Owoc longanu – kiedy można go kupić? Jakie ma właściwości?

Fot: Pongasn68 / gettyimages.com

Owoc longanu stanowi bogate źródło witaminy C i mikroelementów. Uszczelniając naczynia krwionośne, doskonale usprawnia układ krwionośny. Poza tym opóźnia procesy starzenia się i poprawia funkcje układu nerwowego. Określany jest jako „smocze oko”.

Longan to owoc określany w Chinach mianem „smoczego oka”. Podobny jest do liczi, a pod kątem kształtu kiścieni czy konsystencji miąższu przypomina winogrona. Uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej. Jest słodki i aromatyczny. Pochodzi z Chin, aczkolwiek można go spotkać też np. na Florydzie, w Indiach, Tajlandii czy Malezji.

Co to jest longan?

Longan jest owocem uprawianym w południowo-wschodniej Azji. Czasami można go pomylić z liczi czy rambutanem, z którymi jest spokrewniony. Longan jest jadalny, rośnie na wysokich drzewach tropikalnych z pięknymi, połyskującymi, zielonymi liśćmi. „Smocze oko” ma charakterystyczny kształt kulki pokrytej jasnobrązową bądź żółtawą skórką. Miąższ jest białawy bądź przezroczysty. W środku zawiera czarną pestkę, która uznawana jest za część niejadalną, choć niektóre źródła podają, że nie jest to prawda i pestka również może być zjedzona.

Smak longana jest słodki, jednak dość wyrazisty i charakterystyczny. Mimo iż wizualnie przypomina inne owoce, jego smak jest na tyle oryginalny, że nie da się porównać go z żadnym innym owocem.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Jaki longan można kupić?

Kupno longana jest możliwe latem oraz zimą. Najlepiej jest kupować cały kiścień owocu. Należy zwrócić szczególną uwagę na kolor skórki, która może miejscami ściemnieć, jednak nie warto kupować owoców, na których znajdują się plamki czarne bądź jakiekolwiek uszkodzenia. Aby sprawdzić, czy owoc jest dojrzały, należy delikatnie go dotknąć. Każda kulka powinna być w dotyku sprężysta, podobnie jak winogrono czy liczi. Jednak powierzchnia kulek jest gładka, a nie jak w przypadku liczi chropowata. W krajach Europejskich najczęściej można spotkać się z longanem w puszce, w słodkiej zalewie.

Longan – właściwości

Podobnie jak większość owoców, longan stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C i antyoksydantów. Tym samym doskonale przeciwdziała procesom starzenia, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia wzrok, wpływa na polepszenie procesów gojenia się ran, a przede wszystkim korzystnie działa na system odpornościowy, wspomagając jego funkcje. Działa oczyszczająco na organizm, poprawia kondycję skóry, funkcje mięśni, układu nerwowego. Może również działać antydepresyjnie. Owoc longanu uznawany jest za naturalny afrodyzjak.

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn.

Wydawać by się mogło, że „smocze oko” jest niskokaloryczne, ponieważ jedna kulka ma zaledwie 2 kcal. Na 100 g owocu przypada około 50 kcal. Jednak podobnie jak w przypadku winogron, należy uważać na rzeczywistą ilość spożywanego owocu, a ponadto należy wziąć pod uwagę wyższą kaloryczność wynikającą np. ze słodkiej zalewy w puszce. Spożywany na surowo, należy do produktów na pograniczu niskiego i umiarkowanego indeksu glikemicznego, dlatego w umiarkowanych ilościach może zostać spożyty również przez chorych z nietolerancją glukozy (indeks glikemiczny wynosi ok. 57).

Longan w diecie

Owoc longanu jest wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Dojrzałe owoce powinno się przechowywać w lodówce w woreczku do 3 tygodni. Owoc ten, podobnie jak np. winogrona, najlepiej smakuje w formie surowej. Dlatego często spożywany jest od razu po obraniu. Nadaje się również do suszenia. Jego słodki smak stanowi doskonałe uzupełnienie innych owoców, dlatego śmiało można wkroić go do sałatki owocowej. Nadaje się do ciast, soków, koktajli czy galaretek.

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 29.05.2018,
Opublikowano: 29.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej