Awokado trafiło na polskie stoły stosunkowo niedawno, ale szybko zyskało popularność jako owoc o niezwykle oryginalnym smaku i bogactwie wartości odżywczych – nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów, aminokwasów. Dzięki licznym walorom awokado zyskało także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Dotychczas jednak wykorzystywano jedynie miąższ owocu. Dopiero najnowsze badania wykazały, że pestka awokado jest jadalna. Co więcej – zawiera znacznie więcej prozdrowotnych substancji niż smaczny miąższ.
Właściwości antyoksydacyjne pestki awokado
Pestka awokado to jedno z najbogatszych w świecie roślinnym źródeł przeciwutleniaczy. Już sam miąższ owocu stanowi prawdziwą bombę antyoksydacyjną. Tymczasem w pestce jest ponad dwa razy więcej substancji, które ograniczają procesy utleniania w organizmie. Należą do nich m.in. witaminy A i E, polifenole, karotenoidy. Chroniąc przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, przeciwdziałają one powstawaniu nowotworów, opóźniają procesy starzenia się, spowalniają zmiany miażdżycowe, zapobiegają chorobom degeneracyjnym.
Szczególnie obiecujące wydają się właściwości antykancerogenne substancji zawartych w pestce awokado. Opublikowane w 2015 r. w „Cancer Research Journal” wyniki badań na gryzoniach wskazują, że ekstrakt z tej części owocu jest skuteczny w zwalczaniu komórek ostrej białaczki szpikowej. Co więcej, nie wpływa on na zdrowe tkanki, a zatem nie ma skutków ubocznych.
Pestka awokado zawiera dużo luteiny – karotenoidu, który odpowiada za ostrość widzenia i chroni przed chorobami oczu związanymi z wiekiem. Obecne w pestce antyoksydanty zapobiegają również chorobom układu krążenia (m.in. chorobie niedokrwiennej serca i nadciśnieniu tętniczemu), są pomocne w walce z cukrzycą, astmą, artretyzmem, a także wzmacniają układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu łatwiej radzi on sobie z infekcjami czy skutkami zanieczyszczenia środowiska. Przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminy A i E, doskonale wpływają na kondycję skóry. Wspomagając produkcję kolagenu, nadają jej gładkość, elastyczność i młody wygląd. Ponadto odżywiają włosy i wzmacniają paznokcie.
Pestka awokado – źródło błonnika
Pestka awokado jest wyjątkowo zasobna w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, którego regularne spożywanie przynosi szereg korzyści zdrowotnych i dietetycznych:
- reguluje trawienie, m.in. poprawiając perystaltykę jelit,
- pomaga w leczeniu biegunek i innych problemów trawiennych,
- zapobiega rozwojowi infekcji układu pokarmowego,
- przyspiesza odchudzanie, zapewniając na długo uczucie sytości i poprawiając metabolizm,
- spowalnia wchłanianie glukozy,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- przeciwdziała formowaniu się kamieni żółciowych,
- eliminuje metale ciężkie z organizmu.
Inne właściwości pestki awokado
Obok cennych antyoksydantów i błonnika pestka awokado dostarcza sporej ilości minerałów (m.in. magnezu, potasu, wapnia) i witamin z grupy B, które regulują pracę serca i układu nerwowego, wpływają korzystnie na pracę mięśni, gospodarkę wodno-elektrolitową i hormonalną (m.in. pracę tarczycy). Ponadto działają przeciwbólowo (np. łagodzą bóle menstruacyjne, wpływają rozkurczająco na mięśnie gładkie).
Jak jeść pestkę awokado?
Ponieważ pestka awokado jest bardzo twarda, do spożycia trzeba ją bardzo rozdrobnić. W tym celu w pierwszej kolejności należy odparować z niej wodę. Można ją przez 2–3 dni suszyć w nasłonecznionym miejscu lub na kaloryferze albo na 2 godziny włożyć do rozgrzanego do 120°C piekarnika. Następnie pestkę obiera się ze skórki i mieli na proszek z użyciem blendera, młynka do przypraw czy moździerza (wcześniej warto ją dodatkowo pokruszyć młotkiem lub tłuczkiem do mięsa). Wysuszoną pestkę można także zetrzeć na tarce.
Proszek z pestki awokado ma gorzki smak. Dlatego najlepiej dodawać go w charakterze przyprawy do warzywnych koktajli, sałatek, musli, zup czy sosów. Można także zaparzyć go w postaci herbaty – z dodatkiem innych ziół i np. miodu, który zniweluje goryczkę. Spożycie 1 łyżeczki proszku dziennie pozwoli w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości pestki awokado.
Wykorzystanie pestki z awokado
Pestkę awokado można z korzyścią dla zdrowia zjeść, ale istnieją też inne sposoby jej wykorzystania:
- wysuszona, rozdrobniona i wymieszana np. z olejem kokosowym może posłużyć jako dobroczynny dla skóry peeling,
- po wejściu w reakcję z wrzącą wodą stanowi naturalny, intensywnie różowy (!) barwnik do tkanin,
- ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające świetnie nadaje się do konserwowania żywności,
- jeśli zanurzy ją się w wodzie, można wyhodować z niej bardzo efektowne drzewko awokado (nie można się zrażać – wykiełkuje dopiero po kilku, kilkunastu tygodniach).
altuz 12.12.2018r.
do wykorzystania są tylko świeże pestki i to udane, niektóre całe potem brązowieją. Bardzo ciekawe, a hodowla jest prosta, tylko najlepiej w uciętej butelce pod folią do połowy w wodzie, na 3 wykałaczkach i inn. i odstawić do szafy. Po długim czasie wyrosną korzenie i łodyga.
Ludmiła 05.12.2018r.
Ludmiła świeże pestki obrane z ciemnej skórki , trę na tarce na małych oczkach . Starte wiórka pestki rozsypuję na biały papier i pozostawiam aby wyschły , przeważnie trę wieczorem a rano mam już wysuszoną . Łyżeczkę do małego jogurtu i zjadam bez gorzkiego smaku ,a do mycia mam tylko tarkę . Pozdrawiam ☺
Tereza 09.10.2018r.
Ze swierzej pestki obieram ciemna skorupke i przez kolejne dwa, trzy dni ja zjadam, nie gryzac, tylko zeskrobujac zebami, smak gorzki, ale jem bo wiem, ze zdrowe :-)
Karolina 28.08.2018r.
Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnie rozpisanych wartości odżywczych pestki awokado.... Ktoś wie ile ma błonnika magnezu itd? Kalorii?
Z góry dziękuję
Stasiek 24.07.2018r.
Słuszna uwaga ja świeżą pestkę kroję nożem i wrzucam w blender. Zdejmuje tylko brązową koszulkę , ale może niepotrzebnie ?
nik 19.06.2018r.
najlepiej świeżą pestkę rozdrobnić poprzez pokrojenie jej na plasterki , a potem w drobną kostkę i zmielić,potem wysuszyć, nie trzeba tłuc i się męczyć, taka pestka jest mięka!