Objadanie się słodyczami z lukrecją może doprowadzić do zgonu?

Getty Images/ dstaerk

Lukrecja jest ziołem wykorzystywanym w medycynie naturalnej, a także - ze względu na swój charakterystyczny aromat i bardzo słodki smak - w cukiernictwie. Niestety, jedzenie jej w nadmiarze może spowodować tragiczne powikłania sercowo-naczyniowe.

Tak było w przypadku 54-letniego Amerykanina ze stanu Massachusetts, który przez tydzień zjadał półtorej paczki żelków z lukrecją. Mężczyzna doznał nagłego zatrzymania akcji serca i zmarł. Wcześniej, jak informuje serwis BBC, nie miał on żadnych problemów z układem krążenia.

Przeczytaj też: Lukrecja – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Amerykanin zmarł z powodu objadania się czarną lukrecją?

Lekarze, którzy zajęli się przypadkiem zmarłego miłośnika lukrecjowych żelków, tłumaczą, że do śmierci człowieka mógł przyczynić się kwas zawarty w lukrecji. Badania wykazały bowiem, że właśnie aktywny składnik tej rośliny może powodować nadciśnienie, hipokaliemię, zasadowicę metaboliczną, śmiertelne zaburzenia rytmu serca, a także niewydolność nerek. Wszystkie te schorzenia stwierdzono u 54-latka.Przypadek mężczyzny opisano w czasopiśmie medycznym New England Journal of Medicine.

Jak czytamy w BBC, pacjent zmienił niedługo przed śmiercią rodzaj spożywanych słodyczy  - przeszedł z czerwonych, owocowych cukierków na te z czarną lukrecją. Dr Andrew Lundquist zaznaczył w swoim raporcie, że dalsze dochodzenie ujawniło niedawną zmianę słodyczy i właśnie to uznaje się za prawdopodobną przyczynę jego hipokaliemii (zbyt niskie stężenie potasu we krwi).

Kwas lukrecjowy – co to takiego?

Kwas lukrecjowy jest głównym składnikiem korzenia lukrecji. Ma słodki smak i jest używany głównie jako emulgator i środek żelujący w produkcji żywności czy kosmetyków. Skutkiem ubocznym jego spożywania może być właśnie obniżenie poziomu potasu we krwi. Warto wiedzieć, że taki stan wpływa na równowagę płynów ustrojowych i funkcjonowanie nerwów. Zbyt częste spożywanie tego kwasu może doprowadzić do problemów z ciśnieniem, arytmią, a nawet śmierci, co udowadnia przypadek Amerykanina. Kwas lukrecjowy może też doprowadzać do niekorzystnych interakcji z lekami zapisywanymi na receptę. 

Przeczytaj też: "Największą szkodę w słodyczach wywołuje nadmiar niezdrowych tłuszczów". Z dietetykiem rozmawiamy, jak oduczyć się jeść łakocie.

Zobacz też, co naprawdę znajduje się w żelkach. 

Źródło: x-news


Data aktualizacji: 24.09.2020,
Opublikowano: 24.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej