Orzech tygrysi - bogactwo błonnika i antyoksydantów. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne 

Fot. marekuliasz / Getty Images

Orzech tygrysi, nazywany inaczej migdałem ziemnym, pozyskiwany jest z cibory jadalnej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego orzechy te działają przeciwnowotworowo, regulują poziom cukru oraz przeciwdziałają zaburzeniom układu pokarmowego, np. zaparciom. 

Orzechy tygrysie były znane i uprawiane już w czasach starożytnego Egiptu. Należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego usprawniającego pracę przewodu pokarmowego. Stanowią również skarbnicę witamin i minerałów, w tym związków o działaniu przeciwutleniającym.

Orzech tygrysi - co to takiego?

Orzechy tygrysie znane są pod różnymi nazwami: chufa, migdały ziemne, trawa orzechowa. Stanowią one owoce trawiastej rośliny - cibory jadalnej. W rzeczywistości orzechy tygrysie nie są orzechami a bulwami. Mają owalny kształt i brązową, pomarszczoną skórkę, która skrywa biały miąższ. Są niewielkie i charakteryzują się słodkawym, migdałowo-kokosowym smakiem. Orzechy tygrysie występują w rejonach o ciepłym klimacie. Można je spotkać m.in. w południowej Europie oraz w Afryce. Migdały ziemne znane są człowiekowi od tysięcy lat. Uprawiane były już w starożytnym Egipcie, gdzie spożywano je w formie pieczonej, obtoczone w miodzie lub gotowane w piwie.

Orzechy tygrysie - jaką mają wartość odżywczą?

Orzechy tygrysie posiadają wysokie wartości odżywcze. Podstawowym składnikiem odżywczym występującym w migdałach ziemnych są węglowodany, a dokładnie skrobia (28%). Orzechy tygrysie w 20% złożone są z tłuszczu i 7-8% z białka. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, a także licznych witamin i minerałów. Migdały ziemne dostarczają m.in. witaminy C, E, które należą do związków o właściwościach przeciwutleniających. Zawierają również magnez, potas, żelazo, mangan, cynk i miedź. Cennym składnikiem występującym w składzie orzechów tygrysich jest błonnik pokarmowy. W 100 g orzechów znajduje się ponad 21 g tego związku. Owoce cibory jadalnej posiadają wysoką wartość energetyczną, podobnie jak inne rodzaje orzechów. W świeżych migdałach ziemnych znajduje się około 273 kcal na 100 g, natomiast w suszonych - 429 kcal/100 g.

Polecamy: Różne rodzaje orzechów - czy znasz je wszystkie? Właściwości odżywcze

Orzechy tygrysie - właściwości zdrowotne

Orzechy tygrysie są cenione nie tylko za unikalny smak i wysokie wartości odżywcze, ale również za liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, który działa prozdrowotnie na pracę przewodu pokarmowego. Migdały ziemne przyczyniają się głównie do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Błonnik pokarmowy pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii oraz reguluje rytm wypróżnień. Wspomaga profilaktykę zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz nadwagi i otyłości. Orzechy tygrysie przynoszą szybkie uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. W składzie migdałów ziemnych znajdują się związki przeciwutleniające, które wspomagają pracę układu immunologicznego i wzmacniają odporność. Przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. 

Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz chronią przed różnymi chorobami, m.in. układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, nowotworami, cukrzycą i wieloma innymi. Związki obecne w orzechach tygrysich regulują poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca (m.in. chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałom serca). Przyczyniają się także do utrzymania prawidłowej wartości ciśnienia tętniczego krwi. Orzechy tygrysie, podobnie jak oliwa z oliwek, dostarczają jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwdziałających powstawaniu komórek nowotworowych. Migdały ziemne obniżają poziom glukozy we krwi zapobiegając jej gwałtownym skokom, co jest ważne szczególnie u osób z cukrzycą. Orzechy tygrysie posiadają właściwości hamujące działanie bakterii chorobotwórczych, np. Salmonelli. W medycynie naturalnej krajów Afryki i Ameryki Południowej są wykorzystywane jako środek na gorączkę i ospę. Horchata de chufa, czyli napój przygotowywany z orzechów tygrysich stosowany jest w leczeniu biegunek. Przynosi również orzeźwienie i dodaje energii, dlatego często spożywany jest w letnie dni.

Orzechy tygrysie - jak jeść?

Orzechy tygrysie mogą być jedzone w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Poddawane są m.in. gotowaniu, pieczeniu i prażeniu z cukrem. Przed jedzeniem surowych migdałów ziemnych najlepiej jest je namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Na bazie orzechów tygrysich przygotowuje się mleko roślinne oraz bezglutenową mąkę, którą można wykorzystać do wyrobu ciasteczek, babeczek, pieczywa, placków czy naleśników. Ziarno orzechów tygrysich znajduje zastosowanie jako przynęta m.in. na karpie. Przygotowanie orzechów tygrysich w formie przynęty nie jest trudne. Migdały chufa należy wymoczyć w wodzie, najlepiej przez 24-48 h. Następnie dodaje się do nich cukru i gotuje przez co najmniej 1h. Tak przyrządzone mają intensywny słodko-orzechowy smak. 

Czy znacie polskie superfood? Zobaczcie, jakie rośliny dostępne w Polsce bez problemu mają niesamowite właściwości zdrowotne:

Zobacz film: Superfood z Polski. Jakie produkty są zdrowe i pochodzą z Polski? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 10.08.2018,
Opublikowano: 14.08.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej