#ObiadNaZdrowie: Pikantna fasolka po bretońsku

Getty Images/Anna Pustynnikova

Lubisz pikantne smaki? Wypróbuj nasz przepis z cyklu #ObiadNaZdrowie na fasolkę po bretońsku. Sycąca potrawka zaskoczy cię bogatym smakiem, niską kalorycznością i... brakiem mięsa!

Dlaczego warto jeść białą fasolę w trakcie odchudzania?

Biała fasola jest produktem o dość wysokiej wartości kalorycznej. Ważąca 100 g porcja ugotowanych nasion dostarcza bowiem około 140 kalorii. Nie oznacza to jednak, że jedzenie białej fasoli na diecie odchudzającej jest niewskazane. Przeciwnie, spożywanie jej niewielkich ilości może wspomóc redukcję wagi. Nasiona są bowiem bardzo dobrym źródłem błonnika, który nie tylko usprawnia trawienie, ale też zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej zaspokoić głód i powstrzymać się od podjadania pomiędzy posiłkami.

Przeczytaj także: Biała fasola - dlaczego warto ją jeść?

Przepis na rozgrzewającą fasolkę po bretońsku

Składniki (3 porcje):

  • 500 g białej fasoli jaś
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 2 białe cebule,
  • 2 czerwone papryki
  • 750 g krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • wędzona papryka w proszku
  • 4 liście laurowe
  • majeranek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Namocz fasolę jaś w wodzie przez całą noc. Gotuj fasolę w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi przez ok. godzinę.

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pomidory z puszki, czerwoną fasolę, czerwoną paprykę pokrojoną w paski i przyprawy. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu, dodaj ugotowaną fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 7 minut na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli do smaku. Smacznego!

Przeczytaj także: Czerwona fasola - właściwości odżywcze

Zobacz także video: Fasola i ciecierzyca w nowej odsłonie Piotra Kucharskiego

Dzień Dobry TVN

Opublikowano: 22.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej