Objawy insulinooporności, jej leczenie i rola diety 

Fot: kaliantye / fotolia.com

Insulinooporność pojawia się w cukrzycy typu II. Wynika z nieprawidłowej reakcji organizmu na hormon insulinę, który odpowiada za transport glukozy do komórek ciała. Leczenie zmniejszonej wrażliwości na insulinę jest prowadzone m.in. metforminą.

Poziom cukru we krwi jest regulowany przez dwa hormony – insulinę i glukagon. Jeśli organizm nie reaguje na insulinę, która obniża stężenie glukozy , pojawia się insulinooporność.

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to nieprawidłowa reakcja organizmu na insulinę, która jest odpowiedzialna za transport cukru do poszczególnych komórek ciała. Oporność na insulinę łączy się z nadciśnieniem tętniczym, nieprawidłowym metabolizmem trójglicerydów oraz cholesterolu, otyłością oraz wysokim (powyżej 100 mg/dl) stężeniem glukozy na czczo. Insulinooporność pojawia się wtedy, gdy organizm słabo reaguje na działanie insuliny. Jest to hormon, który transportuje glukozę do komórek organizmu, dzięki czemu jest ona zamieniana w energię. U chorych z insulinoopornością cukier pozostaje we krwi, a jego poziom jest wysoki. To z kolei powoduje wytwarzanie większej ilości insuliny niż jest potrzebna.

Zobacz film: Insulina - ratunek przed śmiercią. Źródło: 36,6

Przyczyny insulinooporności

Zaburzenie najczęściej występuje u osób, które mają nadwagę lub otyłość. Tkanka tłuszczowa stymuluje wytwarzanie hormonów, które nie pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie trzustki. Tłuszcz produkuje też wolne kwasy tłuszczowe, które dostają się do krwi i są wykorzystywane przez organizm jako źródło energii. Przez to glukoza jest magazynowana we krwi, a jej stężenie rośnie. To z kolei wpływa na zwiększenie produkcji insuliny. Inne przyczyny insulinooporności wynikają z wydzielania nadmiernej ilości hormonów, które działają przeciwstawnie do insuliny. Są to glukagon, hormon wzrostu, kortyzol, androgeny, hormony tarczycy bądź parathohormon.

Zobacz także: Objawy hiperglikemii

Objawy insulinooporności

Objawy insulinooporności bywają niezbyt dotkliwe i mało specyficzne, co opóźnia diagnozę. Wśród nich wyróżnia się:

  • zwiększony apetyt,
  • wzrost masy ciała,
  • pojawienie się większej ilości tkanki tłuszczowej na brzuchu,
  • nastrojami depresyjnymi,
  • sennością,
  • podwyższonym poziomem cukru,
  • przyciemnieniem skóry na karku, kolanach, łokciach i pod pachami.
  • Insulinooporność – badania

W diagnostyce insulinooporności wyróżnia się trzy główne rodzaje badań: 

  • test doustnego obciążenia glukozą, 
  • metodę HOMA,
  • metodę klamry metabolicznej

Zobacz też: Objawy niedocukrzenia

Test doustnego obciążenia glukozą obejmuje podanie glukozy i określenie reakcji organizmu na podanie cukru. Mierzy się to, jak szybko został uregulowany poziom cukru, prędkość produkcji insuliny oraz to, w jaki sposób glukoza wchłania się do komórek organizmu. 

Metoda HOMA polega na pobraniu krwi, z której następnie oznacza się poziom glukozy i insuliny. Z nich wylicza się wskaźnik insulinooporności HOMA-IR. Schorzenie jest diagnozowane przy HOMA-IR>2. Niektórzy specjaliści twierdzą, że należy zwrócić uwagę na dietę przy wyniku >1. Warto wiedzieć, że oznaczenie tego wskaźnika nie jest najważniejsze. Należy zaobserwować jak duży jest wyrzut cukru oraz szybkość, z jaką spada stężenie glukozy we krwi. Dzięki temu specjalista może lepiej dobrać dietę, aktywność fizyczną oraz zastosować prawidłowe leczenie. 

Kolejny parametr to GIR, oznaczany w badaniu metodą klamry metabolicznej. Polega na podawaniu glukozy i insuliny jednocześnie. Ilość insuliny jest stała, natomiast ilość glukozy zmienia się w trakcie badania. To badanie pozwala realnie określić stopień rozwoju insulinooporności. Jest jednak bardzo kosztowne i dość skomplikowane, dlatego wykonuje się je dość rzadko.

Co wiesz o cukrzycy?

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Skutki insulinooporności

Oporność organizmu na działanie insuliny może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoki poziom insuliny obciąża trzustkę, co sprawia, że wydziela ona mniejszą ilość hormonu. Przy insulinooporności mogą pojawić się też choroby układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżyca lub zespół policystycznych jajników. Występuje też niealkoholowe stłuszczenie wątroby, które powoduje przewlekły stan zapalny tego narządu.

Insulinooporność – dieta

Dieta dla insulinoopornych nie powinna zawierać produktów, które gwałtownie podnoszą poziom cukru. Wśród nich znajdują się soki owocowe i słodzone napoje, słodycze, suszone owoce oraz przetworzone produkty. Należy też ograniczyć liczbę węglowodanów, nawet tych pełnoziarnistych, jak ryż, kasza lub pieczywo. Warto wyeliminować z diety posiłki składające się z samych węglowodanów, np. owoców lub wafli ryżowych. Cukry na pierwszy posiłek dnia to także nienajlepszy pomysł. Trzeba też ograniczyć ilość białka w diecie, które to zwiększa stężenie glukozy.

Zobacz też: Dieta cukrzycowa

Zobacz film: Pies, który diagnozuje cukrzycę. Źródło: 36,6

Leczenie insulinooporności

Leczenie insulinooporności powinno być powiązane z obniżeniem masy ciała u osób, które cierpią na nadwagę i otyłość. Natomiast, jeśli to leki są powodem pojawienia się insulinooporności, lekarz może zmienić je na inne. Metformina to środek, który sprawia, że produkowana przez trzustkę insulina jest wychwytywana przez organizm w prawidłowy sposób. Można ją stosować nawet przez wiele lat.

Zobacz film: Życie z cukrzycą typu pierwszego. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 15.01.2024,
Opublikowano: 15.01.2024 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Jak prawidłowo przyjmować leki na tarczycę? 

Przy problemach z tarczycą chorzy przyjmują leki na bazie hormonów. Na skuteczność terapii wpływa dieta oraz to, po jaki płyn sięga pacjent, aby połknąć lek. O czym, należy pamiętać i jakich błędów nie popełniać?  

Czytaj więcej
Brzuch tarczycowy - kiedy się pojawia i jak go rozpoznać?

Duży brzuch tarczycowy jest jednym z wielu objawów przewlekłej i nieleczonej odpowiednio niedoczynności tarczycy. W chorobie tej brzuch jest wzdęty, występują zaparcia, a tkanka tłuszczowa odkłada się na całym jego obszarze. Do postawienia diagnozy zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy konieczne jest wykazanie nieprawidłowych poziomów hormonów we krwi.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Dieta a Hashimoto - co jeść przy chorobie hashimoto?

Choroba Hashimoto powoduje ostre zapalenie tarczycy, co zaburza funkcjonowanie wydzielanych przez nią hormonów. Metodą leczenia schorzenia immunologicznego jest zastosowanie odpowiedniej diety, dobranej indywidualnie do potrzeb pacjenta. Dieta w walce z Hashimoto - jaką wybrać? Produkty wskazane w diecie na Hashimoto to, np.: oleje roślinne nierafinowane, owoce, warzywa, ryby, skorupiaki, roślinne mleka, orzechy oraz jaja.

Czytaj więcej
Choroba Hashimoto – objawy psychiczne. Jak zapalenie tarczycy wpływa na psychikę?

Objawy psychiczne choroby Hashimoto przypominają zaburzenia depresyjne. Początkowo osoba chora smutku, przygnębienia, niezdolności do radości, problemów ze snem i utraty energii nie wiąże z nieprawidłową pracą tarczycy. Wahania nastroju są wskazaniem do wykonania badań hormonalnych.

Czytaj więcej
Farmaceuta: Trzymanie leków w plastikowych opakowaniach to nie najlepszy pomysł

Związki wydzielane przez plastik mogą być niebezpieczne nie tylko w opakowaniach żywności, ale także opakowaniach lekarstw - alarmuje Grzegorz Carowicz, farmaceuta. Specjalista radzi, jak przechowywać leki, by uniknąć ryzyka przedostania się do nich toksycznych substancji. 

Czytaj więcej
Tyjesz? Winna może być choroba, a nie dieta

Tyjemy, bo jemy za dużo i niezdrowo? Niekoniecznie. Mimo że zła dieta może powodować przyrost masy, to nie zawsze sposób odżywiania ponosi winę za to, że nasza waga idzie w górę. Czasem zdarza się, że przyczyną problemu jest choroba, której (niekiedy jedynym) objawem jest właśnie przybieranie na wadze. Jakim schorzeniom może towarzyszyć nadmierne tycie?

Czytaj więcej
Nadnercza to „fabryka” hormonów! Zależy od nich kondycja całego organizmu

Nadnercza to niewielkich rozmiarów gruczoły odpowiedzialne za metabolizm i regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Od stanu nadnerczy zależy kondycja całego organizmu. Dowiedz się, jakie są najczęstsze choroby nadnerczy i ich objawy.

Czytaj więcej
Prostaglandyny – funkcje w organizmie i zastosowanie w medycynie

Prostaglandyny to hormony uczestniczące w wielu procesach fizjologicznych, np. odpowiedzialne są za objawy stanu zapalnego – ból, obrzęk i zaczerwienienie. Poza tym stosuje się je w medycynie, głównie w celu przyspieszenia porodu.

Czytaj więcej