Płukanie gardła solą – jaką sól wybrać? Jak przygotować roztwór?

Fot: Sebastian / stock.adobe.com

Płukanie gardła solą jest jedną z tradycyjnych metod na ból migdałków czy anginę Korzysta się z niej nawet dzisiaj, mimo iż obecnie człowiek ma dostęp do różnego rodzaju leków, które może zastosować w takiej sytuacji.

Płukanie gardła roztworem soli jest sposobem, który można zastosować niemal w każdych okolicznościach – wystarczy mieć pod ręką wodę i sól. Szybkie użycie tej metody, jeszcze przed udaniem się do lekarza albo zakupieniem odpowiednich preparatów, może zaważyć na przebiegu choroby gardła.

Płukanie gardła solą – jak to się robi?

Płukanie gardła solą polega na wzięciu do ust roztworu tej substancji, a następnie odchyleniu głowy do tyłu, tak aby opływał on migdały. W tym czasie z płuc wydostaje się powietrze, które przechodząc przez płyn powoduje jego buzowanie i bulgoczący odgłos. W celu uzyskania odpowiedniego efektu gardło powinno się płukać co 2–4 godziny przez co najmniej 2 minuty.

Zobacz film: Jak pozbyć się bólu gardła? Źródło: Wiem, co kupuję

Jak przygotować roztwór soli?

W celu przygotowania płynu do płukania gardła w szklance letniej wody należy rozpuścić 1,5–3 łyżeczki soli kuchennej. Roztwór nie powinien być silniejszy niż 30% (50 ml wody i 3 łyżeczki soli –ok. 15g).

Płukania gardła solą – działanie

Sól kuchenna wykazuje działanie przeciwbakteryjne – z właściwości tej korzystano od wieków, stosując ją do konserwowania pożywienia. Dzięki temu roztwór soli może być stosowany do płukania gardła jako środek dezynfekujący.

Sól rozpuszczona w wodzie w odpowiednich proporcjach tworzy roztwór hipertoniczny, czyli o większym stężeniu substancji niż otoczenie. Dzięki temu w wyniku osmozy ściąga on do siebie wodę. Dlatego użyty podczas płukania gardła roztwór soli działa przeciwobrzękowo (zniesienie obrzęku może również zmniejszyć ból).

Jaką sól wybrać do płukania gardła?

Do płukania gardła można użyć dowolnej soli NaCl, którą ma się pod ręką. Powszechnie stosowane w kuchni sole różnią się nieznacznie składem. Część osób poleca stosowanie wyłącznie niejodowanej soli kamiennej, nie ma to jednak żadnego naukowego uzasadnienia. Sól morska czy himalajska najczęściej posiadają więcej mikroelementów, jednak są to tak małe ilości, że trudno powiedzieć, czy może to mieć jakiekolwiek znaczenie przy płukaniu gardła.

Zobacz także: Jakie właściwości, skład i zastosowanie ma sól himalajska?

Można również zakupić w aptece sole lecznicze. Na przykład sól emska do płukania gardła zawiera dużą ilość kationów magnezu i wapnia, dzięki czemu nawilża błony śluzowe, zapobiega suchości w gardle i chrypce. Zastosować można również sól bocheńską czy zabłocką.

Jakie zalety ma płukanie gardła solą?

Płukanie gardła wodą z solą jest dość prymitywną metodą, która może podrażniać śluzówkę, niewątpliwie ma jednak swoje zalety. Po pierwsze jest to środek praktycznie zawsze dostępny, dlatego można z niego skorzystać, gdy choroba dopiero zaczyna się rozwijać lub w przypadku, gdy gardło zaczyna boleć w miejscu, gdzie dostęp do apteki jest utrudniony. Roztwór soli jest też jednym z najtańszych lekarstw. Ponadto jest stosunkowo bezpieczny w użyciu i w przeciwieństwie do wielu leków i ziół nie wywołuje alergii.

Zobacz film: Czy sól jest zdrowa? Źródło: Dzień Dobry TVN

Płukanie gardła solą – efekty uboczne

Płukanie gardła roztworem soli u niektórych osób może wywołać nieprzyjemne skutki niepożądane, takie jak:

  • zaczerwienienie gardła,
  • pieczenie,
  • podrażnienie śluzówki,
  • duszności,
  • kaszel,
  • nieprzyjemny gorzki lub bardzo słony smak w gardle.

Najczęstszą przyczyną ich wystąpienia jest stosowanie zbyt silnego roztworu soli.

Bibliografia:

Pogorzelski A., Sól hipertoniczna w aerozoloterapii, „Mukowiscydoza”, 29, 2011.


Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 29.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej