Olej rydzowy z lnianki: zastosowanie w kosmetyce i właściwości zdrowotne

Fot: Руслан Бородин / stock.adobe.com

Olej rydzowy właściwości lecznicze zawdzięcza dużej zawartości kwasów nienasyconych oraz niewielkiej zawartości kwasów nasyconych. Ma też zastosowanie w kosmetyce dzięki witaminie E i przeciwutleniaczom. Olej rydzowy w kuchni używany jest na zimno, m.in. do sałatek.

Olej rydzowy został w 2006 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii olejów i tłuszczów dla województwa wielkopolskiego. Olej rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion rośliny o nazwie lnianka (lub inaczej lnicznik siewny czy rydz). Jest on bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Olej rydzowy należy przechowywać w temperaturze od 4 do 20 stopni Celsjusza, z dala od światła słonecznego.

Właściwości zdrowotne oleju rydzowego

Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 90 procent tłuszczów w oleju rydzowym z lnianki, a nasycone kwasy tłuszczowe – około 7 procent. Olej rydzowy zawiera powyżej 50 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 (kwasu alfa-linolenowego i kwasu linolowego) i około 35 procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu oleinowego, ikozenowego i erukowego).

Olej rydzowy można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E pozytywnie wpływa na:

  • obniżenie tzw. złego cholesterolu,
  • zapobieganie chorobom układu krążenia,
  • ochronę wątroby, trzustki, jelit oraz nerek,
  • utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi,
  • łagodzenie dolegliwości wywołanych przez choroby reumatyczne,
  • łagodzenie objawów alergii.

Stosowany wewnętrznie olej rydzowy usprawnia pracę mózgu i całego układu nerwowego, a także poprawia pamięć i koncentrację. Może też dobrze wpływać na wzrok. Zalecana dawka to 1 łyżeczka dziennie na czczo.

Zewnętrznie olej rydzowy można stosować na skórę, przy zachowaniu szczególnej ostrożności w przypadku wrażliwej i skłonnej do alergii skóry twarzy. Właściwości lecznicze oleju rydzowego pozwalają stosować go na wypryski i zmiany skórne o charakterze zapalnym, a także na odleżyny, oparzenia i owrzodzenia pomocniczo przy terapii zaleconej przez specjalistę. Oprócz zastosowania leczniczego olej rydzowy wykazuje właściwości ujędrniające, zmiękczające i wygładzające skórę. Stosowany regularnie opóźnia procesy starzenia i zachowuje elastyczność skóry, zapobiegając utracie wody.

Olej rydzowy zawiera niewielkie ilości substancji potencjalnie szkodliwych. Inhibitory trypsyny mogą zaburzać trawienie białek, a glukozynolany – pośrednio zaburzać pracę tarczycy. Ich ilość w oleju rydzowym uznawana jest za zbyt małą, by mogły oddziaływać na organizm.

Zobacz film: Który olej jest najzdrowszy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Olej rydzowy – zastosowanie w kosmetyce i na włosy

Olej rydzowy w kosmetyce jest składnikiem niektórych mydeł, ale może być stosowany indywidualnie w formie czystej. Dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów ma właściwości odmładzające i opóźniające procesy starzenia, wygładza skórę, nadaje jej blasku i uzupełnia barierę lipidową. 

Ze względu na ostry smak i zapach nie należy stosować go na cerę wrażliwą, naczyniową ani silnie podrażnioną. Lepiej nie używać do też pod oczy ponieważ może podrażniać bardzo delikatną cerę w tym obszarze. Jego specyficzny zapach może też podrażniać wrażliwe oczy.

Olej rydzowy można dodać w niewielkiej ilości do ulubionego kremu lub nałożyć kilka kropel na twarz przed zastosowaniem maseczki algowej. W takiej formie jego wchłanianie jest lepsze, niż gdy stosowany jest jako samodzielny kosmetyk.

Olej rydzowy na włosy można nakładać tak, jak olej lniany. Nie jest to jednak metoda dla każdego – lepiej nie olejować włosów, jeśli występuje problem łupieżu lub wrażliwej skóry głowy. Olej nakłada się zwykle na końcówki lub od połowy włosów, należy unikać aplikowania go na skalp, ponieważ może powodować podrażnienia. Po upływie kilkunastu lub kilkudziesięciu minut (w zależności od preferencji) włosy myje się delikatnym szamponem i układa jak zawsze.

Zastosowanie oleju rydzowego w kuchni

Olej rydzowy ma charakterystyczny zapach i smak. Wyczuwa się w nim cebulkę i gorczycę. To połączenie sprawia, że olej rydzowy znakomicie nadaje się do połączeń zielonej sałaty i rzodkiewek, cebuli, ogórka czy pomidorów lub sałatek z warzywami z dodatkiem mięsa kurczaka. Znakomicie nadaje się nie tylko do warzyw, ale też do śledzia i innych potraw na zimno, które potrzebują wyrazistej nuty, w tym twarogu, ziemniaków i kaszy.

Najlepiej używać go wyłącznie na zimno, ponieważ podgrzany traci swoje prozdrowotne właściwości. Nie nadaje się więc do smażenia ani pieczenia, podobnie jak olej lniany, również uważany za bardzo zdrowy i stosowany zarówno do picia w celach zdrowotnych, w pielęgnacji ciała i włosów oraz w kuchni.

Cena oleju rydzowego

Olej rydzowy z lnianki kosztuje od około 10 do 14 złotych za butelkę o pojemności 250 mililitrów. Można kupić go w sklepach ze zdrową żywnością, w miejscach oferujących wyroby tradycyjne lub online.

Zobacz film: Co wiesz o oleju rzepakowym? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 28.02.2018,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej