Aby zgubić kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla
zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu
dnia, np. obiadu. Poznaj przepis znanej
dietetyczki Agnieszki
Pisały-Topczewskiej w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty,
zdrowy i tani obiad, który krok po kroku
pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Łosoś – czy warto
jeść?
Zarówno łosoś pacyficzny, jak i atlantycki
zawierają bardzo dużo witaminy D, która bierze udział w procesach
metabolicznych kości i mięśni, przeciwdziała chorobom krążenia, nowotworom,
wspomaga układ immunologiczny i nerwowy. Ryba dostarcza także znacznych ilości
witamin z grupy B, w szczególności B6 i B12. Biorą one udział w procesachmetabolicznych, odpowiadają za prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają na pracę serca i ciśnienie krwi,
uczestniczą w tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny, hormonów, enzymów.
O wartości odżywczej łososia stanowi także
bogactwo zawartych w nim minerałów, przede wszystkim wyjątkowo duża ilość selenu
i fosforu. Ten pierwszy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych
rodników, wzmacnia odporność, reguluje pracę tarczycy. Drugi odpowiada za stan
kości, przewodnictwo nerwowe i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w
organizmie.
Łosoś z rusztu - przepis
Składniki:
1
dzwonek łososia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
100 g
brukselki
50 g brązowego ryżu
pieprz i sól - do smaku
Sposób przygotowania:
Łososia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i olejem.
Pozostawić na 0,5 godz. Przed pieczeniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Piec na ruszcie na folii aluminiowej przez 10 minut. Łososia podawać z
brukselką i brązowym ryżem.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.