#ObiadNaZdrowie: Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami - przepis
Getty Images i Archiwum prywatne
Aby zgubić
kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że
zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu. Poznaj przepis znanej dietetyczki
Agnieszki Pisały-Topczewskiej w ramach
naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który krok po
kroku pomoże ci osiągnąć wymarzoną
sylwetkę.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Ze względu na bogactwo wartości odżywczych pomidorów ich stała obecność w diecie wiąże się z szeregiem skutków prozdrowotnych:
opóźniają procesy starzenia się i działają antynowotworowo – przeciwutleniacze (likopen, witaminy) zwalczają szkodliwe wolne rodniki,
obniżają ryzyko chorób serca i układu krążenia – błonnik, potas, witamina C, miedź i magnez wpływają korzystnie na pracę serca, likopen zmniejsza ryzyko zawałów, a także spowalnia zmiany miażdżycowe, witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, witaminy z grupy B podnoszą ilość „dobrego” cholesterolu we krwi i ograniczają odkładanie się „złego”, witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, kobalt i żelazo biorą udział w tworzeniu hemoglobiny,
wzmacniają odporność – witamina C jest niezbędna do produkcji limfocytów (aby nie dopuścić do jej straty, nie należy łączyć pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym niszczący kwas askorbinowy),
wspomagają trawienie – błonnik wspiera pracę jelit i usuwa resztki pokarmowe, mangan poprawia przemianę materii,
działają moczopędnie – potas powoduje obniżenie ciśnienia krwi,
regulują pracę układu nerwowego – witaminy z grupy B i brom łagodzą napięcie, redukują stres,
wpływają korzystnie na samopoczucie – kwas foliowy wspomaga produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny (hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój, sen, apetyt), potas poprawia koncentrację.
Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami - przepis
Składniki:
150 g
włoszczyzny
1 mała cebula
1 szklanka soku pomidorowego
3 łyżki startych orzechów włoskich
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
30 g ryżu
tymianek
sól i pieprz
natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Ugotować wywar z
włoszczyzny, dodać podduszoną na oliwie cebulę i sok pomidorowy, a następnie
starte orzechy włoskie i chwilę gotować. Doprawić do smaku tymiankiem, solą,
pieprzem, jogurtem greckim i posypać natką pietruszki. Tak przygotowaną zupę zalać
osobno ugotowany ryż.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.