Owies ‒ właściwości i wartości odżywcze

fot. mashabuba / Getty Images

Owies stanowi istotny element diety osób zmagających się z nietolerancją na gluten lub chorych na celiakię, gdyż ziarno to nie zawiera szkodliwego dla nich białka. Ze względu na zawartość wielu witamin i składników mineralnych jest to również częsty składnik kosmetyków.

Owies to zboże, które wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Wykorzystywane jest zwłaszcza ziele owsa, nieco rzadziej słoma owsiana i wysuszone ziarniaki owsa. Owies znany jest z działania uspokajającego, odchudzającego i przeciwzapalnego.

Owies – wiadomości ogólne

Owies to rodzaj roślin zaliczanych do rodziny wiechlinowatych, w skład których wchodzi około 35 gatunków. Największą popularnością w Polsce cieszy się owies zwyczajny. Według danych ONZ Polska znajduje się w czołówce największych producentów owsa zwyczajnego na świecie obok Rosji, Kanady, USA, Australii i Finlandii. W Polsce uprawia się głównie jarą formę owsa, której zbiory następują pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Jedną z najbardziej znanych jej odmian jest owies bingo, który posiada wysoką zawartość tłuszczów i białka w ziarnie.

Jak wygląda owies? Jest to roślina jednoroczna, która osiąga średnio 110 cm wysokości. Łodyga owsa ma postać pustego źdźbła zakończonego kłosem o długości 10-30 cm o rozpierzchłej lub chorągiewkowatej wiesze.

Czy owies zawiera gluten?

Owies to jedno z nielicznych zbóż, które nie zawierają glutenu. Jednak należy mieć na uwadze, że istnieje ryzyko zanieczyszczenia go tym białkiem w wyniku kontaktu z innymi zbożami.

Więcej o glutenie dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Czy gluten jest człowiekowi potrzeby? Czy powinniśmy jeść produkty zawierające gluten? Źródło: Wiem, co jem

Co uzyskuje się z owsa?

Z ziarna owsa wytwarza się paszę na pokarm dla zwierząt. Wśród przeznaczonych dla człowieka produktów z owsa wymienia się m.in. bezglutenową mąkę owsianą, kaszę, płatki, otręby i kakao owsiane, stosowane jako dodatek do dań wytrawnych i słodkich. Najbardziej popularne są płatki i otręby owsiane, z których można przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Sporą popularnością cieszy się też nalewka z ziaren owsa, a także zielony owies, czyli znajdujący się w fazie mlecznej wzrostu.

Owies wykorzystywany jest również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciąg z owsa stanowi składnik kosmetyków przeznaczonych dla osób o skórze wrażliwej. Z płatków owsianych można również własnoręcznie przygotowywać maseczkę na twarz.

Owies – właściwości lecznicze

Owies jest źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin A, K, C i witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo, cynk, potas, magnez i sód. Zawarta w nim witamina E to silny przeciwutleniacz, który niszczy szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia.

Owies wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia – obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, przez co chroni przed zawałem i miażdżycą. Wykazuje działanie moczopędne i uspokajające. Zawarty w owsie betaglukan korzystnie oddziałuje na procesy trawienne, wywołuje wrażenie pełności w brzuchu, zmniejsza łaknienie, a przy tym wzmacnia odporność. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który zwalcza zaparcia i zmniejsza ochotę na słodkie produkty.

Kąpiel owsiana

Dodana do kąpieli słoma owsa jest źródłem rozpuszczalnej krzemionki, która wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, łojotoku, trądziku, opryszczki, egzemy i czyraków. Wykazuje działanie wzmacniające, przeciwświądowe, oczyszczające, relaksujące oraz przeciwbólowe. Zalecana jest szczególnie przy schorzeniach nerek, reumatyzmie, artretyzmie oraz nadmiernej potliwości stóp. Ze słomy można też przyrządzać środek do przemywania zmienionej chorobowo skóry.

Aby przeprowadzić leczniczą kąpiel owsianą, należy 1 kg słomy owsianej zalać 5 l ciepłej wody, przykryć i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie wywar należy zagotować przez około 30 minut. Następnie odwar odcedza się i wlewa do wanny wypełnionej w 1/3 wodą o temperaturze 36-38ᵒC. Kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 20 minut.

Nalewka i herbata z owsa

Nalewka z owsa stosowana jest zwłaszcza w stanach nadmiernego pobudzenia nerwowego i wyczerpania organizmu, gdyż skutecznie uspokaja nerwy i zwalcza zmęczenie. Wykorzystuje się do niej ziarna owsa w fazie mlecznej (zebrane między kwitnieniem a formowaniem się ziaren) i alkohol 70%. Ziarnem owsa napełnia się słoik o pojemności 1 l, następnie zalewa się je alkoholem i blenduje. Słoik zamyka się i odstawia w ciemne miejsce na 14 dni, pamiętając o codziennym potrząsaniu. Po upływie 2 tygodni zawartość należy przefiltrować i przelać płyn do butelek, które po szczelnym zamknięciu umieszcza na kilka miesięcy w ciemnym miejscu. Lecznicza kuracja nalewką z owsa powinna trwać miesiąc i być wykonywana raz na kwartał. Zalecane dzienne spożycie wynosi 15-30 kropli 3-4 razy na dobę.

Herbatę z owsa przygotowuje się z suszonego ziela owsa. Opakowanie 100 g tego produktu kosztuje około 5 zł. Herbata polecana jest w przypadku bezsenności i w stanach wyczerpania nerwowego. Wspomaga także usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Łyżkę owsa zalewa się szklanką wody (najlepiej o temperaturze 80ᵒC) i odstawia na 20 minut do zaparzenia. Herbatę można spożywać 2-3 razy dziennie.

Bibliografia:

1. van Wyk B.E., Wink M., Rośliny lecznicze świata, Wrocław, MedPharm Polska, 2008.

2. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa, PZWL, 2017.

3. Gąsiorowski H., Wartość fizjologiczno-żywieniowa owsa, „Przegląd Zbożowo-Młynarski”, 2003, 47, s. 26-28.

4. Gibiński M., Gumul D., Korus J., Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2005, 4(45), s. 49-60.

Opublikowano: 05.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej