Olej palmowy – szkodliwy dla organizmu? Właściwości i zastosowanie oleju palmowego

Fot: oqba / fotolia.com

Olej palmowy to tłuszcz, który znaleźć można w składzie wielu produktów spożywczych, takich jak słodycze, dania gotowe, słone przekąski. Olej palmowy zastosowanie znajduje również w kosmetyce – wykorzystywany jest do produkcji mydeł czy balsamów do ciała.

Olej palmowy od lat jest przedmiotem dyskusji toczącej się wśród ekspertów do spraw zdrowia. Podzielone zdania wynikają poniekąd z dwóch rodzajów tego tłuszczu, dostępnych na rynku pod wspólną nazwą. Pierwszy z nich to surowy olej palmowy nierafinowany, zawierający wiele składników, korzystnie wpływających na zdrowie. Drugi rodzaj to rafinowany, utwardzony olej palmowy. W roku 2016 Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywości stworzył raport, w którym wyraził zaniepokojenie wysoką zawartością substancji szkodliwych w przetworzonym (utwardzonym) oleju palmowym. Z dużą dozą prawdopodobieństwa należy więc uznać go za produkt niebezpieczny dla zdrowia.

Olej palmowy – właściwości

Olej palmowy pozyskuje się z nasion oraz owoców palmy oleistej, nazywanej również olejowcem gwinejskim. Jest to roślina tropikalna, występująca przede wszystkim na terenie Demokratycznej Republiki Konga, Malezji, Indonezji, Ekwadoru. Nieprzetworzony olej palmowy ma półstałą konsystencję oraz intensywną ciemnożółtą lub pomarańczową barwę, która wynika z wysokiej zawartości betakarotenu (z tego powodu czasem mówi się o nim „czerwony olej palmowy”). Wśród pozostałych składników aktywnych, znajdujących się w nierafinowanym oleju, wyróżnia się:

  • witaminę E,
  • witaminę A,
  • witaminę K,
  • skwalen,
  • karotenoidy,
  • koenzym Q10,
  • flawonoidy,
  • kwas mistynowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy.

Olej palmowy, produkowany do użytku w przemyśle spożywczym, jest oczyszczany (rafinowany) oraz uwodorniany (utwardzany). Podczas tych procesów z oleju usuwane są cenne karotenoidy oraz witaminy, produkt traci więc niemalże wszystkie wartości odżywcze. Pod wpływem rafinacji olej zmienia barwę na jasnożółtą. Utwardzanie ma na celu nadanie olejowi stałej konsystencji, która gwarantuje mu dłuższą przydatność do spożycia i tym samym obniża koszty producentów żywności.

Zobacz film i sprawdź dlaczego olej palmowy jest w tak wielu produktach spożywczych:

Zobacz film: Dlaczego olej palmowy jest w tak wielu produktach spożywczych? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Utwardzony olej palmowy – skutki dla zdrowia

W procesie przetwarzania, przebiegającego w wysokiej temperaturze, następują istotne zmiany w budowie komórek tłuszczowych, składających się na olej palmowy. Podczas rafinacji oraz uwodorniania bezpieczne dla zdrowia człowieka kwasy tłuszczowe zostają przekształcone w szkodliwe tłuszcze trans.

Pod wpływem spożycia tłuszczów trans, zmianom mogą ulegać właściwości błon komórkowych w organizmie człowieka – zmniejsza się ich przepuszczalność oraz elastyczność. Co więcej, tłuszcze trans mogą:

  • znacznie zwiększać ryzyko miażdżycy,
  • zwiększać ryzyko chorób serca,
  • zwiększać ryzyko udaru mózgu,
  • wywoływać otyłość brzuszną,
  • podwyższać poziom złego cholesterolu (LDL),
  • obniżać poziom dobrego cholesterolu (HDL),
  • zmniejszać odporność komórek na insulinę, a tym samym sprzyjać wystąpieniu cukrzycy typu 2.

Olej palmowy – rakotwórczy czy nie?

Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywości określił utwardzony olej palmowy mianem najbardziej rakotwórczego spośród wszystkich olejów roślinnych. Za kancerogenne uznaje się przede wszystkim pochodne glicerolu, które wytwarzane są pod wpływem procesów utwardzania i rafinacji oleju palmowego.

Utwardzony olej palmowy – zastosowanie w przemyśle spożywczym

Utwardzony olej palmowy uznawany jest za najtańszy surowiec tłuszczowy na świecie. W porównaniu: olej palmowy, a kokosowy, ten drugi okazuje się być nawet dziesięciokrotnie droższy. Z tego właśnie powodu olej palmowy jest chętnie wykorzystywany do produkcji żywności – pozwala na minimalizowanie kosztów i zwiększanie zysków. Nie bez znaczenia dla producentów żywności są również właściwości utwardzonego oleju palmowego. Zachowuje on stałą formę nawet w temperaturze pokojowej, dzięki czemu nadaje pożądaną konsystencję rozmaitym produktom, między innymi margarynom, czekoladom, batonom, chipsom czy majonezom.

Utwardzony olej palmowy może być obecny niemalże we wszystkich grupach produktów spożywczych. Z tego względu, osoby, które chcą się go wystrzegać w codziennej diecie, powinny dokładnie analizować etykiety wszystkich kupowanych produktów. Olej palmowy najczęściej występuje na nich pod jedną z następujących nazw:

  • tłuszcz uwodorniony,
  • tłuszcz utwardzony,
  • tłuszcz częściowo utwardzony,
  • tłuszcz roślinny utwardzony,
  • olej roślinny utwardzony.

Olej palmowy nierafinowany – właściwości i zastosowanie

Nieprzetworzony olej palmowy nie tylko nie wykazuje szkodliwości dla zdrowia człowieka, ale może nawet mieć korzystne działanie – pod warunkiem, że jest spożywany na surowo. Duża zawartość przeciwutleniaczy oraz steroli sprawia, że nierafinowany olej palmowy może sprzyjać obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy.

Nierafinowany olej palmowy z powodzeniem można stosować także do pielęgnacji skóry. Zawarte w nim składniki aktywne skutecznie natłuszczają, regenerują i uelastyczniają skórę. Zaleca się stosowanie go w egzemie, przesuszeniu i podrażnieniach. Oleju często używa się do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, jednak można stosować go również samodzielnie.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

  1. http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160503a
Data aktualizacji: 27.08.2019,
Opublikowano: 26.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Klaudia 21.08.2018r.

Właśnie dzisiaj chciałam kupić w dużym sklepie "zdrowe" ciastka - pełnoziarniste, z orzechami albo suszonymi owocami. Wszystkie, które sprawdzałam, zawierały olej palmowy albo syrop glukozowo-fruktozowy. Samo zdrowie :/ Takie składy powinny być zakazane! Czy naprawdę nie można zmusić producentów, żeby nie stosowali takich składników? To przecież skandal!

Baśka 10.08.2018r.

Trzeba czytać etykiety - olej palmowy jest wszędzie!

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej