Otręby. Jak powstają? Rodzaje i właściwości

Fot.: Igor Syrbu / stock.adobe.com

Otręby są produktem ubocznym przemiału wszystkich zbóż oraz gryki. Mają wiele wartości odżywczych oraz błonnik. Niektóre rodzaje cechują się bardzo wysoką zawartością białka, sięgającą nawet 40% suchej masy produktu. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego.

Otręby powinny być stałym elementem jadłospisu osoby dbającej o zdrowie. Ze względu na surowiec, z którego są produkowane, wyróżnia się: otręby owsiane, żytnie, pszenne, gryczane oraz orkiszowe.

Otręby owsiane

Otręby owsiane powstają z przemiału owsa. Chociaż dostarczają najmniejszej ilości błonnika pokarmowego (ok. 10 g na 100 g suchej masy produktu), to uznawane są za najzdrowsze. Zawierają bardzo dużą zawartość węglowodanów złożonych (ok. 55 g na 100 g), a także stosunkowo wysoką zawartość białka (ok. 17,5 g na 100 g). W 100 g otrębów znajduje się zazwyczaj ok. 7 g tłuszczu. Kaloryczność otrębów owsianych wynosi mniej więcej 380 kcal na 100 g. Pod względem proporcji mikroskładników otręby owsiane przypominają płatki owsiane.

Błonnik pokarmowy to włókno pokarmowe należące do węglowodanów złożonych. Można podzielić go na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten występujący w otrębach owsianych, w kontakcie z wodą przybiera konsystencję lepkiego żelu. Regularne spożywanie otrębów owsianych pozytywnie wpływa na błony śluzowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym i poprawia perystaltykę przewodu pokarmowego. Przez wiele osób otręby owsiane nazywane są naturalną prewencją miażdżycy naczyń krwionośnych. Wykazano, że frakcja zawartego w nich błonnika przyczynia się do zmniejszenia zawartości tzw. złego cholesterolu we krwi (LDL), a także triglicerydów. Otręby owsiane zawierają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, dzięki czemu przyczyniają się do polepszenia parametrów lipidowych w ludzkim organizmie.

Otręby pszenne

Otręby pszenne mają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, ok. 40 g na 100 g suchego produktu. Ich kaloryczność sięga ok. 275 kcal na 100 g. Ponadto otręby z pszenicy zawierają ok. 20 g węglowodanów, 16 g białka i 5 g tłuszczu. Błonnik w otrębach pszennych jest nierozpuszczalny w wodzie, przez co wpływa na zwiększenie perystaltyki jelitowej. Jak wskazują dietetycy, otręby są bogatym źródłem witamin z grupy B, przez co, przyczyniając się do przemiany białek oraz tłuszczów w organizmie, wspomagają działanie układu nerwowego. Poza tym są cennym źródłem minerałów: żelaza, miedzi, cynku, magnezu, potasu, fosforu i jodu.

Otręby pszenne pomagają w skutecznym usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn oraz metali ciężkich. Zapobiegają procesowi starzenia się skóry.  Należy pamiętać, że otręby pszenne oraz bazujące na nich produkty nie są zalecane osobom mającym problemy z układem moczowym i chorobami nerek.

Otręby żytnie

Otręby żytnie są szczególnie zalecane osobom z nadciśnieniem oraz chorobami serca. Zawierają bardzo dużą ilość potasu oraz magnezu, przy jednocześnie niewielkiej zawartości fosforu i cynku na tle innych otrębów (ok. 30% mniej fosforu i 50% mniej cynku od otrębów pszennych). Podobnie jak otręby pszenne, błonnik pokarmowy w otrębach żytnich ma frakcje nierozpuszczalne w wodzie, co również przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit. Dzięki takim właściwościom może być stosowany przez osoby zmagające się z otyłością. Po spożyciu otrębów żytnich błonnik pęcznieje w jelitach i zwiększa objętość, przez co wypełnia żołądek i przyczynia się do zmniejszenia uczucia głodu. W 100 g otrębów żytnich znajduje się blisko 40 g błonnika, 15 g białka, 26 g węglowodanów i 4 g tłuszczu. Taka ilość otrębów żytnich dostarcza ok. 280 kcal.

Otręby gryczane

Otręby gryczane powstają jako produkt uboczny przemiału gryki. Wyróżniają się innym rozkładem makroskładników od pozostałych rodzajów otrębów, a także wysoką zawartością magnezu i cynku. Właściwości odżywcze, witaminy i minerały obecne w otrębach gryczanych sprawiają, że są one polecane osobom ze słabymi włosami oraz paznokciami. Mają największą zawartość białka z grona wszystkich otrębów, przez co są szczególnie polecane osobom uprawiającym sport. W 100 g produktu znajduje się ok. 20 g węglowodanów, ok. 10 g tłuszczu i nawet 40 g wspomnianego białka. Kaloryczność w 100 g otrębów gryczanych wynosi mniej więcej 340 kcal. W 100 g suchej masy otrębów gryczanych zawarte jest ok. 13 g błonnika pokarmowego.

Otręby orkiszowe

Orkisz, z którego powstają otręby orkiszowe, to odmiana pszenicy cieszącej się w ostatnich latach sporą popularnością. W 100 g otrębów orkiszowych znajduje się 40 g błonnika pokarmowego, 20 g węglowodanów, 19 g białka oraz 4,5 g tłuszczu. Wartość energetyczna sięga blisko 280 kcal na 100 g suchej masy otrębów orkiszowych. Jak wskazują dietetycy, otręby orkiszowe są bogatym źródłem żelaza i wapnia, przez co są polecane osobom z tendencją do łamliwych kości i anemii. Zawierają także bardzo dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu służą perystaltyce jelit.

Zobacz film: Jak zachować świeżość chleba? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 13.02.2018,
Opublikowano: 31.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej