#ObiadNaZdrowie: Ekspresowe placki z jabłkami i cynamonem - prosty i smaczny obiad
Getty images/Noir Chocolate
W cyklu #ObiadNaZdrowie proponujemy dziś pyszne jabłkowe placki, które są ekspresowe w przygotowaniu, odżywcze, niedrogie i niesamowicie zdrowe. Czerp z bogactwa składników odżywczych jabłek, które przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność!
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka to przede wszystkim witamina C, która jest jednym z najsilniejszych
przeciwutleniaczy. Niestety nie jest ona odporna na działanie wysokiej
temperatury i podczas obróbki ogromną jej część tracimy. O tych bardzo
popularnych owocach warto pamiętać także ze względu na flawonoidy oraz
antocyjany. Te pierwsze chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, działają
przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo (wzmacniają ściany naczyń krwionośnych).
Doskonale radzą sobie z wirusami oraz bakteriami, dlatego też warto wprowadzić
jabłka do diety późną jesienią, kiedy o infekcję nietrudno.
Oddziel białko od żółtka i ubij na sztywną pianę. Żółtko, olej i mleko zmieszaj
w jednolitą masę i delikatnie dodaj do piany z białka. Mieszankę połącz z mąką
i jabłkami startymi wcześniej na tarce (grube oczka). Do gotowej masy dodaj
także łyżkę oleju i wymieszaj –będą z łatwością odchodzić od powierzchni
teflonowej patelni. Placki smaż na łyżce oleju rzepakowego. Gotowe posyp
cynamonem i opcjonalnie posłodźłyżeczką
miodu naturalnego. Smacznego!
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.