Otręby pszenne – właściwości i kalorie. Jak je jeść?

Fot. maerzkind / Getty Images

Otręby pszenne to cieszący się coraz większą popularnością produkt otrzymywany w efekcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy. Jego regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie. Duża zawartość błonnika sprawia natomiast, że otręby pszenne wspomagają odchudzanie.

Otręby pszenne otrzymywane są we wczesnej fazie procesu przetwarzania ziarna pszenicy na mąkę. Przed przemiałem jest ono odpowiednio nawilżone, dzięki czemu łatwiej usunąć zewnętrzną, twardą okrywę, czyli właśnie otręby. Do najpopularniejszych otrębów oprócz pszennych należą żytnie, owsiane i gryczane. Są one chętnie wykorzystywane do celów spożywczych, ponieważ zawierają wiele cennych substancji organicznych i związków mineralnych.

Otręby pszenne – właściwości

Właściwości otrębów pszennych wynikają przede wszystkim z dużej zawartości cennych składników odżywczych. W produkcie zidentyfikowano m.in. około 20 pierwiastków, w tym szczególnie duże stężenie potasu. Jest to jeden z trzech najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów, który razem z sodem i chlorem tworzy elektrolity transportujące składniki odżywcze do wnętrza komórek, reguluje ciśnienie krwi, pracę nerek oraz serca, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek, a także dotlenia mózg, co wpływa na procesy myślowe.

Na filmie znajdziecie odpowiedź na pytanie jak usprawnić pracę mózgu? Co pomoże nam poprawić pamięć i koncentrację?

Zobacz film: Jak poprawić pracę mózgu? Źródło: 36,6

Duże wartości odżywcze otrębów pszennych to także efekt wysokiej zawartości fosforu, magnezu, wapnia, sodu, cynku, żelaza, miedzi, molibdenu czy kobaltu. Produkt powstający podczas przemiału ziaren pszenicy jest również bogatym źródłem witamin, przede wszystkim z grupy B, takich jak: ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy i pirydoksyna. Otręby pszenne dostarczają ponadto witaminy A (retinol) oraz witaminy E (tokoferol), należących do silnych przeciwutleniaczy, stanowiących istotny element systemu obrony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Otręby pszenne są bogatym źródłem innych naturalnych substancji antyoksydacyjnych, zwłaszcza związków fenolowych zmniejszających ryzyko wystąpienia schorzeń układu krwionośnego oraz rozwoju procesów nowotworowych. Tak zwana lipidowa frakcja otrębów wykazuje zdolność hamowania postępu raka jelita grubego. To także zasługa szczególnie dużego stężenia nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, cechującego się również zdolnością wiązania kwasów żółciowych, w efekcie czego następuje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

W otrębach pszennych znajduje się sporo białek, zwłaszcza glutenu, o czym powinny pamiętać osoby cierpiące na jego nietolerancję.

Otręby pszenne – kalorie

Ilość kalorii w otrębach pszennych zależy od metody ich otrzymywania, dlatego producenci często podają na opakowaniach trochę inne dane. Generalnie przyjmuje się, że 100 g otrębów dostarcza około 270–280 kcal, uwzględniając zawarte w nich węglowodany i błonnik. Ponieważ jednak objętość produktu w stosunku do masy jest bardzo duża, więc zazwyczaj spożywa się stosunkowo niewielką jego porcję, dlatego wpływ otrębów pszennych na ogólny bilans energetyczny nie przekracza zalecanych norm.

Jak jeść otręby pszenne?

Na pierwszy rzut oka otręby nie są produktem specjalnie zachęcającym do konsumpcji. Tymczasem mają szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą stanowić ciekawy dodatek do mleka, jogurtu, kefiru, płatków czy musli; spożywane na śniadanie dostarczają energii na wiele godzin. Otrębami można wzbogacać również skład ciast czy domowego pieczywa. Sprawdzą się także jako posypka do zup, sosów, sałatek lub kanapek.

Otręby pszenne to godna rozważenia alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej, która zwykle znacznie podnosi kaloryczność potraw, zwłaszcza smażonych na tłuszczu. Dzięki użyciu otrębów można ją ograniczyć, podnosząc przy okazji wartości odżywcze, a często nawet smak dania.

Czy warto jeść na śniadanie owsiankę? Do jej przygotowania można wykorzystać otręby. Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Czy owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Źródło: 36,6

Otręby pszenne – odchudzanie

Otręby pszenne mogą mieć również pozytywny wpływ na odchudzanie. To zasługa bardzo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i tempo przemiany materii, ale również zmniejsza ryzyko zaparć oraz działa detoksykacyjnie, eliminując z organizmu szkodliwe substancje. Ogranicza również uczucie głodu, dzięki czemu po spożyciu otrębów pszennych nie pojawia się ochota na podjadanie, które często bywa przyczyną nadwagi czy otyłości.

Produkt warto wprowadzić do codziennej diety, choć nie należy przesadzić z ilością, ponieważ zbyt duża dawka otrębów pszennych może wywoływać problemy żołądkowe, np. bóle brzucha czy wzdęcia. Najlepszym rozwiązaniem jest dodawanie do posiłków, szczególnie śniadania, 2–3 łyżeczek otrębów. Równocześnie trzeba zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej – jej zalecana dzienna dawka to 1,5–2 l. Zapewni to prawidłową pracę jelit, a także nerek.

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 26.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej