Oregano – właściwości zdrowotne i zastosowanie lebiodki pospolitej

Fot: Dionisvera / fotolia.com

Oregano jest powszechnie stosowane jako przyprawa – pokruszone liście rośliny dodają potrawom niezwykłego smaku. Jednak ma także właściwości lecznicze – poprawia trawienie, łagodzi kaszel i pomaga zwalczyć wirusy. Istotne jest również działanie przeciwgrzybicze rośliny.

Oregano znane jest także jako lebiodka pospolita. Oprócz liści rośliny cenne właściwości ma także pozyskiwany z niej olejek. To właśnie on zapewnia działanie grzybobójcze, wspomagając tym samym organizm w prawidłowym funkcjonowaniu.

Zobacz także: Jak stosować olejek z oregano? Właściwości i przeciwwskazania

Oregano – charakterystyka zioła

Oregano jest rośliną wieloletnią. Występuje także pod nazwą „dziki majeranek”. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Lebiodkę pospolitą można spotkać na szeroką skalę w Afryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce również jest uprawiane na całym obszarze kraju. Świeże oregano powinno mieć jasnozielony kolor i aromatycznie pachnieć.

Właściwości lecznicze rośliny zauważyli starożytni Grecy, którzy dzięki okładom z liści oregano zwalczali bóle mięśni, a Rzymianie łagodzili ból po ukąszeniach owadów. Zioło stosowane było także na porost włosów, a połączone z oliwą uchodziło za skuteczny środek na reumatyzm.

Oregano – właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne

Oregano jest znane w medycynie niekonwencjonalnej jako naturalny środek bakteriobójczy i grzybobójczy. Lebiodkę pospolitą charakteryzuje wysoka zawartość olejku eterycznego – stanowi on aż 1,2% objętości całej rośliny. Pozyskiwany jest głównie ze świeżych liści zioła. Olejek ten można zaliczyć do najskuteczniejszych w zwalczaniu drobnoustrojów, zaraz po olejku z czosnku i chrzanu. Działa na różne gatunki bakterii oraz pleśni, w tym Escherichia coli – częstą przyczynę zakażeń.

W składzie olejku wyróżnia się karwakrol, tymol oraz seskwiterpeny. Właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze tych dwóch pierwszych substancji były wykorzystywane w procesie mumifikacji w starożytnym Egipcie.

W dzisiejszych czasach karwakrol wykorzystywany jest w celach leczniczych. Można stosować go przy przeziębieniach, ponieważ wzmaga pocenie i działa przeciwbakteryjnie, natomiast tymolu używa się jako środka do dezynfekcji, np. ran lub skóry.

Wodne i alkoholowe preparaty na bazie suszonego oregano działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Pomagają w walce z bakterią Escherichia coli, gronkowcem złocistym i kropidlakiem.

Oregano na kaszel

Pod wpływem oregano wzmożona zostaje produkcja naturalnego śluzu w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych. Ziele lebiodki pospolitej pomaga także rozkurczyć mięśnie gładkie oskrzeli. W medycynie niekonwencjonalnej stanowi jeden ze środków zaradczych w nieżytach górnych dróg oddechowych. Pomaga w zwalczaniu kaszlu i odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny.

W celu zwalczenia lekkich dolegliwości układu oddechowego zaleca się stosowanie naparu z oregano. Aby go przygotować, należy 2 łyżki suszu zalać 2 szklankami wrzącej wody, następnie nakryć i zaparzać przez 15 minut pod przykryciem. Kiedy wystygnie, może być stosowany do płukania gardła i jamy ustnej.

Oregano a układ moczowy

Olejek i wyciągi z oregano działają moczopędnie, a ze względu na skuteczne zwalczanie Escherichia coli, czyli pałeczki okrężnicy, mogą usprawniać pracę układu moczowego. Bakteria ta występuje w organizmie naturalnie jako składnik flory jelita grubego. Stanowi jednak częstą przyczynę zakażeń dróg moczowych i kiedy się do nich dostanie, nie tylko powoduje dyskomfort, ale może doprowadzić do cięższych powikłań, takich jak odmiedniczkowe zapalenie nerek, cewki moczowej oraz pęcherza.

Oregano – sposób na odleżyny

W przypadku chorób, które skutkują stałym unieruchomieniem, warto zapobiegać powstawaniu odleżyn. Napar z ziela posłuży tutaj doskonale do obmywania ciała obłożnie chorych w celu uniknięcia przykrych dolegliwości. Pomoże w zlikwidowaniu świądu skóry, a także złagodzi rany, które powstały na ciele. Olejek z oregano natomiast pozwoli choremu uspokoić się i ukoić zmysły.

Lebiodka pospolita – zastosowanie w dolegliwościach układu pokarmowego

Oregano powoduje zwiększenie wydzielania śliny, żółci oraz soku żołądkowego. Dzięki temu pomaga lepiej przyswajać składniki z pokarmów i usprawnia procesy trawienia. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej polecają stosować oregano w takich dolegliwościach, jak niestrawność, wzdęcia czy zapalenie żołądka, a także przy nadmiernej fermentacji w jelitach i atonii jelit, czyli zatrzymaniu ich perystaltyki.

Ze względu na właściwości grzybobójcze, w tym zwalczające grzyb Candida albicans, oregano sprawdza się świetnie w przypadku popularnej ostatnimi czasy dolegliwości znanej jako zagrzybienie organizmu czy kandydoza. Jeżeli grzyb przekroczy granicę swojego naturalnego środowiska – przewodu pokarmowego i dostanie się do ścian jelit, a następnie przeniknie do krwi i zagnieździ się w innych częściach ciała, staje się niebezpieczny i często odporny na działanie antybiotyków.

Przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego zalecane jest picie pół szklanki naparu z oregano 3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Wykazuje wtedy pozytywne działanie na żołądek, natomiast pity po posiłkach działa wiatropędnie.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 27.12.2017,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej