Pestki dyni – czy są kaloryczne? Jakie mają właściwości?

Fot.: fcafotodigital / Getty Images

Pestki dyni są jednym z najbogatszych źródeł ważnego pierwiastka, jakim jest cynk. Są cennym elementem diety mężczyzn, gdyż poprawiają sprawność seksualną, płodność oraz pozytywnie wpływają na prostatę. Ich zdrowotne działanie jest znacznie szersze, a zawarte w nich składniki są zalecane dla obu płci.

Pestki dyni wykorzystywane są w kuchni jako zdrowy składnik, który wzbogaca smak wielu potraw. Można je zjadać świeże – bezpośrednio po wyjęciu z owocu – lub w formie prażonej i suszonej. Dynia jest od wieków ceniona w medycynie chińskiej jako lek łagodzący dolegliwości wielu przewlekłych chorób, np. cukrzycy.

Pestki dyni

Pestki dyni to niewielkie nasiona o delikatnym słodkim i orzechowym smaku. Stanowią popularną przekąskę, chociaż nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż są bardzo kaloryczne – 100 g produktu to aż 559 kalorii i 50 g tłuszczu. Mimo tego zawarte w nich tłuszcze są pożądane dla zdrowia. Nasiona można kupić w większości sklepów, w formie już gotowej do spożycia. Ważne jest, aby wybrany produkt był dobrej jakości, a jego świeżość zapewniało szczelnie zamknięte opakowanie. Pestki dyni dostępne są również na wagę, ale wtedy należy zwrócić szczególną uwagę, czy nie dostała się do nich wilgoć lub insekty. Dobry produkt nie powinien być w smaku ani stęchły, ani zjełczały.

Zaleca się kupowanie świeżych pestek z dyni, ponieważ w tej formie nie ma aż tak dużego ryzyka, że miały kontakt z zanieczyszczeniami. Jeżeli są dobrej jakości, można je później samodzielnie uprażyć. Najwięcej substancji odżywczych mają nasiona prażone w całości – z łupinami.

Pestki z dyni – właściwości

Swoje właściwości pestki z dyni zawdzięczają głównie dużej zawartości cynku. Jest to pierwiastek, który jest nie tylko wskazany do prawidłowej pracy męskiego układu rozrodczego, ale również pomaga wzmacniać włosy i paznokcie. Zaledwie garść nasion pozwala dostarczyć organizmowi 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Co prawda rekomendowana ilość cynku dla mężczyzn jest znacznie większa niż dla kobiet, ale również oni muszą przestrzegać odpowiednich dawek. Nadmiar substancji powoduje efekty uboczne – bóle głowy, nudności, dreszcze, osłabienie, nadmierną produkcję śliny, może też prowadzić do gorączki.

Mangan, fosfor i miedź pozwalają poprawić strukturę kości, a magnez i żelazo wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Pestki i ich pochodne (np. olej) wykazują też działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, głównie z powodu obecności w nich lignanów, czyli związków roślinnych wpływających na regulację hormonów w organizmie człowieka. Aktywują też białko, przez co stymulują układ odpornościowy. Silne przeciwutleniacze, które zawiera owoc dyni (głównie karotenoidy, które stanowią barwnik roślinny), mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka płuc, co zaobserwowano, badając nałogowych palaczy.

Dlaczego warto wprowadzić dynię do diety? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Dynia skarb natury. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Ponieważ około 30% składu pestki to oleje i nienasycone kwasy tłuszczowe, są one przydatne w diecie obniżającej poziom „złego cholesterolu” we krwi. Zapobiegają one odkładaniu się płytki miażdżycowej, co skutecznie chroni naczynia przed rozwojem choroby.

Ich działanie pozytywnie wpływa też na układ pokarmowy. Jedzenie nasion przy pierwszych objawach choroby lokomocyjnej może znacząco zminimalizować jej objawy, zwłaszcza mdłości. Pestki dyni od wieków używane są jako środek na odrobaczanie dzieci i dorosłych, który nie powoduje skutków ubocznych. Naukowcy potwierdzili też ich potencjalne działanie przeciwcukrzycowe (indeks glikemiczny = 25). Wyciąg z nich okazał się skuteczny w terapii cukrzycy typu 2.

Pestki z dyni – kalorie

Chociaż pestki z dyni są kaloryczne i nie należy spożywać ich w nadmiarze, są jednak wskazane jako składnik diety odchudzającej. Dodawanie ich do codziennej porcji jogurtu czy owsianki zapobiega powstawaniu niedoborów wielu pierwiastków, do którego często dochodzi w trakcie diety. Zaleca się spożywanie 30 g produktu dziennie i ta dawka zdecydowanie nie wpłynie negatywnie na figurę. Ponadto nasiona są na szczycie grupy tych substancji, które mają wpływ na poprawę nastroju. Zawarty w nich magnez wpływa kojąco na rozchwiany układ nerwowy, co jest wskazane w trakcie diety. Brak odpowiedniej ilości tego pierwiastka sprzyja wystąpieniu stanów depresyjnych i lękowych, którym mogą towarzyszyć dotkliwe bóle głowy i migreny. Układ nerwowy wspiera również zawarty w nich potas. Stąd w chwilach kryzysu lepiej sięgnąć po garść nasion dyni niż kawałek czekolady.

Prażone pestki dyni – jak przyrządzić?

Prażenie pestek dyni jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć świeże nasiona na blasze, która wcześniej została pokryta papierem do pieczenia. Nie można poddawać ich działaniu zbyt wysokiej temperatury, ponieważ tracą wówczas swoje właściwości. Stąd też lepiej prażyć je w domu niż kupić gotowy produkt, co do którego nigdy nie ma pewności, w jakich warunkach poddany był obróbce termicznej. Optymalne prażenie powinno odbywać się w temperaturze 75°C, przez około 15 do 20 min. Po tym czasie zdrowa przekąska jest już gotowa do spożycia.

Należy pamiętać, że pestki dyni najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, a ich przydatność do spożycia to około 1–2 miesięcy.

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 24.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Dori2013 24.10.2019r.

30 g ? ,nie każdy ma w kuchni wagę elektroniczną. nie można tego było podać w np. ilości łyżek stołowych albo 2/3 szklanki NP.?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej