Pieprz cayenne – właściwości zdrowotne i rola w odchudzaniu

Fot: monticelllo / gettyimages.com

Pieprz cayenne (pieprz kajeński) to bardzo ostra przyprawa, która powstaje po wysuszeniu i zmieleniu w całości (razem z pestkami) papryki kajeńskiej – jednej z odmian paprycze kchili. W związku z wysoką zawartością kapsaicyny wykazuje szereg cennych dla ludzkiego organizmu właściwości.

Papryka kajeńska to roślina blisko spokrewniona z meksykańską papryką jalapeño, ale – ze względu na wyższe stężenie kapsaicyny – jest od niej znacznie ostrzejsza. Stożkowate strąki o średniej długości 12 cm i średnicy 2,5 cm wykazują od 30000 do 50000 jednostek w skali Scoville’a, którą określa się ostrość potraw. Dla porównania niewątpliwie ostre jalapeño ma zaledwie 2500–8000 jednostek. Po wysuszeniu składniki papryczki ulegają zagęszczeniu.

Ciemnopomarańczowy, aromatyczny proszek, określany mianem pieprzu cayenne, to zatem niezwykle pikantna przyprawa. Wspaniale podkreśla smak potraw, a zawarta w niej w znacznej ilości kapsaicyna wraz z innymi bioaktywnymi substancjami wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę.

Pieprz cayenne – nie tylko kapsaicyna

Obecna w pieprzu cayenne kapsaicyna jest alkaloidem, który oddziałuje na receptory bólowe (dlatego jej spożywaniu towarzyszy uczucie pieczenia), zwiększa przepływ krwi oraz – inicjując proces termogenezy – wywołuje wrażenie ciepła. Jest substancją wysoce toksyczną, ale w niewielkich ilościach nie tylko bezpieczną, ale i korzystną dla zdrowia. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i antyseptyczne. Ze względu na zawartość kapsaicyny pieprzu cayenne nie zaleca się spożywać w dużych dawkach, ale nawet małe dostarczają szeregu cennych substancji:

  • znacznych ilości prowitaminy A i witaminy C, a także nieco witamin B, E i K,
  • sporo potasu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza,
  • flawonoidów i karotenoidów.

Pieprz cayenne – właściwości lecznicze

Pieprz cayenne, zarówno zastosowany jako dodatek do potraw, jak i miejscowo na skórę, łagodzi ból. Wykazuje przy tym działanie przeciwzapalne. Jest skutecznym środkiem na bóle stawów, mięśni, zębów, migrenowe bóle głowy, nerwobóle.

Wzbogacanie diety o pieprz cayenne wzmacnia odporność organizmu na zakażenia. Zapobiega zarówno częstym infekcjom wirusowym, jak i chorobom spowodowanym bakteriami Salmonella, Escherichia coli, Helicobacter pylori czy grzybami Candida. Pieprz cayenne może także łagodzić objawy przeziębień – rozgrzewa, zmniejsza obrzęk błon śluzowych, udrażnia nos.

Prowadzone są badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi kapsaicyny. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Wielkiej Brytanii odkryli, że alkaloid ma zdolność zapobiegania podziałom i rozrostom komórek rakowych. Ponieważ ostre papryczki są także źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, pieprz cayenne może uchodzić za produkt zapobiegający kancerogenezie.

Zobacz film: Czy pieprz jest zdrowy? Źródło: Wiem co jem.

Działanie kapsaicyny pośrednio stymuluje mózg do wydzielania endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Spożywanie pieprzu cayenne poprawia samopoczucie i może łagodzić objawy zaburzeń psychicznych związanych z obniżeniem nastroju, m.in. depresji.

Pieprz cayenne oddziałuje korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Stosowanie tej przyprawy w codziennej diecie poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, spowalnia rozwój zmian miażdżycowych, zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów będących częstą przyczyną zawałów i udarów. Pieprz cayenne powoduje lepsze ukrwienie narządów, dzięki czemu może np. usprawniać pracę mózgu albo podnosić jakość doznań seksualnych.

Ostre papryczki nie cieszą się najlepszą reputacją, jeśli chodzi o ich wpływ na przewód pokarmowy. Istnieje obiegowa opinia, że powodują wrzody żołądka czy podrażnienie jelit. Duże dawki kapsaicyny rzeczywiście mogą podrażniać błony śluzowe, ale dodawany do potraw pieprz cayenne ma wyłącznie pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Zapobiega infekcjom, zatruciom, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza pasaż jelitowy, likwiduje wzdęcia.

Zobacz film: Produkty, które zmniejszają apetyt. Źródło: Stylowy Magazyn

Pieprz cayenne a odchudzanie

Pieprz cayenne warto włączyć do diety odchudzającej. Ostra papryka nie tylko wspomaga trawienie, ale też przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, stymulując spalanie kalorii poprzez przekształcanie substancji zapasowych w ciepło. Zaletą cennej przyprawy jest także to, że hamuje apetyt, dzięki czemu łatwiej uniknąć spożywania zbyt obfitych posiłków czy podjadania między nimi.

Sporą popularnością cieszy się dieta odchudzająca, bazująca na napoju przyrządzanym z wody, soku z cytryny, pieprzu cayenne i miodu (lub syropu klonowego). Jest to sposób na dostarczenie organizmowi substancji sprzyjających utracie zbędnych kilogramów, ale nie należy oczekiwać, że samo picie takiej mikstury spowoduje pożądany spadek wagi. Do osiągnięcia takiego celu niezbędna jest dieta z ujemnym bilansem energetycznym oraz regularna aktywność fizyczna.

Pieprz cayenne – zastosowanie

Pieprz cayenne stanowi składnik wielu suplementów diety. Warto jednak poeksperymentować z tą przyprawą w kuchni. Już 2–3 szczypty pieprzu cayenne wspaniale podkreślają i wzbogacają smak potraw. Pieprz cayenne jest klasycznym dodatkiem do dań meksykańskich (np. chili con carne) i azjatyckich (stanowi składnik mieszanek curry). Można z powodzeniem stosować go do zup, sosów, marynat, dań mięsnych, rybnych, warzywnych, z grzybami czy owocami morza. Doskonale komponuje się ze słodyczami, zwłaszcza z czekoladą. Sposobem na zniwelowanie uczucia pieczenia jest serwowanie ostrych potraw z dodatkiem śmietany, jogurtu czy mleka. Zawarte w tych produktach białko neutralizuje działanie kapsaicyny na receptory bólowe na języku. Dzięki temu spożywanie dań z pieprzem cayenne może być czystą przyjemnością nawet dla osób, które nie są amatorami pikantnej kuchni.

Data aktualizacji: 23.05.2018,
Opublikowano: 20.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej