#ObiadNaZdrowie: burgery z łososiem i czerwoną fasolą - przepis na zdrowy posiłek

Getty Images/ archiwum prywatne

Burger do tej pory kojarzył ci się przede wszystkim z tłustym i kalorycznym daniem? Jeśli tak, koniecznie rzuć okiem na przepis z łososiem i czerwoną fasolą w roli głównej! To nie tylko smaczna, ale i zdrowa propozycja!

Burger z łososia i czerwonej fasoli z kaszą gryczaną i surówką z liści szpinaku:

Cebula - 1/2 małej sztuki

Czosnek - 1 ząbek

Fasola czerwona - 1/2 szklanki

Łosoś surowy - 100 g

Pieprz czarny mielony - szczypta

Przyprawa papryka słodka - szczypta

Sól - szczypta

Kasza gryczana - 75 g

Surówka ze świeżych liści szpinaku:

Ocet balsamiczny - łyżeczka

Ogórek - 1 mała sztuka

Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,

Pieprz czarny mielony - szczypta

Pomidorki koktajlowe - 5 sztuk

Sól - szczypta

Szpinak młody - 120 g

Przygotowanie:

Od czego zacząć? Zmiel łososia i czerwoną fasolę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy. Z masy rybnej uformuj okrągłe kotlety i piecz w piekarniku około 15 minut. Danie podawaj z kaszą gryczaną i surówką.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

A jak zrobić sałatkę? Szpinak umyj i dokładnie osusz, a później przełóż do miski. Pomidorki przekrój na pół, a ogórka posiekaj w kostkę. Warzywa dodaj do szpinaku. W słoiku przygotuj też balsamiczny winegret: wlej ocet i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj mieszankę. Dodając oliwę, energicznie mieszając połącz składniki sosu i polej nim sałatkę.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.03.2020,
Opublikowano: 11.03.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej