Okra – właściwości warzywa i jego zastosowanie

Fot: rudisill / gettyimages.com

Okra jest warzywem bardzo słabo rozpowszechnionym w krajach europejskich. Nabyć ją można głównie w sklepach z żywnością orientalną bądź wyhodować samemu. Nie jest wymagającą rośliną, przetrwa susze czy nieregularne podlewanie. Smakiem przypomina cukinię.

Okra to bardzo mało popularne warzywo pochodzące znad Nilu. Jest wykorzystywana w kuchni arabskiej, afrykańskiej czy azjatyckiej. W krajach Europy jest niestety bardzo słabo rozpowszechniona, wręcz nieznana. A prawdę mówiąc, jest to jedno z pierwszych warzyw uprawnych w dziejach.

Co to jest okra?

Okra jest krzewem osiągającym wysokość około 2 m. Jej owoce to strączki o wydłużonym, wąskim kształcie i zielonym kolorze. Pokrywa je meszek. Nasiona znajdują się właśnie w tych strączkach. Są białe i niewielkie, zawieszone w lepkim miąższu. Mimo słabego rozpowszechnienia, jest to jadalne, bardzo bogate w substancje odżywcze warzywo.

Okra – właściwości

Podobnie jak inne warzywa, okra stanowi doskonałe źródło witamin, minerałów, a także błonnika. W bardzo dużej części składa się z wody, a to pośrednio przekłada się na niską kaloryczność, co jest pożądane w różnego typu dietach. Zawarty w okrze błonnik pokarmowy działa bardzo korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, reguluje procesy trawienne i rytm wypróżnień, dzięki czemu sprawdza się w diecie osób cierpiących z powodu zaparć. Wpływ na przewód pokarmowy przejawia się również regulacją flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Dzięki niemu okra stanowi naturalny probiotyk. Błonnik pokarmowy wpływa również na regulację poziomu cukru we krwi, co jest wskazane u chorych z rozpoznaną cukrzycą bądź stwierdzoną insulinoopornością. Poza gospodarką węglowodanową okra również korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Kolejną właściwością okry jest zawartość karotenoidów, witamin i składników mineralnych. Powoduje to korzystny wpływ na wiele układów i dobrostan organizmu. Wysokie spożycie tego typu produktów opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia samopoczucie i wygląd cery, wpływa na kondycję włosów, paznokci. Poza efektem wizualnym znaczenie ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Zdrowa dieta wspomaga wszelkie procesy regeneracyjne, a zawarte w produktach typu okra antyoksydanty mają kluczowe znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. O okrze powinny pomyśleć kobiety planujące ciążę, ciężarne i karmiące piersią. Jak większość warzyw zielonych, jest ona bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego dziecka. Okra pobudza pracę mózgu, poprawia pamięć, koncentrację, dlatego powinny ją spożywać nie tylko dorośli, ale również dzieci.

Uprawianie okry

Okra nie jest wymagającą rośliną. Potrafi rosnąć na bardzo ubogich glebach, jest odporna na suszę i nie szkodzi jej nieregularność podlewania. Dzięki temu może być sadzona nawet w doniczce na balkonie. To roślina jednoroczna. Sadzi się ją wczesną wiosną. Dostępność okry w sklepach jest ograniczona. Można się z nią spotkać jedynie w sklepach z żywnością orientalną.

Okra w kuchni

Okra ma smak z pogranicza cukinii czy bakłażana. W związku z tym pasuje do wielu potraw i łączyć ją można z większością warzyw. Ze względu na lepki miąższ, doskonale sprawdzi się jako niskokaloryczny zagęstnik do zup czy sosów. Okazuje się również, że palone ziarna okry mogą stanowić zdrową alternatywę dla kawy.

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 04.06.2018,
Opublikowano: 04.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej