Octy żywe - najlepsze naturalne probiotyki. Czym są i jakie mają właściwości?

Getty Images/ralucahphotography.ro

Octy żywe zdobywają coraz to większą popularność w Polsce. Wyróżniają się bardzo silnym działaniem wzmacniającym odporność organizmu. Nazywane są także naturalnymi probiotykami i polecane są po zakończeniu terapii antybiotykowej. Czym są octy żywe i jakie mają działanie?

Octy żywe – co to?

Ocet żywy – jego nazwa „żywy” pochodzi od procesu w jakim powstaje ocet, ponieważ ocet żywy nie jest poddawany pasteryzacji. Taki rodzaj octu posiada żywe kultury bakterii, które mają pozytywne działanie prozdrowotne jak dobrze znane kiszonki, kambucha, czy chleby na zakwasie. Żywe kultury bakterii z octu żywego wzmacniają odporność organizmu i ułatwiają trawienie.

Żywe octy wyróżniają się konsystencją. W płynie znajduje się zawiesina nazywana „matką octową”, która pełni rolę zakwasu. Na bazie jednego zakwasu możemy otrzymać wiele octów.

Proces produkcji owocowego octu żywego trwa od 6 miesięcy do 2 lat.

Rodzaje octów żywych

Istnieje wiele rodzajów octów żywych. Ich smak zależy od bazowego składnika z którego powstanie dany ocet. Do najpopularniejszych składników bazowych należą:

  • Czarny bez
  • Wiśnia
  • Malina
  • Głóg
  • Jabłko
  • Aronia
  • Czarna porzeczka
  • Dzika róża

Przeczytaj także: Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?

Właściwości octów żywych

Octy żywe wyróżniają się silnym działaniem prozdrowotnym dla organizmu. Same bakterie z octu żywego mają pozytywny wpływ na pracę jelit. Bakterie silnie wzmacniają naturalną odporność organizmu, poprawiają także samopoczucie.

Octy żywe uznawane są także za naturalne probiotyki. Będą doskonałym składnikiem diety po zakończonej terapii antybiotykowej, przebytej chorobie lub w stanach osłabienia organizmu. Octy żywe wzbogacają wyjałowioną florę bakteryjną organizmu.

Każdy ocet żywy posiada dodatkowe właściwości zdrowotne, które są zależne od bazowego składnika octu, np. jabłkowy – wspomaga odchudzanie; głóg – usprawnia pracę serca; czarna porzeczka – wzmacnia odporność.

Przeczytaj także: Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?

Zobacz także video z Urszulą Gacek - ekspertką od octów żywych:

Dzień Dobry TVN

Opublikowano: 19.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej