Objawy i skutki niedoboru witaminy D3 – osteoporoza, krzywica, nudności

Fot: yulka3ice / gettyimages.com

Witamina D3 (cholekalcyferol) jest budulcem kości i reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową. Substancja ta znajduje się w rybach, jajkach i nabiale, jednak najwięcej jej się przyswaja poprzez wystawienie ciała na promieniowanie słoneczne. Niedobór witaminy prowadzi krzywicy, osteoporozy, a także sprzyja cukrzycy typu II, chorobom psychicznym oraz nowotworom.

Witamina D3 przyswaja się dzięki witaminie K2, która znajduje się głównie w serach i ziarnach warzyw strączkowych. Substancje te wpływają bardzo korzystnie głównie na kości i serce.

Zobacz także:

Jak pozyskać witaminę D w czasie pandemii?

Witamina D wzmacnia odporność, ale nie chroni przed COVID-19

Jak bezpiecznie suplementować witaminę D? Specjaliści wskazali dzienną dawkę

Właściwości witaminy D3 – funkcje w organizmie

Witamina D3 (cholekalcyferol) jest najważniejszym związkiem z grupy steroidów D. Substancja ta jest rozpuszczana w tłuszczach, a jej krążenie w żyłach umożliwia białko. To dzięki niej zwiększa się stężenie witaminy D w organizmie człowieka, która przemienia się w wątrobie. W takiej postaci dostaje się do krwiobiegu i tą drogą jest dostarczana do wszystkich komórek.

Kości składają się z wapnia i fosforu, które tworzą siatkę kryształów z tkanki łącznej. Dostarczana witamina D3 reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową oraz potęguje wchłanianie tych pierwiastków do organizmu, co przyczynia się do wzmocnienia odporności szkieletu. Dzięki niej kości ulegają prawidłowej mineralizacji i rozwijają się w zdrowy sposób. Witamina D3 znajduje się w produktach spożywczych, takich jak:

  • ryby;
  • masło;
  • jaja;
  • nabiał;
  • wątróbka.

Jak zbadać, czy ma się niedobór witamin D3?

Naukowcy do spraw żywienia twierdzą, że w Polsce 95 proc. osób ma niedobór witaminy D3. Aby sprawdzić poziom tej substancji, należy wykonać laboratoryjne badanie krwi. Bada się 25-hydroksywitaminę D i określa się ją w nanomolach na litr. Wykonanie badania na własną rękę kosztuje w granicach od 40 do 100 zł. Deficyt witaminy D3 stwierdza się, gdy stężenie wskaźnika wynosi mniej niż 20 ng/ml. Warto zbadać stężenie tej substancji w przypadku takich chorób jak:

  • zespół upośledzonego trawienia;
  • krzywica;
  • choroby sercowo-naczyniowe.

Przyczyny niedoboru witaminy D3

Niedobór witaminy D3 jest spowodowany zbyt małym wystawieniem skóry na światło słoneczne. Jednak jest to tylko część przyczyn niedoboru, ponieważ choroba jest też powodowana poprzez przyjmowanie leków przeciwpadaczkowych lub uszkodzony system odpowiedzialny za syntezowanie metabolitów w nerkach i wątrobie. Na niedobór tej substancji szczególnie są narażone osoby, które nakładają filtry ochronne zabezpieczające skórę przed poparzeniami słonecznymi. W okresie letnim najłatwiej zapewnić optymalną dawkę witaminy D3, jednak blokowanie jej przepływu za pomocą kremów do opalania upośledza ten proces. Znacznie częściej cierpi się na niedobór tej witaminy w okresie jesienno-letnim, więc warto wtedy ją suplementować. Niedostateczny poziom tej substancji występuje też u osób, które nie jedzą wyżej wymienionych pokarmów. Na niedobór witaminy D3 wpływa również przebycie groźnych chorób, takich jak:

  • niewydolność wątroby;
  • niewydolność nerek;
  • zespół nerczycowy;
  • otyłość;

Objawy niedoboru witaminy D3 u dzieci i dorosłych

Niedobór witaminy D3 u dorosłych powoduje zaburzenie pracy układu immunologicznego oraz skutkuje chorobami kości, takimi jak osteoporoza. Zbyt małe stężenie tej substancji prowadzi też do szybszego starzenia się skóry oraz przyczynia się do wypadania włosów. Chory czuje też osłabienie mięśni i ma znacznie podwyższone ciśnienie w tętnicach. Niektórzy lekarze twierdzą, że niedobór witaminy D3 przyczynia się też do rozwoju chorób psychicznych, takich jak schizofrenia i depresja. Zbyt małe stężenie tej substancji może prowadzić też do chorób płuc, takich jak astma, lub świszczący oddech.

U chorych obserwuje się też natężoną objętość wydechową w ciągu jednej sekundy. Gdy organizm nie ma wystarczającej ilości witaminy D3, skutkuje to rozwojem cukrzycy typu II oraz zespołem metabolicznym. Przyczynia się to też do nowotworu piersi, jelita grubego, prostaty i trzustki. Niedobór witaminy D3 u dzieci prowadzi do rozwoju krzywicy, która w tym wieku ma poważne konsekwencje dla postawy. U najmłodszych zbyt małe stężenie cholekalcyferolu skutkuje też częstszymi przeziębieniami, utratą apetytu, problemami z widzeniem oraz biegunką. Dzieci mają problem ze snem oraz czują pieczenie w gardle i jamie ustnej. U niemowląt natomiast niedobór witaminy D3 objawia się zaburzeniami w metabolizmie tkanki kostnej kości, które budują czaszkę, co prowadzi do spłaszczonej tylnej części głowy. Ponadto później zrasta im się ciemiączka oraz występują u nich guzki czołowe.

Jak na organizm wpływa witamina D? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego witamina D jest aż tak ważna? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 10.12.2020,
Opublikowano: 13.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej