Podbiał pospolity – skład chemiczny, właściwości, zastosowanie oraz działania niepożądane 

Fot: creativenature.nl / stock.adobe.com

Podbiał pospolity jest powszechnie występującą byliną, która rośnie dziko w całej Europie, a także w Azji, terenach górzystych Ameryki Północnej oraz w niektórych państwach Ameryki Południowej. Popularnym surowcem leczniczym są suszone i świeże liście, a także kwiaty podbiału pospolitego Wykazują one właściwości, m.in. przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe. Najpowszechniejszym preparatem z tej rośliny jest syrop z podbiału. 

Podbiał pospolity (Tussilago farfara) jest rośliną należącą do roślin astrowatych. W Polsce jest to gatunek powszechny – rośnie w miejscach o dużym stopniu wilgoci: przy rowach, w polach, przy brzegach rzek i jezior, żwirowiskach, na pogorzeliskach, klifach nadmorskich, etc. Podbiał pospolity charakteryzuje się cienkimi i łuskowatymi rozłogami oraz złocistożółtymi kwiatami, które kwitną od marca do maja. Głównym surowcem leczniczym są liście podbiału, które cechują się owalno-sercowatym kształtem o nierównych brzegach.

Podbiał pospolity jako surowiec leczniczy

Popularnym surowcem charakteryzującym się wieloma właściwościami zdrowotnymi są suszone i świeże liście oraz kwiaty podbiału pospolitego. Niemniej jednak w celach leczniczych w Polce wykorzystuje się przede wszystkim liście tej rośliny, natomiast kwiaty stosowane są głównie w państwach azjatyckich. Liście podbiału pospolitego należy zbierać wiosną oraz latem z terenów charakteryzujących się niską ingerencją człowieka. Natomiast kwiaty podbiału pospolitego zbiera się we wczesnej fazie ich kwitnienia, czyli w marcu lub na początku kwietnia. 

Po zebraniu zarówno kwiaty, jak i liście tej rośliny należy jak najszybciej zasuszyć. Liście podbiału są bogatym źródłem polisacharydów (w tym szczególności insuliny), ramnozy, fukozy, a także aminokwasów. Natomiast w składzie chemicznym kwiatów znajdują się polisacharydy śluzowe (głównie glukoza i galaktoza), aminokwasy, aminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego zarówno w liściach, jak i kwiatach podbiału pospolitego znajdują się liczne składniki mineralne, w tym: potas, miedź sód, magnez, żelazo i cynk.

Właściwości lecznicze podbiału pospolitego

Podbiał pospolity wykazuje wiele właściwości leczniczych, wśród najważniejszych można wymienić:

  • działanie przeciwkaszlowe i wykrztuśne, które jest możliwe dzięki zawartemu w podbiale śluzowi, który łagodzi receptory kaszlowe, a jednocześnie hamuje odruch kaszlu. Z tego powodu picie syropu z podbiału jest zalecane osobom, które zmagają się z zapaleniem gardła, krtani oraz z podrażnioną błoną śluzową jamy ustnej. Za działanie przeciwkaszlowe i wykrztuśnie odpowiadają zarówno kwiaty, jak i liście podbiału pospolitego,
  • działanie przeciwbakteryjne, za które odpowiedzialne są zawarte w podbiale pospolitym kwasy fenolowe. Dzięki temu zażywanie preparatów z tym surowcem polecane jest osobom, u których zdiagnozowano infekcję bakteryjną,
  • działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, które zostały potwierdzone w badaniach in vitro. Z tego powodu podbiał zalecany jest osobom, zmagającym się ze stanami zapalnymi – w szczególności górnych dróg oddechowych,
  • działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, które jest szczególnie odczuwalne wówczas, gdy preparaty z podbiału pospolitego są przyjmowane systematycznie przez wiele lat. Jak wykazały badania surowiec może zapobiec: białaczce, a także nowotworom okrężnicy.

Oprócz tego podbiał pospolity wykazuje również pozytywne działanie na układ krwionośnego – zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, a także poprawia krążenie.

Jak stosować podbiał pospolity?

Podbiał można przyjmować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Do zewnętrznego stosowania niezbędne są liście, które można zebrać samemu w okresie wiosenno-letnim, a następnie zasuszyć. Liście podbiału pospolitego dostępne są również w aptekach, sklepach zielarskich, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Zaleca się używać liści lub przyrządzonego z nich wywaru na chorobowe zmiany skórne. Podbiału można używać także wewnętrznie – w postaci syropu, miodu lub tabletek.

Podbiał pospolity – działania niepożądane

Regularne przyjmowanie preparatów z podbiałem może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Głównym przeciwwskazaniem do stosowania syropu, miodu czy tabletek z tego surowca są problemy z wątrobą, ponieważ podbiał pospolity może przyczynić się do uszkodzenia tego organu. Ponadto preparaty z tym surowcem są bezwzględnie zakazane dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, a także dzieci poniżej 12. roku życia. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 27.04.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej