Pieprz cayenne – co to jest? Właściwości lecznicze i odchudzające. Jak działa pieprz cayenne z wodą?

Fot.: M. Schuppich / stock.adobe.com

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne wykorzystywane są w zwalczaniu przeziębień, zatkanego nosa oraz w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Przyprawa ta ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, a tym samym zapobiega zawałom serca. Pieprz cayenne działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. 

Pieprz cayenne znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa do sosów, zup, mięs oraz ryb. Jest również ceniony za swoje liczne właściwości prozdrowotne – wspomaga pracę układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie, a także ułatwia odchudzanie.

Pieprz cayenne – co to jest?

Pieprz cayenne jest przyprawą otrzymywaną ze specjalnej odmiany papryki (papryka cayenne) pochodzącej z rejonów Ameryki Środkowej, która po dojrzeniu poddawana jest suszeniu, a następnie zmieleniu na drobny proszek. Posiada intensywną, pomarańczową barwę oraz ostry smak, za który odpowiedzialny jest związek chemiczny – kapsaicyna. Działa on drażniąco na kubki smakowe i podniebienie, co wywołuje uczucie pieczenia, a nawet bólu. Kapsaicyna odpowiada również za liczne właściwości lecznicze tej pikantnej przyprawy. Innymi, cennymi składnikami występującymi w pieprzu kajeńskim są: błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, beta karoten, witamina C, E oraz K. Jest on także źródłem niezbędnych dla funkcjonowania organizmu minerałów, takich jak: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, cynk oraz żelazo. Pieprz cayenne wykorzystywany jest przede wszystkim do przyprawiania potraw mięsnych, ryb, owoców morza, makaronów, a także sosów, zup i marynat.

Pieprz cayenne – właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Kapsaicyna występująca w tej przyprawie działa przeciwzapalnie łagodząc objawy zapalenia stawów, a także antybakteryjnie i przeciwbólowo. Pieprz cayenne wykorzystywany jest w zwalczaniu bólu głowy oraz nerwobólów. Ponadto kapsaicyna posiada właściwości przeciwnowotworowe, uniemożliwiając podział i rozrost komórek nowotworowych. Pieprz cayenne wspomaga pracę układu pokarmowego. Stosowany jest w leczeniu zgagi, niestrawności oraz wzdęć, gdyż reguluje procesy trawienne. Ze względu na działanie bakteriobójcze wykorzystywany jest do zapobiegania niebezpiecznym dla zdrowia zatruciom pokarmowym. 

Pieprz cayenne wykazuje również właściwości detoksykacyjne, gdyż sprzyja oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki czemu przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu. Ta ostra przyprawa znajduje zastosowanie w zwalczaniu przeziębień oraz problemu zatkanego nosa – działa udrażniająco, gdyż zmniejsza opuchliznę błony śluzowej nosa i pobudza wydzielanie śluzu. Pieprz cayenne ma pozytywne działanie na układ krążenia. Pozwala na obniżenie „złego” cholesterolu we krwi, usprawnia krążenie oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów chroniąc przed zawałem serca i udarem mózgu. Przyprawa ta uznawana jest za skuteczny domowy lek na nadciśnienie tętnicze. W celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi wskazane jest picie pieprzu cayenne z letnią wodą w proporcji jedna łyżeczka przyprawy na pół szklanki wody. Pieprz cayenne wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze, a także łagodzące objawy alergii.

Pieprz cayenne na odchudzanie

Pieprz cayenne wykazuje właściwości odchudzające, gdyż przyczynia się do przyspieszenia procesów przemiany materii (metabolizmu) oraz nasila termogenezę – proces polegający na wytwarzaniu ciepła. Stosowanie pieprzu cayenne umożliwia szybsze spalanie tłuszczu, a także hamuje apetyt, zwłaszcza na słone, tłuste oraz słodkie potrawy. Należy jednak pamiętać, że sama przyprawa nie przyczyni się do zredukowania masy ciała, a jedynie wspomoże proces odchudzania, który powinien opierać się na racjonalnej diecie i regularnej aktywności fizycznej. Pieprz cayenne z wodą, sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i odrobiną syropu klonowego lub miodu wykorzystywany jest w diecie odchudzającej i detoksykacyjnej. Napój ten przyspiesza proces oczyszczania organizmu ze szkodliwych toksyn oraz zwiększa tempo metabolizmu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Może stanowić uzupełnienie kuracji odchudzającej. Zaleca się go pić rano przed zjedzeniem śniadania oraz w przerwach między posiłkami.

Pieprz cayenne – przeciwwskazania

Stosowanie pieprzu cayenne w bardzo dużych dawkach może być niebezpieczne dla zdrowia. Nadmierne ilości kapsaicyny mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby, błon śluzowych oraz przewodu pokarmowego. Pieprz cayenne przeciwwskazany jest u dzieci poniżej 12. roku życia oraz kobietom karmiącym piersią. Nie powinny go stosować, zwłaszcza bez konsultacji lekarskiej osoby przyjmujące stale leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego, preparaty przeciwcukrzycowe oraz teofilinę wykorzystywaną m.in. w leczeniu astmy. Istnieje również ryzyko interakcji pieprzu kajeńskiego z aspiryną, co prowadzi do zmniejszenia właściwości przeciwbólowych leku. 

Zobacz film: Ile kosztuje odchudzanie? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 27.03.2018,
Opublikowano: 30.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej