#ObiadNaZdrowie: zjedz zdrowy obiad i chudnij. Cykl z przepisami na każdy dzień
Getty Images/Hinterhaus Productions
Marzysz o zdrowym i łatwym zrzuceniu nadprogramowych kilogramów? Codziennie rano zaglądaj na naszą stronę internetową, gdzie
znajdziesz prosty przepis na zdrowy obiad w ramach cyklu #ObiadNaZdrowie. Każdy przepis dostarczy ci mnóstwo składników odżywczych, jest tani i łatwy w przygotowaniu i odchudza!
#ObiadNaZdrowie - odchudzanie bez efektu jojo
Bezpiecznie
odchudzanie przebiega krok po kroku, więc rozpocznij je odjednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia –
obiadu. W ramach naszego cyklu #ObiadNaZdrowie znajdziesz nie tylko zdrowe, ale
także proste i tanie przepisy na sycące dania pełne składników odżywczych.
Każdy
przepis jest konsultowany z cenionymi dietetykami, którzy dbają o najlepsze
składniki, zbilansowany skład, odpowiednią ilość mikro- oraz makroelementów
oraz doskonały smak dań.
Charakterystyczne
dla przepisów na obiad w ramach naszego cyklu #ObiadNaZdrowie jest ich niska
kaloryczność i bogactwo składników odżywczych. Efekt? Zmniejszenie dziennego
bilansu kalorycznego wpłynie pozytywnie na proces trawienia oraz pomoże w
utracie zbędnych kilogramów – bez uszczerbku na zdrowiu.
Dodatkowo, przepisy są
proste i łatwe w przygotowaniu, więc gotowanie nie zajmie dużo czasu.
Gotowe danie możesz także z łatwością spakować i zabrać ze sobą do pracy lub na
uczelnię.
By dodatkowo
wzmocnić efekty nowej diety, zadbaj także o:
Odpowiednie nawodnienie – należy pić ok. 2
l wody dziennie, przy aktywności fizycznej należy pic jej więcej
Aktywność fizyczną, np. spacery, zajęcia
taneczne, nordic walking, rower, basen czy siłownia, podkręcają metabolizm i
pozwalają szybciej zgubić dodatkowe kilogramy. Dlatego warto wybrać aktywność,
którą się lubi i poświęcić jej czas 2-3 razy w tygodniu po ok. 30-45 minut
Wysypianie się – zbyt krótki sen lub jego
brak, wzmagają apetyt w ciągu dnia
Cierpliwość. Prawidłowe tempo spadku wagi
to 0,5 – 1 kg tygodniowo. Po jakimś czasie waga może stanąć w miejscu, co jest
normalne. Organizm przyzwyczaja się do nowej wagi i mniejszej ilości kalorii,
wtedy należy zmniejszyć posiłki lub zwiększyć aktywność fizyczną
Ograniczenie soli, która m.in. zatrzymuje wodę
i przyczynia się do nadciśnienia, dlatego warto zastąpić ją aromatycznymi
przyprawami, np. estragon, oregano, tymianek, czosnek, chili
Dołącz do
nas i ciesz się zdrowymi efektami spadku wagi z cyklem #ObiadNaZdrowie!
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.