Otręby owsiane: właściwości, zastosowanie oraz przepisy

Fot.: CUKMEN / stock.dobe.com

Otręby owsiane są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Powstają jako produkt uboczny przemiału. Są szczególnie polecane osobom dążącym do smukłej sylwetki. Przyczyniają się do usuwania z organizmu kwasów żółciowych, toksyn oraz metali ciężkich.

Otręby owsiane zawierają mniejszą zawartość błonnika niż pozostałe otręby, ale jego specjalne właściwości przyczyniają się do ochrony przewodu pokarmowego. Otręby owsiane są uznawane za najzdrowszy rodzaj otrębów.

Jak powstają otręby owsiane?

Otręby owsiane powstają wskutek przemiału owsa, który należy do powszechnie uprawianych zbóż na świecie. W czasie przemiału uzyskuje się mąkę, kaszę oraz otręby. Ziarna owsa są złożone z czterech warstw: okrywy owocowo-nasiennej, warstwy aleurowej, bielma oraz zarodka. Kiedy zebrane ziarno trafia do młyna, jest oczyszczane z zewnętrznych warstw (okrywy owocowo-nasiennej i warstwy aleurowej), w wyniku czego wytrącane są otręby. Sam owies uprawia się w Europie od tysięcy lat. Uważa się, że owsianka i owies stanowiły podstawę żywienia średniowiecznych mieszkańców Starego Kontynentu.

Wartość energetyczna otrębów owsianych

W 100 g otrębów owsianych znajduję się ok. 7 g tłuszczu, 10 g błonnika pokarmowego, 55 g węglowodanów i ok. 17,5 g białka. Wartość energetyczna 100 g otrębów owsianych wynosi ok. 380 kcal.

Dlaczego potrzebujemy błonnika? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film:Kiedy warto wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Otręby owsiane: bogactwo właściwości odżywczych

Otręby owsiane wyróżniają się bardzo wysoką zawartością białka, stanowiącego blisko 20% ich suchej masy. Jak przekonują dietetycy, proteiny owsiane zawierają sporo aminokwasów, a jeśli są spożywane wraz z produktami mlecznymi, zapewniają pełne spektrum tego rodzaju organicznych związków chemicznych. Ze względu na bogate źródło białka otręby owsiane są szczególnie polecane osobom uprawiającym sport – ich spożywanie przyczynia się do utrzymania i wzrostu masy mięśniowej.

Otręby owsiane zawierają sporą ilość witaminy z grupy B (szczególnie B6 oraz B12) oraz minerałów: selenu, magnezu. Regularne spożywanie otrębów owsianych usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, polepsza pamięć, koncentrację i umożliwia szybsze przyswajanie wiedzy. Ze względu na bogactwo witamin otręby owsiane zapobiegają uczuciu zmęczenia oraz rozdrażnienia. Owies znany jest w medycynie jako źródło substancji o działaniu antydepresyjnym (pomaga w utrzymaniu dobrego nastroju).

Otręby owsiane wraz z płatkami i innymi produktami przetworzonego owsa przez wielu dietetyków i ekspertów żywieniowych uznawane są za najzdrowsze posiłki na świecie. W otrębach owsianych znajduje się największa ilość tłuszczu spośród wszystkich rodzajów otrębów (ok. 7 g tłuszczu na 100 g suchej masy otrębów owsianych). Należy on jednak do grona bardzo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wytwarzane w organizmie. Zawierają za to kwas oleinowy, który wykazuje działanie antynowotworowe. W ziarnach owsa znajdują się awentramidy, czyli bioaktywne substancje pozwalające na zapobieganie powstawaniu złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu są przydatne w profilaktyce miażdżycy i jej konsekwencji: zawału serca i udaru mózgu.

Otręby owsiane a zawartość błonnika

Błonnik pokarmowy obecny w otrębach owsianych zalicza się do frakcji betaglukanów, czyli włókna pokarmowego zdolnego do rozpuszczenia w wodzie. Beta-glukany w kontakcie z wodą zmieniają się w lepki żel, co sprzyja ochronie błon śluzowych pokrywających przewód pokarmowy. Udowodniono, że frakcja błonnika bardzo korzystnie wpływa na obniżenie tzw. złego cholesterolu we krwi (cholesterolu LDL) oraz trójglicerydów.

Błonnik pokarmowy w otrębach owsianych uznawany jest za naturalny probiotyk, stanowiący pożywienie dla bakterii jelitowych. Betaglukan przyczynia się do spowolnienia przyswajania cukrów przez organizm, dzięki czemu zapobiega otyłości oraz cukrzycy. Wykazuje właściwości wiążące toksyczne substancje i kwasy tłuszczowe, jednocześnie przyczyniając się do ich wydalania. Regularne spożywanie otrębów owsianych wzmacnia układ immunologiczny, przyczyniając się do do wzmożonej pracy fagocytów, czyli komórek odpowiedzialnych za wchłanianie drobnoustrojów. Zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.

Dlaczego warto jeść otręby owsiane?

Otręby owsiane są produktem spożywanym zwłaszcza w porze śniadania i lunchu. Zapewniają energię oraz niezbędne składniki odżywcze na długie godziny. Z otrębów i płatków owsianych można przygotowywać owsianki polecane osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, zdrowie i kondycję fizyczną. Otręby owsiane obniżają poziom cukru we krwi, regulują pracę przewodu pokarmowego, poziom złego cholesterolu, usuwają kwasy żółciowe, toksyny oraz metale ciężkie. Spożywanie otrębów owsianych przeciwdziała zmęczeniu oraz zwiększa wytrzymałość i sprawność fizyczną.

Zobacz film: Pojemniki próżniowe na żywność. Źródło: Wiem, co jem. Wim, co kupuję


Data aktualizacji: 03.07.2018,
Opublikowano: 31.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej