więcej o właściwościach zdrowotnych natki pietruszki dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Super Foods z Polski: Pietruszka. Porównanie pietruszki i spiruliny. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Polskie super foods to jednak nie tylko pietruszka. Natka pietruszki to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Orzechy włoskie i laskowe, siemię lniane, miód, żurawina, kasza jaglana, rokitnik, aronia czy czosnek również można zaliczyć do super żywności, która zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. A pamiętajmy, że ta żywność nie przemierza milionów kilometrów, żeby trafić na nasze talerze.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Kapusta kiszona

Kiszonki to naturalne probiotyki, a kiszona kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy E. Dodatkowo dostarcza nam wapnia, magnezu, żelaza, potasu i związków siarki. 

Co ciekawe ukisić można bardzo dużo warzyw. Zobaczcie, jak to zrobić: Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?

Spożywanie dużych ilości produktów kiszonych poprawia odporność naszego organizmu, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, zapobiega infekcjom grzybiczym, a także wpływa na poziom złego cholesterolu we krwi obniżając jego poziom. 

Czy kiszonki warto kupować? Jak je wybierać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Polskie Super Foods: Woda kokosowa vs kapusta kiszona. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 17.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej