#ObiadNaZdrowie: Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym
Getty Images i Archiwum prywatne
Aby zgubić
kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że
zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu. Poznaj przepis znanej dietetyczki
Agnieszki Pisały-Topczewskiej w ramach
naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który krok po
kroku pomoże ci osiągnąć wymarzoną
sylwetkę.
Kasza kuskus - bogactwo zdrowia. Dlaczego warto ją jeść?
Spożywanie kaszy kuskus dobrze wpływa na układ nerwowy: zapewnia równowagę psychiczną, poprawia nastrój, pomaga się skupić i rozjaśnia umysł. To również źródło kwasu foliowego (witaminy B9). Znajduje się w niej sporo niacyny (witaminy B3 lub PP), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i udział w syntezie ważnych hormonów. Co więcej, jedzenie kuskusu korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Jest lekkostrawny, dlatego można go podawać dzieciom i osobom z problemami żołądkowymi. Indeks glikemiczny (IG) ugotowanej kaszy wynosi 65, co oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w umiarkowanej ilości.
Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym - przepis
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę
oraz czosnek obrać i posiekać. Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w plasterki.
Na łyżce oleju podsmażyć czosnek oraz cebulę, oprószyć łyżeczką papryki i
Ziarenkami Smaku, wymieszać. Dodać paprykę i cukinię. Smażyć 2 min. Zalać
koncentratem wymieszanym z 1-2 łyżkami wody, gotować 5 min. Doprawić solą i rozmarynem.
Kuskus wymieszać z sosem i łyżką parmezanu.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.