#ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal
Getty Images/Rouzes
Tradycyjnie w piątek warto wybrać na obiad rybę. Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to zdrowy, tani i pyszny dorsz w nieco innym wydaniu - zapiekanki z warzywami. Delektuj się smakiem pysznego dania i trać na wadze w zdrowy i zbilansowany sposób!
Ryby
morskie – dlaczego są najzdrowsze?
Zachęcam
do „zaprzyjaźnienia” się z rybami morskimi. Co prawda nie wszystkie są wysokiej
jakości, ale warto sięgać po:
Mintaj
Morszczuk
Sola
Dorsz
Śledź
Szprot/Sardynka
Dorada
Flądra
Makrela
Większość
tych ryb żyje bardzo krótko, dlatego nie są wstanie „zaimpregnować” się
metalami ciężkimi, w które bogate są (niestety) morza w których pływają. Można
je gotować, dusić, smażyć czy piec. Są lekkostrawne (można podawać je dzieciom
już od 4 miesiąca życia, są źródłami łatwo przyswajalnego białka, są bogate w
kwasy tłuszczowe Omega 3 niezbędne dla organizmu, są także najlepszym źródłem
jodu i dobrymiźródłami witamin A, E i
D. - tłumaczy dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości
w osolonej wodzie.
Do przygotowania sosu do zapiekanki:
rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę, 3 łyżki przecieru pomidorowego i podgrzewaj przez 5 minut na wolnym ogniu. Po
upływie tego czasu, wlej do rondla 2 szklanki mleka i mieszaj dalej przez 10
minut. Gdy sos wystygnie dodaj do niego żółtka jaj.
Marchewki i korzeń pietruszki pokrój w cienkie talarki, a fasolkę w kawałki. Wszystkie
warzywa obgotuj w osolonej wodzie przed 10 minut, aby zmiękły.Ziemniaki pokroić w plastry. Filety z dorsza
oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry warzyw i
polej je sosem, a na wierz zapiekanki ułóż kawałki ryby. Całość zapiekaj w rozgrzanym
do 220 st. Celsjusza piekarniku przez ok. 15 minut z funkcja termoobiegu.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.