#ObiadNaZdrowie: curry z kurczakiem i mango - przepis na zdrowy obiad

Getty Images/ archiwum prywatne

Odpowiednia dieta to niezbędne narzędzie w walce o smukłą sylwetkę. I choć zasadę tą zna prawie każdy, nie każdy wie, w jaki sposób można przyrządzić pożywny, zdrowy i smaczny zaraz obiad. Niemniej na pomoc przychodzimy my, a właściwie dietetyk – Felicja Szałapska, która przygotowała dla nas właściwy przepis.

Curry z kurczakiem i mango

  • Czosnek - 1/3 ząbka
  • Filet z kurczaka - 80 g
  • Imbir 0,2 g - szczypta
  • Mango 35 g = 1/2 sztuki
  • Mleko kokosowe - 200 g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • Papryka chili - 5 g = 1/4 sztuki
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Przyprawa chili - szczypta
  • Przyprawa kurkuma - szczypta
  • Ryż brązowy długoziarnisty - 70 g = 1/2 szklanki
  • Sól - 2 szczypty

Przygotowanie:

Pierś pokrój w kostkę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem i dodaj resztę składników marynaty, czyli kurkumę, chili, imbir, oliwę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. W dalszych krokach obierz mango i pokrój je na mniejsze kawałki.  Później ugotuj ryż w osolonej wodzie. W między czasie na rozgrzaną oliwę z oliwek włóż kurczaka i smaż go, aż się zarumieni. Dodaj potem mango i smaż razem przez pół minuty. Co dalej? Dalej należy dodać mleko kokosowe. Całość zagotuj, a później gotuj jeszcze przez około 1 minutę na umiarkowanym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje, a mango nabierze miękkości. Nie gotuj curry zbyt długo. W przeciwnym razie wysuszysz kurczaka. Danie podawaj z ryżem. Dla wzbogacenia smaku, posyp potrawę świeżo zmieloną papryczką chili i sprasowanym czosnkiem.

Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.03.2020,
Opublikowano: 09.03.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej