Owoc kaki – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie

Fot.: Lsantilli / stock.adobe.com

Owoc kaki charakteryzuje wyjątkowy, przyjemny, słodki smak, a także szerokie właściwości odżywcze. Wykorzystywany jest pomocniczo w zapobieganiu i leczeniu białaczki, w celu wzmocnienia organizmu czy obniżeniu poziomu cholesterolu.

Kaki to jedna z odmian drzewa zwanego hurmą, hebankiem, persymoną czy szaronem. Hurma naturalnie występuje głównie w Azji i tropikalnym oraz subtropikalnym klimacie Ameryki Południowej. Tylko niektóre z odmian hurmy dają jadalne owoce. Jednymi z najbardziej rozpowszechnionych owoców są owoce hurmy wschodniej, czyli właśnie kaki. Hurma wschodnia pochodzi z Chin, a uprawiana jest najczęściej też w Japonii, Korei i cieplejszych rejonach Azji Środkowej, a także w Kalifornii, Brazylii i Południowej Europie.

Owoc kaki wizualnie przypomina pomarańczowego pomidora. Jest podobnej wielkości, ma okrągły kształt, a na górze znajduje się szypułka. Po przekrojeniu widać zwarty, ale soczysty, lekko galaretowaty miąższ. Często widoczne są też niewielkie przebarwienia, jednak nie ma to wpływu na smak ani ogólną jakość owocu. W smaku kaki trudno porównać do jakiegokolwiek innego owocu, który znaleźć można na lokalnych targach czy w supermarketach. Jest słodki, nawet nieco landrynkowy. Może odrobinę przypominać smak śliwki. Owoce kaki stają się jadalne przed uzyskaniem pełnej dojrzałości. Po zerwaniu dojrzewają i zyskują wyjątkowy smak. Jednak poza walorami smakowymi, owoc kaki wykazuje także szerokie właściwości prozdrowotne.

Owoc kaki – skład

Kaki właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartym w nim składnikom, do których należą:

  • Witamina A – wzmacnia układ immunologiczny, przyczynia się do produkcji przeciwciał i chroni organizm przed wirusami, grzybami i bakteriami. Ponadto przyczynia się do poprawy stanu zdrowia skóry – wpływa na zmniejszenie zmarszczek i przebarwień, stymuluje produkcję kolagenu. Wzmacnia włosy i paznokcie. Hamuje działanie wolnych rodników, które atakują wszystkie komórki organizmu.
  • Witamina E – jest niezwykle skutecznym antyoksydantemf (neutralizuje działanie wolnych rodników), zwiększa zdolność komórek do wiązania cząsteczek wody, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i blizn. Wzmacnia działanie układu immunologicznego. Poprawia krążenie krwi i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Wspiera aktywność kwasów omega 3.
  • Witamina K – chroni organizm przed działaniem bakterii i grzybów. Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
  • Witaminy z grupy B (B5, B6, B9) – przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego. Wpływają na poprawę samopoczucia, a także procesów zapamiętywania i koncentrację. Przyczyniają się do przeciwdziałania depresji. Podnoszą sprawność układu immunologicznego.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie, reguluje gospodarkę wodną organizmu, podnosi odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia się organizmu, pomaga w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo, ułatwia absorpcję żelaza, wzmacnia naczynia krwionośne, włosy, zęby.
  • Minerały, takie jak sód, potas, wapń, fosfor, magnez – pierwiastki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu immunologicznego, mięśniowo-kostnego, nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego.

Kaki – właściwości zdrowotne

Owoc kaki wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne:

  • Wspomaga walkę z białaczką – wyciąg z owoców kaki może wywoływać apoptozę komórek białaczki (ich śmierć).
  • Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), trójglicerydów i nadtlenków lipidowych. W związku z tym persymonę mogą spożywać osoby, które cierpią np. na miażdżycę.
  • Chroni wzrok i poprawia zdolność widzenia, szczególnie po zmroku. Ponadto kaki zmniejsza prawdopodobieństwo zwyrodnienia plamki żółtej, będącej główną przyczyną utraty wzroku.
  • Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie – głównie za sprawą zawartych w owocu witamin.
  • Działa antybakteryjnie – od wieków kaki wykorzystuje się w medycynie chińskiej do leczenia ukąszeń węży, a także do łagodzenia podrażnień skóry.
  • Pomaga obniżać ciśnienie – w medycynie chińskiej wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także liście. Przyrządzony z nich napar obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza jej krzepliwość.
  • Podnosi odporność na infekcje, może być stosowana pomocniczo w leczeniu grypy czy przeziębienia.

Kaki – kalorie i właściwości odżywcze

Persymona jest owocem o średniej kaloryczności. W 100 gramach znajduje się około 70 kalorii, które pochodzą niemal w 100 procentach z węglowodanów.

Kaki zawiera także dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i powoduje uczucie sytości. Poza tym owoce bogate są w cukier, dlatego nie poleca się ich osobom chorującym na cukrzycę. Duże ilości kaki nie są zalecane także podczas diet mających na celu redukcję wagi.

Jak obrać kaki i jak je jeść

Kupując kaki (najczęściej dostępne w supermarketach), warto zwracać uwagę na owoce, które mają nasyconą, pomarańczową barwę oraz zielone liście. Nie poleca się kupowania owoców, które nie mają szypułki. Skórka powinna być gładka i połyskująca.

Persymona nadaje się do jedzenia zarówno w postaci surowej, jak i suszonej czy kandyzowanej. Owoce można przyrządzać z nich konfitury, musy i sosy, dodawać do wypieków, lodów czy innych deserów, a także do dań głównych.

Przed spożyciem kaki, należy je oczywiście umyć i pozbyć się liści. Owoce z miękką skórką (po jej dokładnym oczyszczeniu) można jeść w całości. Osoby, które preferują jedzenie persymony bez skórki, mogą obrać ją nożem lub wydrążyć miąższ łyżką. Nie ma konieczności wycinania żadnych części znajdujących się wewnątrz owocu – kaki nie ani gniazd nasiennych, ani pestek.

Zobacz film: Czy dieta musi  być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 30.12.2017,
Opublikowano: 30.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej