#ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal

Getty Images/Rouzes

Tradycyjnie w piątek warto wybrać na obiad rybę. Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to zdrowy, tani i pyszny dorsz w nieco innym wydaniu - zapiekanki z warzywami. Delektuj się smakiem pysznego dania i trać na wadze w zdrowy i zbilansowany sposób!

Ryby morskie – dlaczego są najzdrowsze?

Zachęcam do „zaprzyjaźnienia” się z rybami morskimi. Co prawda nie wszystkie są wysokiej jakości, ale warto sięgać po:

Mintaj

Morszczuk

Sola

Dorsz

Śledź

Szprot/Sardynka

Dorada

Flądra

Makrela

Większość tych ryb żyje bardzo krótko, dlatego nie są wstanie „zaimpregnować” się metalami ciężkimi, w które bogate są (niestety) morza w których pływają. Można je gotować, dusić, smażyć czy piec. Są lekkostrawne (można podawać je dzieciom już od 4 miesiąca życia, są źródłami łatwo przyswajalnego białka, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 niezbędne dla organizmu, są także najlepszym źródłem jodu i dobrymi  źródłami witamin A, E i D. - tłumaczy dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska


Składniki na zapiekankę z dorszem i warzywami:

  • 2 filety z dorsza
  • 4 marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 żółtka
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 2 szklanki mleka 0,5 %

Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść mirunę? Właściwości ryby

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Do przygotowania sosu do zapiekanki: rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę, 3 łyżki przecieru pomidorowego i podgrzewaj przez 5 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu, wlej do rondla 2 szklanki mleka i mieszaj dalej przez 10 minut. Gdy sos wystygnie dodaj do niego żółtka jaj.

Marchewki i korzeń pietruszki pokrój w cienkie talarki, a fasolkę w kawałki. Wszystkie warzywa obgotuj w osolonej wodzie przed 10 minut, aby zmiękły.  Ziemniaki pokroić w plastry. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry warzyw i polej je sosem, a na wierz zapiekanki ułóż kawałki ryby. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 220 st. Celsjusza piekarniku przez ok. 15 minut z funkcja termoobiegu.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej

Zobacz także video: Przepis na prostą rybę w papilocie

Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 25.02.2020,
Opublikowano: 21.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej