Pen do insuliny: sposoby podawania insuliny za pomocą pena

Fot.: NatchaS, / Getty Images

Pen do insuliny jest urządzeniem umożliwiającym automatyczne wstrzyknięcie insuliny. Wyposażony jest w skalę, która pozwala na dokładne odmierzenie dawki insuliny. Wkłucia za pomocą tego urządzenia są bezbolesne; mogą je wykonywać osoby bez doświadczenia w robieniu zastrzyków.

Peny do insuliny umożliwiają dokładne i bezpieczne podanie insuliny. Urządzenie przypomina kształtem długopis, co stało się motywacją jego nazwy (ang. pen ‘długopis’). Na rynku istnieje wiele rodzajów penów o specjalnym przeznaczeniu, np. dla małych dzieci oraz osób słabo widzących.

Pen do insuliny – czym jest i z czego się składa?

Jak wyjaśniają lekarze, peny są najbardziej popularnymi urządzeniami służącymi do podawania insuliny. Wśród ich zalet można wymienić niewielkie rozmiary i łatwość obsługi. W przeszłości insulina była podawana za pomocą szklanych strzykawek z grubymi igłami, co znacznie wpływało na dyskomfort osób wymagających stałych zastrzyków z insuliną. Peny do insuliny są zazwyczaj urządzeniami wielokrotnego użytku i w zależności od jakości wykonania oraz sposobów użytkowania mogą posłużyć bardzo długo. Wymienny jest jedynie wkład w penach, w którym umieszcza się insulinę. Istnieją także jednorazowe peny do insuliny, które stanowią integralną całość wraz ze wspomnianym wkładem. Wówczas po każdej aplikacji zachodzi konieczność wymieniany urządzenia na nowy.

Bardzo istotną kwestią w użytkowaniu penów do insuliny są igły, które stanowią ich zwieńczenie, umożliwiające przedostanie się insuliny do organizmu. Igły do penów insulinowych występują w kilku rozmiarach, najczęściej mają 6, 8 lub 10 mm długości. Igły mają również różną szerokość: 0,23, 0,25, 0,3 oraz 0,33 mm. Odpowiednia igła jest niezbędna do prawidłowego podawania insuliny penem. Jej wybór jest zależny od wielu czynników, w tym sylwetki osoby cierpiącej na cukrzycę (osoby szczupłe mają cienkie i krótkie igły, osoby z dużą ilością tkanki tłuszczowej – szerokie i grube).

Na rynku można znaleźć wiele penów do insuliny, w tym m.in. kolorowe z ukrytą igłą przeznaczone dla dzieci (igła umieszczona jest w specjalnej nakładce, dzięki czemu dzieci nie widzą ich). Wkłady w penach do insuliny mają najczęściej ok. 3 ml pojemności.

Co wiesz o cukrzycy?

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Stosowanie pena do insuliny

Aby wykonać zastrzyk z użyciem pena, należy mieć fiolki z insuliną. Fiolki potocznie nazywane są nabojami. W górnej części są wyposażone w gumowy korek, a na dole gumowy tłoczek. U osób stosujących insulinoterapię najczęściej używa się fiolek o pojemności 1,5 ml (zawierają 150 jednostek insuliny) oraz fiolki o pojemności 3 ml (zawierają 300 jednostek insuliny). Przed aplikacją insuliny należy wyciągnąć zużytą fiolkę i umieścić nową. Proces ten przypomina wymianę naboju w piórze. Przed aplikacją podskórną należy minimalną ilość insuliny odciągnąć i wypuści na wacik w celu odpowietrzenia wstrzykiwacza.

Wstrzyknięcie insuliny nie wymaga uprzedniego specjalnego przygotowania. Nie trzeba odkażać skóry jak w przypadku pobrania krwi, ale należy pamiętać, że skóra w miejscu zastrzyku powinna być czysta. Przed aplikacją należy również umyć ręce, aby zapobiec zanieczyszczeniom. Po umieszczeniu fiolki należy ustawić odpowiednią dawkę insuliny na skali pena. Ten ruch należy wykonywać ostrożnie, ponieważ często jedno drobne przesunięcie może zmienić dawkę insuliny.

Peny do insuliny umożliwiają automatyczne wstrzyknięcie pożądanej dawki, dlatego nie trzeba mieć doświadczenia w robieniu zastrzyków. Posługiwać się nimi może niemal każda osoba. Aplikacja insuliny jest prosta i bezbolesna. Aby wykonać zastrzyk z wykorzystaniem pena do insuliny, należy przesunąć i przytrzymać tzw. spust. Uruchomienie pena spowoduje natychmiastową aplikację insuliny do tkanek organizmu. Jeśli pen i igły nie mają uszkodzeń, każdorazowa dawka będzie dostarczana z taką samą siłą oraz pożądaną dawką, dzięki czemu można uniknąć niebezpiecznego podania niewłaściwej ilości insuliny.

Jak wstrzykiwać insulinę za pomocą pena?

Ważne jest, aby insulina została podana możliwie jak najgłębiej. Należy regularnie zmieniać miejsca wstrzyknięć, a w przypadku strachu przed igłą można poprosić o aplikację zaufaną osobę. Miejsce, w którym stosowana jest aplikacja z użyciem pena, powinno zapewniać równomierne wchłanianie insuliny. Należy pamiętać, że trzeba zbadać poziom cukru we krwi przed każdą aplikacją insuliny, a następnie sprawdzić stan pena oraz datę ważności fiolek. Po wkłuciu nie wolno masować miejsca, w którym wykonało się zastrzyk. Należy natomiast przez kilka sekund zatrzymać pen w skórze – dzięki temu wstrzyknięta insulina nie opuści tkanki podskórnej.

Zobacz film: Insulina - ratunek przed śmiercią. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 26.09.2018,
Opublikowano: 24.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej