Longan to owoc określany w Chinach mianem „smoczego oka”. Podobny jest do liczi, a pod kątem kształtu kiścieni czy konsystencji miąższu przypomina winogrona. Uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej. Jest słodki i aromatyczny. Pochodzi z Chin, aczkolwiek można go spotkać też np. na Florydzie, w Indiach, Tajlandii czy Malezji.
Co to jest longan?
Longan jest owocem uprawianym w południowo-wschodniej Azji. Czasami można go pomylić z liczi czy rambutanem, z którymi jest spokrewniony. Longan jest jadalny, rośnie na wysokich drzewach tropikalnych z pięknymi, połyskującymi, zielonymi liśćmi. „Smocze oko” ma charakterystyczny kształt kulki pokrytej jasnobrązową bądź żółtawą skórką. Miąższ jest białawy bądź przezroczysty. W środku zawiera czarną pestkę, która uznawana jest za część niejadalną, choć niektóre źródła podają, że nie jest to prawda i pestka również może być zjedzona.
Smak longana jest słodki, jednak dość wyrazisty i charakterystyczny. Mimo iż wizualnie przypomina inne owoce, jego smak jest na tyle oryginalny, że nie da się porównać go z żadnym innym owocem.
Jaki longan można kupić?
Kupno longana jest możliwe latem oraz zimą. Najlepiej jest kupować cały kiścień owocu. Należy zwrócić szczególną uwagę na kolor skórki, która może miejscami ściemnieć, jednak nie warto kupować owoców, na których znajdują się plamki czarne bądź jakiekolwiek uszkodzenia. Aby sprawdzić, czy owoc jest dojrzały, należy delikatnie go dotknąć. Każda kulka powinna być w dotyku sprężysta, podobnie jak winogrono czy liczi. Jednak powierzchnia kulek jest gładka, a nie jak w przypadku liczi chropowata. W krajach Europejskich najczęściej można spotkać się z longanem w puszce, w słodkiej zalewie.
Longan – właściwości
Podobnie jak większość owoców, longan stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C i antyoksydantów. Tym samym doskonale przeciwdziała procesom starzenia, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia wzrok, wpływa na polepszenie procesów gojenia się ran, a przede wszystkim korzystnie działa na system odpornościowy, wspomagając jego funkcje. Działa oczyszczająco na organizm, poprawia kondycję skóry, funkcje mięśni, układu nerwowego. Może również działać antydepresyjnie. Owoc longanu uznawany jest za naturalny afrodyzjak.
Wydawać by się mogło, że „smocze oko” jest niskokaloryczne, ponieważ jedna kulka ma zaledwie 2 kcal. Na 100 g owocu przypada około 50 kcal. Jednak podobnie jak w przypadku winogron, należy uważać na rzeczywistą ilość spożywanego owocu, a ponadto należy wziąć pod uwagę wyższą kaloryczność wynikającą np. ze słodkiej zalewy w puszce. Spożywany na surowo, należy do produktów na pograniczu niskiego i umiarkowanego indeksu glikemicznego, dlatego w umiarkowanych ilościach może zostać spożyty również przez chorych z nietolerancją glukozy (indeks glikemiczny wynosi ok. 57).
Longan w diecie
Owoc longanu jest wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Dojrzałe owoce powinno się przechowywać w lodówce w woreczku do 3 tygodni. Owoc ten, podobnie jak np. winogrona, najlepiej smakuje w formie surowej. Dlatego często spożywany jest od razu po obraniu. Nadaje się również do suszenia. Jego słodki smak stanowi doskonałe uzupełnienie innych owoców, dlatego śmiało można wkroić go do sałatki owocowej. Nadaje się do ciast, soków, koktajli czy galaretek.