#ObiadNaZdrowie: zjedz zdrowy obiad i chudnij. Cykl z przepisami na każdy dzień

Getty Images/Hinterhaus Productions

Marzysz o zdrowym i łatwym zrzuceniu nadprogramowych kilogramów?  Codziennie rano zaglądaj na naszą stronę internetową, gdzie znajdziesz prosty przepis na zdrowy obiad w ramach cyklu #ObiadNaZdrowie. Każdy przepis dostarczy ci mnóstwo składników odżywczych, jest tani i łatwy w przygotowaniu i odchudza!

#ObiadNaZdrowie - odchudzanie bez efektu jojo

Bezpiecznie odchudzanie przebiega krok po kroku, więc rozpocznij je od  jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia – obiadu. W ramach naszego cyklu #ObiadNaZdrowie znajdziesz nie tylko zdrowe, ale także proste i tanie przepisy na sycące dania pełne składników odżywczych.

Przeczytaj także: Odchudzanie dla początkujących

#ObiadNaZdrowie - zjedz zdrowy obiad i chudnij

Każdy przepis jest konsultowany z cenionymi dietetykami, którzy dbają o najlepsze składniki, zbilansowany skład, odpowiednią ilość mikro- oraz makroelementów oraz doskonały smak dań.

Charakterystyczne dla przepisów na obiad w ramach naszego cyklu #ObiadNaZdrowie jest ich niska kaloryczność i bogactwo składników odżywczych. Efekt? Zmniejszenie dziennego bilansu kalorycznego wpłynie pozytywnie na proces trawienia oraz pomoże w utracie zbędnych kilogramów – bez uszczerbku na zdrowiu.

Dodatkowo, przepisy są proste i łatwe w przygotowaniu, więc gotowanie nie zajmie dużo czasu. Gotowe danie możesz także z łatwością spakować i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

By dodatkowo wzmocnić efekty nowej diety, zadbaj także o:

  •     Odpowiednie nawodnienie – należy pić ok. 2 l wody dziennie, przy aktywności fizycznej należy pic jej więcej
  •     Aktywność fizyczną, np. spacery, zajęcia taneczne, nordic walking, rower, basen czy siłownia, podkręcają metabolizm i pozwalają szybciej zgubić dodatkowe kilogramy. Dlatego warto wybrać aktywność, którą się lubi i poświęcić jej czas 2-3 razy w tygodniu po ok. 30-45 minut
  •     Wysypianie się – zbyt krótki sen lub jego brak, wzmagają apetyt w ciągu dnia
  •     Cierpliwość. Prawidłowe tempo spadku wagi to 0,5 – 1 kg tygodniowo. Po jakimś czasie waga może stanąć w miejscu, co jest normalne. Organizm przyzwyczaja się do nowej wagi i mniejszej ilości kalorii, wtedy należy zmniejszyć posiłki lub zwiększyć aktywność fizyczną
  •    Ograniczenie soli, która m.in. zatrzymuje wodę i przyczynia się do nadciśnienia, dlatego warto zastąpić ją aromatycznymi przyprawami, np. estragon, oregano, tymianek, czosnek, chili

Dołącz do nas i ciesz się zdrowymi efektami spadku wagi z cyklem #ObiadNaZdrowie!

Sprawdź nasz pierwszy przepis: #ObiadNaZdrowie - makaron z zielonym pesto

Zobacz także video: Jak schudnąć mając siedzącą pracę?

Dzień Dobry TVN

Opublikowano: 10.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej