Olej rzepakowy tłoczony na zimno – kalorie, właściwości zastosowanie

Fot: chamillew / fotolia.com

Olej rzepakowy zaliczany jest do najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Posiada szereg cennych składników aktywnych, które wpływają na jego szerokie właściwości prozdrowotne. Z tego względu olej rzepakowy wykorzystywany jest jako składnik zdrowej, zbilansowanej diety oraz naturalny produkt do pielęgnacji skóry i włosów.

Olej rzepakowy pozyskiwany jest z nasion rzepaku – rośliny z rodziny kapustowatych, powszechnie uprawianej w wielu krajach o klimacie umiarkowanym, między innymi w Polsce. Do wyprodukowania jednego litra oleju wykorzystuje się około trzech kilogramów nasion rzepaku. Uzyskany tłuszcz bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Dzięki temu wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, takich jak obniżanie poziomu złego cholesterolu czy zapobieganie przedwczesnemu starzeniu.

Olej rzepakowy nierafinowany czy olej rzepakowy rafinowany – co będzie lepszym wyborem?

Rafinacja to proces polegający na oczyszczaniu oleju. Przeprowadza się go przy użyciu substancji chemicznych, takich jak ziemie okrzemkowe, kwas fosforowy czy soda kaustyczna. Pod wpływem rafinacji, olej traci swój naturalny kolor, zapach oraz smak – staje się niemalże całkowicie neutralny. W rafinowanym oleju rzepakowym znacznie zredukowana zostaje również ilość substancji dobroczynnych dla zdrowia, takich jak witaminy, sterole, minerały czy enzymy. Osoby, które chcą włączyć do diety olej rzepakowy ze względu na jego prozdrowotne właściwości, powinny sięgać po wersję nierafinowaną i spożywać ją na zimno. W roli oleju do smażenia i przygotowywania gorących dań lepiej sprawdzi się zaś olej rafinowany – posiada on wyższą temperaturę dymienia i dłuższą przydatność do spożycia.

Olej rzepakowy – kalorie, składniki odżywcze

W 100 gramach oleju rzepakowego znajduje się około 880 kilokalorii, wartość ta w całości pozyskiwana jest z tłuszczów.

Wśród najważniejszych składników aktywnych, obecnych w oleju rzepakowym, wyróżnia się:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – na tle innych tłuszczów roślinnych olej rzepakowy wyróżnia się najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład oleju wchodzi kwas linolowy (omega-6), kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas oleinowy. Co istotne, stosunek pomiędzy ilością kwasów omega-6, a omega-3 wynosi 2:1. Jest to wynik pozwalający zachować idealne proporcje pomiędzy poszczególnymi kwasami tłuszczowymi w organizmie.
  • Prowitaminę A, czyli beta-karoten – substancję, która ma duży wpływ na wzrok, zdrowie skóry oraz kondycję błon śluzowych.
  • Witaminę E – o silnym działaniu antyoksydacyjnym, nazywaną również „witaminą młodości”.
  • Witaminę K – odgrywającą istotną rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz w metabolizmie kości.
  • Sterole roślinne – substancje, które wpływają na obniżenie cholesterolu LDL w organizmie.

    Zobacz film: Jaki olej jest najzdrowszy? Źródło: 36,6.

    Olej rzepakowy – właściwości

    Dzięki zawartości wielu cennych składników, olej rzepakowy wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także w profilaktyce zdrowotnej czy w pielęgnacji skóry i włosów. Wśród najważniejszych właściwości oleju rzepakowego, wyróżnia się:

    • Zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krwionośnego – fitosterole oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie. Jednocześnie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Tym samym znacznie obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak zawał, choroba niedokrwienna serca czy udar mózgu.
    • Pielęgnację skóry – olej rzepakowy bogaty jest w witaminę E, która jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Chroni ona skórę przed działaniem wolnych rodników oraz szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Co więcej, witamina E przyspiesza procesy regeneracyjne, zmniejsza widoczność zmarszczek i pozwala utrzymać optymalny poziom nawodnienia skóry.
    • Obniżanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych – dzięki bogactwu antyoksydantów, olej rzepakowy może stanowić skuteczne narzędzie w profilaktyce raka.
    • Obniżanie ryzyka cukrzycy – nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym, wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

    Olej rzepakowy – do smażenia, jedzenia na zimno, na skórę i na włosy

    Olej rzepakowy jest uniwersalnym tłuszczem roślinnym. Z powodzeniem można stosować go jako:

    • Dodatek do potraw na zimno – na przykład jako składnik dressingów sałatkowych, sosów podawanych na zimno.
    • Tłuszcz do smażenia – temperatura dymienia (czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się spalać i wyzwalać substancje rakotwórcze) oleju rzepakowego rafinowanego wynosi około 200 stopni Celsjusza.
    • Naturalny produkt do odżywiania skóry, skóry głowy oraz włosów.
    • Składnik domowych preparatów pielęgnacyjnych – peelingów, maseczek do twarzy, masek na włosy, odżywek do paznokci.

    Olej rzepakowy w pielęgnacji – przepisy na domowe zabiegi z wykorzystaniem oleju:

    • Maseczka do skóry suchej – 3 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 1 łyżką oleju rzepakowego i odrobiną soku z cytryny. Wymieszać, a następnie nałożyć na skórę twarzy. Po 15 minutach zmyć ciepłą wodą.
    • Peeling do twarzy – 2 łyżki oleju rzepakowego wymieszać z 1 łyżką brązowego cukru oraz z 2 rozgniecionymi plasterkami banana. Całość dokładnie wymieszać.
    • Maska do włosów – 1 łyżkę oleju rzepakowego połączyć z 1 łyżką miodu oraz surowym żółtkiem z 1 jajka. Wymieszać i nałożyć na suche włosy. Po 60 minutach umyć włosy przy użyciu delikatnego szamponu.

    Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

    Data aktualizacji: 05.07.2019,
    Opublikowano: 27.09.2017 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

    Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

    Czytaj więcej
    Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

    Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

    Czytaj więcej
    Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

    Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

    Czytaj więcej
    Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

    Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

    Czytaj więcej
    Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

    Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

    Czytaj więcej
    7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

    Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

    Czytaj więcej
    Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

    Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

    Czytaj więcej
    Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

    Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

    Czytaj więcej
    Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

    Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

    Czytaj więcej
    Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

    Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

    Czytaj więcej