Czarny bez wykazuje właściwości wzmacniające organizm. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, dlatego wykorzystywany jest w stanach przeziębienia oraz przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Na bazie czarnego bzu przygotowuje się prozdrowotne odwary, soki i syropy.
Czarny bez – jakich składników dostarcza?
Czarny bez wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako naturalny środek leczniczy przy licznych schorzeniach i dolegliwościach. Kwiaty czarnego bzu dostarczają wielu cennych substancji o korzystnym wpływie na organizm, takich jak: flawonoidy, kwasy organiczne, olejki, sterole, triterpeny, garbniki oraz sole mineralne. Właściwości prozdrowotne zwarte w owocach czarnego bzu wynikają z obecności w nich polifenoli roślinnych, antocyjanów, pektyn, witaminy C i prowitaminy A oraz soli mineralnych – wapnia, potasu, żelaza, sodu i glinu. Związki te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a tym samym dla zachowania zdrowia. Wiele z nich wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny.
Czy warto pić napary? Jak w przystępnej formie podać je dziecku? Zobaczcie:
Właściwości czarnego bzu
Czarny bez wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Uważany jest za skuteczny i naturalny preparat w leczeniu sezonowych infekcji oraz przeziębień. Składniki obecne w owocach i kwiatach czarnego bzu działają stymulująco na układ immunologiczny przyczyniając się do wzmocnienia odporności organizmu. Flawonoidy występujące w owocach posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne.
Czarny bez jest bogatym źródłem związków o działaniu przeciwutleniającym, które działają ochronnie i prowadzą do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w owocach czarnego bzu antocyjany hamują rozwój procesów zapalnych oraz wzmacniają naczynia włosowate. Przypisuje się im właściwości przeciwmiażdżycowe oraz antynowotworowe.
Czarny bez przyczynia się do uszczelnienia naczyń włosowatych i zwiększenia ich elastyczności, co zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się drobnoustrojów chorobotwórczych po organizmie. Na bazie świeżych owoców czarnego bzu, których nie należy bezpośrednio spożywać, przygotowuje się soki i syropy stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Sok z czarnego bzu działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, dlatego zalecany jest w stanach przeziębienia. Wykazuje również właściwości przeciwbólowe, moczopędne i lekko przeczyszczające.
Owoce są nierzadko wykorzystywane jako środek pomocniczy w leczeniu bólów towarzyszących rwie kulszowej i nerwobólom. Płynne ekstrakty z czarnego bzu zaliczane są do środków czyszczących krew, gdyż wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, a tym samym działają odtruwająco. Owoce czarnego bzu znajdują zastosowanie w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także przy niestrawności i uciążliwych zaparciach. Zarówno owoce, jak też kwiaty wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Przyczyniają się do uregulowania procesów trawiennych, zwalczają wzdęcia oraz łagodzą zgagę. Syrop i sok z czarnego bzu zaleca się stosować profilaktycznie w okresie przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, gdyż skracają czas trwania infekcji, a jednocześnie zapobiegają nasileniu się objawów choroby.
Zastosowanie czarnego bzu
Czarny bez wchodzi w skład różnych mieszanek zielarskich, które działają przeciwkaszlowo, wykrztuśnie, napotnie i przeciwzapalnie. Dodawany jest również do preparatów stosowanych przy zaparciach oraz choroby skóry, zwłaszcza łuszczycy. Ze względu na lekkie działanie przeczyszczające czarny bez nierzadko znajduje się w składzie środków wspomagających odchudzanie. Z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się lecznicze odwary jako środki moczopędne i obniżające gorączkę. Można je również stosować do płukania gardła przy podrażnieniach i stanach zapalnych, a także robienia okładów na powieki przy zapaleniu spojówek. Odwar przyrządzi się w następujący sposób:
Łyżkę kwiatów należy zalać szklanką zimnej wody, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Odwar odstawia się na 15 minut, a następnie przecedza przez sito.
Napój zaleca się pić w ilości 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie.
Sok z owoców czarnego bzu dostępny jest w licznych sklepach oraz aptekach, ale można go również przygotować samodzielnie. Owoce umieszcza się w garnku i ogrzewa do momentu, aż puszczą sok. Następnie rozciera się je na miazgę i przeciska przez gazę do czystego garnka. Uzyskany sok zagotowuje się z miodem w proporcji 1 część miodu na 10 części soku. Przygotowany sok z czarnego bzu rozlewa się do ciemnych butelek. Wskazane jest wypijanie szklanki rozcieńczonego soku z wodą 2-3 razy dziennie przy infekcjach, przeziębieniach, nerwobólach oraz dolegliwościach trawiennych.