Pandan - azjatycka roślina o zastosowaniu w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Co to jest pasta pandanowa?

Fot. Teen00000 / Getty Images

Pandan jest azjatycką rośliną o długich, zielonych liściach znajdujących zastosowanie w kuchni. Są one wykorzystywane do zawijania mięs i ryb oraz aromatyzowania potraw. Liście pandanu stosowane są w medycynie ludowej w leczeniu reumatyzmu i chronicznego bólu głowy. 

Pandan jest rośliną wykorzystywaną w kuchni azjatyckiej, ale również w medycynie naturalnej i kosmetyce. Wykazuje właściwości przeciwbólowe oraz lekkie działanie przeczyszczające. Pandan znajduje zastosowanie jako dodatek do potraw wytrawnych i słodkich, np. ryżu, lodów i galaretek.

Pandan - co to jest?

Pandan jest rośliną pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej występującą w wielu różnych odmianach. Ma cienki pień, który wraz ze wzrostem rozgałęzia się. Cechą charakterystyczną pandanu są długie, wąskie i ostre na krawędziach liście o intensywnej zielonej barwie. Kwiaty pandanu są zebrane w kolby, a owoce tej azjatyckiej rośliny nazywane są jagodami lub pestkowcami. Roślina posiada orzechowo-waniliowy smak. Liście pandanu znajdują głównie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, w której określane są często jako “wanilia”. Wykazują również korzystny wpływ na zdrowie, dlatego wykorzystywane są w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Pandan - uprawa w warunkach domowych

Pandan może być hodowany jako roślina doniczkowa. Najlepszym podłożem do uprawy pandanu jest ziemia liściowa z dodatkiem torfu i gliny, ewentualnie gliniastej ziemi darniowej. Optymalna temperatura do rozwoju rośliny to około 20-24 stopnie Celsjusza. Należy dbać o to, by temperatura w pomieszczeniu, w którym umieszczony jest pandan nie spadła poniżej 15 stopni. Wskazane jest umiarkowane nawadnianie rośliny. Pandan cechuje się silnym wzrostem, dlatego ważną rolę w uprawie odgrywa regularne nawożenie. Powinno jednak trwać nie dłużej niż do sierpnia, gdyż roślina rozpoczyna od września okres spoczynku. Przesadzanie pandanu powinno odbywać się w ochronnych rękawicach, aby uniknąć skaleczeń, które zwykle długo się goją. Dodatkowo zaleca się owinąć liście za pomocą materiału lub gazety. Młode rośliny należy przesadzać co roku, natomiast starsze w zależności od potrzeby (gdy doniczka jest zbyt mała). Rozmnażanie rośliny można przeprowadzić wiosną. Zabieg ten polega na sadzonkowaniu odrostów bocznych i powinien przebiegać w temperaturze 25 stopni Celsjusza. Pandan jest rośliną długowieczną, która doskonale sprawdzi się w dużych, przestronnych pomieszczeniach.

Liście pandanu - zastosowanie w kuchni

Liście pandanu znajdują szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej: wietnamskiej, tajskiej, filipińskiej i malezyjskiej. Najczęściej są dodawane do zup, potraw mięsnych oraz ryżu. Liście pandanu wykorzystywane są także do zawijania mięs, ryb i owoców morza. Na ich bazie przygotowuje się pastę pandanową o zielonym kolorze, którą dodaje się do soków i deserów. Ze względu na charakterystyczny, waniliowo-orzechowy smak pandan używany jest do aromatyzowania potraw. Często stanowi dodatek do czekoladowych deserów i ciast.

Pasta pandanowa - jak zrobić?

Pasta pandanowa doskonale sprawdza się jako zielony barwnik do rozmaitych deserów. Można ją w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne są: malakser, 30 gramów liści pandanu, szklanka wody, miska i gęste sito. Przed przygotowaniem pasty, od liści odcina się dolne, białe końcówki oraz oraz czubki. Należy również oderwać młode i nierozwinięte liście. Następnie liście pandanu tnie się na wąskie paski i umieszcza w malakserze. Liście mieli się wraz z wodą. Następnie otrzymaną pulpę wyciska się rękami nad gęstym sitem, umieszczonym na misce. W ten sposób otrzymuje się ciemnozielony ekstrakt, który zamyka się w pojemniku i pozostawia w lodówce na kilka dni. Na dnie naczynka zostanie pasta pandanowa, nad którą będzie unosić się bezbarwna ciecz. Należy ją ściągnąć za pomocą strzykawki.

Pandan - właściwości zdrowotne i zastosowanie w medycynie

Pandan znajduje zastosowanie w azjatyckiej medycynie ludowej, gdyż wykazuje szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych. Jest źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, czyli hamującym szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Roślina posiada właściwości przeciwzapalne i antywirusowe. Z tego powodu stosowanie pandanu jest wskazane przy reumatyzmie, zapaleniu wątroby, ospie oraz grypie. Liście pandanu wykorzystywane są jako naturalny środek na niewielkiego stopnia oparzenia słoneczne. Ta azjatycka roślina wspomaga leczenie chronicznego bólu głowy oraz przyczynia się do obniżania gorączki. Pandan może być wykorzystywany do przygotowania okładów, gdyż przyspiesza proces gojenia się ran i zwalcza problemy skórne. Wykazuje lekkie działanie przeczyszczające, dlatego może być pomocny przy uciążliwych zaparciach. Napary z liści pandanu wpływają na pobudzenie seksualne u kobiet, a u mężczyzn pomagają przy problemie z przedwczesnym wytryskiem.

Pandan - zastosowanie w kosmetyce

Owoce pandanu znajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Pozyskiwany z nich ekstrakt dodawany jest m.in. do toników, gdyż wykazuje właściwości oczyszczające. Kosmetyki z dodatkiem pandanu przywracają skórze naturalne pH oraz chronią ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Z kwiatów pandanu pozyskiwana jest esencja zapachowa o nazwie ruh kewra, która wykorzystywana jest w kosmetyce i aromaterapii. Posiada właściwości afrodyzjakowe oraz relaksujące. 

Jakie owoce należy jeść przy problemach z erekcją? Sprawdźcie:

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn


Opublikowano: 09.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej