#ObiadNaZdrowie: Kapusta zasmażana z pestkami słonecznika - składniki i przepis na zdrowy i tani obiad
Getty Images/RJ
Kapusta jest znana od stuleci jako niezastąpiony składnik diety oraz element medycyny ludowej. W naszym dzisiejszym przepisie na #ObiadNaZdrowie kapusta gra główną rolę, by twój obiad był smaczny, zdrowy, niedrogi i pomógł ci pozbyć się zbędnych kilogramów. Musisz spróbować!
Dlaczego warto jeść białą kapustę?
Kapusta
to często niedoceniane warzywo, mimo że jej lecznicze właściwości
wykorzystywane są już od dawna. Można jeść ją kiszoną, pić z niej sok lub
stosować okłady z kapusty. Pomagają one między innymi przy problemach
związanych z karmieniem piersią. Okłady z kapusty na kolano łagodzą ból i
obrzęk.
Kapusta
to warzywo o wyjątkowych właściwościach. Stosowana już od wieków w medycynie
ludowej, wciąż jest wykorzystywana w domowych kuracjach. Według różnych źródeł
może pomóc w około stu różnych schorzeniach. Jednym ze sposobów leczenia tym
warzywem są okłady z liści kapusty.
Przepis na kapustę zasmażaną ze
słonecznikiem
Składniki:
1 główka
białej kapusty
0,5 l bulionu
warzywnego
1 łyżka oleju
rzepakowego
1 łyżka masła
1 pęczek
cebuli dymki
1 pęczek
koperku
sól i pieprz
pestki słonecznika
Sposób przygotowania:
Poszatkuj kapustę i zalej ją bulionem.
Duś ją pod pokrywką, aż zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę i odparuj płyn. Na
patelni rozgrzej tłuszcze i zeszklij na nich posiekaną cebulkę dymkę, dosól do
smaku.
Cebulkę wymieszaj z ugotowaną i
odparowaną kapustą i gotuj razem przez 5 minut. Do gotowej kapusty dodaj
poszatkowany koperek, pieprz i uprażony na suchej patelni słonecznik.
Kapusta zasmażana w takiej wersji to nie tylko dodatek, ale wspaniała podstawa dania obiadowego w diecie odchudzającej. Warto połączyć ją ze 100 g pieczonego mięsa kurczaka/ indyka oraz niewielką porcją, ok. 50 g ciemnego pieczywa, by danie było bardziej sycące, ale wciąż niskokaloryczne. Smacznego!
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.